• Leszámolás az illúziókkal – Szabó István első trilógiája a KO Kultúradóban

  2021.11.02 — Szerző: KO

  A KO Kultúradó új rovatában, az Újrajátszásban magyar filmeket nézünk újra és beszélünk át meghívott vendégeinkkel. A rovat nyitóadásában Szabó István első trilógiájának darabjaival, az Álmodozások korával, az Apa – Egy hit naplójával és a Szerelmesfilmmel foglalkozunk.

 • Halász Judit és Bálint András a „Szerelmesfilm”-ben Kép forrása
  Halász Judit és Bálint András a „Szerelmesfilm”-ben
  Kép forrása

  A KO Kultúradó Újraolvasó Klubjához hasonlóan (amelyben többek között Mészöly Miklóstól Az atléta halálát, Szerb Antaltól az Utas és holdvilágot, illetve Térey Jánostól a Protokollt beszéltük át) az Újrajátszásban is valamilyen szempontból meghatározó műveket veszünk elő és nézünk újra. Sorozatunk első epizódjában a beszélgetőtársak Mechiat Zina költő, író és a KO Kultúradó két szerkesztője, Falvai Mátyás és Zsolnai György voltak.

  Szabó István rendező életművét gyakran az Oscar-díjas Mephisto, valamint a hozzá kapcsolódó másik két, a hatalom és az egyén közötti küzdelmet középpontba helyező film, a Redl ezredes és a Hanussen fényében szokták tárgyalni. Szabó életműve azonban nem szűkíthető le csupán e három filmre, sőt látásmódja és problémavilága is organikusan fejlődött pályája során, ezért a hatvanas években rendezett filmjei is legalább annyira fontosak a rendező munkásságának feltárásához.

  Az 1964-es Álmodozások kora, a két évvel későbbi Apa Egy hit naplója, majd az 1970-esSzerelmesfilm a magyar filmművészet klasszikusai közé tartozik, az Apa a magyar filmszakma reprezentatív listáján a Budapesti tizenkettő mindkét kiadásában szerepel. Rajtuk keresztül nemcsak Szabó művészi programjába, hanem a korszak fiataljait foglalkoztató egzisztenciális kérdésekbe is betekintést kaphatunk.

  Akárcsak a Mephisto-trilógia esetében, e műveket a főszereplőt alakító színész személyén, Bálint Andráson túl összekapcsolja egy szigorúbb tematika is. A felnőtté válás keserű, de megtisztító élményét tárgyaló filmeket éppannyira meghatározza a történelem kibogozhatatlan hatása az emberi sorsokra, mint az intimitás megteremtésének nehézségei, illetve a megélés és emlékezés közötti őrlődés.

  Az Újrajátszásban arra vállalkoztunk, hogy e három alkotást a „profi néző” szemüvegén keresztül tekintsük át, és a számunkra leginkább izgalmas kérdéseket alkalmanként egymással vitába is bonyolódva beszéljük át.

  A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a KO Kultúradó csatornáján az iTuneson, a Spotifyon és a SoundCloudon. A KO Kultúradó szerkesztői elérhetők e-mailen a ko.kulturado@gmail.com címen.

  bb


 • További cikkek