• Ilyen lesz a színházi évad Budapesten

  5 kihagyhatatlan előadás a 2018/19-es évadból

  2018.08.15 — Szerző: Hekler Melinda

  Fel lehet fedezni közös pontokat a főváros színházainak 2018/19-es évadtervében. Majdnem mindenhol rendeznek az elmúlt években végzett fiatal színházrendezők, többnyire komoly, nagyívű drámákat. Jó látni, hogy az igazi színházi mogulok is csillogó szemmel gondolkoznak együtt a náluk három generációval fiatalabb alkotókkal.

 • Ilyen lesz a színházi évad Budapesten

  Az utóbbi években a legtöbb budapesti színház előadásaira a kiszemelt időpont előtt egy hónappal már szinte lehetlen jegyet vásárolni. A nézők mintha egyre többen lennének, és a tinédzserek is – hála a A Pál utcai fiúk musical minden várakozást felülmúló sikerének – elkezdtek komolyan megfertőződni a színházzal. Ebben a népszerű magyar sorozatoknak is komoly szerepük van, hisz a Korhatáros szerelem, az Egynyári kaland, a Válótársak vagy a Munkaügyek nézőinek egy része kíváncsian ül be kedvenc színésze legújabb bemutatójára a színházban is. Az 2018/19-es évadtervekből addig csemegéztünk, amíg kiválasztottuk azt az öt előadást, amelyek elé a legnagyobb várakozással tekintünk.

  Charlie Chaplin: A diktátor

  Vígszínház // Rendező: Eszenyi Enikő // Bemutató: 2018. október

  Charlie Chaplin első hangosfilmje 1940-ben készült az Egyesült Államokban, de éppen olyan aktuális ma is, mint akkor volt. A film a kor önkényuralmi rendszereit állítja pellengérre, főszerepben Charlie Chaplinnel, akit ifj. Vidnyánszky Attila alakít majd a Vígben. Az emlékezetét elveszítő pilóta borbélynak áll, de élete keresztje, hogy a megszólalásig hasonlít a diktátorra, vagyis Hitlerre. Ezt kihasználva a film kulcsjelentében elmond egy beszédet, amelyben kiáll az emberek egyenlősége és eredendő jósága mellett. A beszéd hatására a történelem kereke másfelé fordul, és nem következnek be azok a borzalmak, amik a valóságban a második világháború alatt lejátszódtak. A fiatal, lelkes színészi gárda (Szilágyi Csenge, Wunderlich József, Király Dániel, Ember Márk és Zoltán Áron) szerepeltetése kiegészülve a két tapasztaltabb kollégával, Lukács Sándorral és Hajduk Károllyal szinte garancia a sikerre.

   

  Ilyen lesz a színházi évad Budapesten

  Branden Jacobs Jenkins: Gloria

  Radnóti Színház // Rendező: Hajdu Szabolcs // Bemutató: 2019. március 3.

  Napjainkban, amikor egyre többet hallunk a mamahotelben senyvedő, húszas éveik végét taposó fiatalokról, akik nem találnak megfelelő, magukat kiteljesítő állást, nagyon aktuális mű kerül bemutatásra a Radnóti Színház átmeneti játszóhelyén. A színház Nagymező utcai épülete éppen egy felújításon esik át, így aki jövőre jegyet vagy bérletet vásárol a Radnótiba, figyeljen, mert szinte minden előadás más-más helyszínen kerül bemutatásra. A Gloria című darabot éppen a Teslában mutatják be, ami a korszellem megragadhatóságához biztosan hozzá tud járulni. A fordítást Totth Benedek készíti, az előadásban pedig kizárólag fiatalok játszanak (Lovas Rozi, Martinovics Dorina, Porogi Ádám, Sodró Eliza, Rusznák András és Vilmányi Benett).

   

  Ilyen lesz a színházi évad Budapesten

  Örkény István: Macskajáték

  Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad // Rendező: Cserhalmi György // Bemutató: 2019. április

  „Mi, emberek csak egyféleképpen tudunk szenvedni és örülni, akár az élet elején, akár a végén tartunk” – írja Örkény István a Macskajáték című tragikomédiája elé, amelyet az elmúlás komédiájának is neveznek. A mű először kisregényként jelent meg, amit az író először a Kortárs folyóiratban közölt 1965-ben. A drámai átirat külföldön és itthon is zajos sikereket hozott, több mint száz premiert élt meg az elmúlt ötven év során. A darab az idősödő színésznők számára igazi jutalomjáték, azon női szerepek közé tartozik, amiért érdemes megöregedni. Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó kettőse méltó utódja lehet a nagy elődöknek, Tolnai Klári–Psota Irén vagy Molnár Piroska– Pogány Judit nagyszerű párosának.

   

  Ilyen lesz a színházi évad Budapesten

  Csehov: Platonov

  Katona József Színház, kamra // Rendező: Székely Kriszta // Bemutató: 2019. március

  Bár erről az előadásról még jóformán semmit nem lehet tudni, a Katona társulata és egy olyan fiatal rendezőnő, aki az elmúlt két évben megnyerte a Poszton a legjobb rendezőnek járó díjat, garancia a minőségre. Magyarországon Csehov népszerűsége az utóbbi években sem csökken, a Platonov is időről időre megjelenik a színházak műsorán, pedig egy elég nehezen emészthető műről van szó. A Katona József Színházban is játszották már, 1990-ben volt a premier. A darab a generációk közti ellentétek egyik emblematikus drámája, a kallódó tehetség, a béklyókkal teli környezetben önmagunk kiteljesítésének lehetőségét vagy lehetetlenségét mutatja be. Mivel az eredeti mű játszási ideje hat óra, minden megvalósítás kicsit más: a rendezőnek lehetősége van olyan részeket is kiemelni, amelyek eddig a feledés homályába merültek.

   

  Ilyen lesz a színházi évad Budapesten

  Second hand – szovjetűdök (Szvetlana Alexszijevics írásainak alapján)

  Örkény Színház // Rendezők: Bagossy László és Kovács D. Dániel // Bemutató: szeptember 28.

  Az előadás több szempontból is érdekes vállalkozásnak ígérkezik: közel tíz rendező fog rajta dolgozni, ugyanis a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves rendező hallgatói is készítenek egy-egy etűdöt. Az egyediség másik faktora a szöveganyagban keresendő: Szvetlana Alekszijevics 2015-ben Nobel-díjat kapott Secondhand Time című művéért. Az író fő témája a Szovjetúnió utódállamaiban élő emberek sorsa, élményei. Számtalan interjút készített, bejárta az egész volt Szovjetúnió területét, és egyre inkább világos lett számára, hogy ez a múlt nagyon is élő, ízig-vérig hat jelenünkre. Az etűdökben szinte az egész társulat szerepelni fog, színes, mozgalmas és igazán „örkényesen ügyes” előadásra számítunk.

  Leadkép: ifj. Vidnyánszky Attila. Fotó: Adrián Zoltán / fidelio.hu


 • További cikkek