• Strand is kell, de színház is!

  5 nyári színházi előadás Budapesten

  2018.07.06 — Szerző: Hekler Melinda

  Budapesten és környékén szinte egész nyáron egymásba érnek a szabadtéri színházi fesztiválok, amelyek erős, elgondolkodtató és olykor felkavaró előadásokkal szórakoztatják a közönséget. Kiválasztottunk ezek közül ötöt, amik igazán emlékezetesnek ígérkeznek.

 • Nyáron még a színház is más: szabad ég alá költözik, és esőnapot tart. Az előadás alatt olykor ciripelnek a tücskök, a második felvonástól már hasznos viselet lehet a kardigán.

  Aki biztosan be szeretne jutni a fontos és izgalmas előadásokra, siessen a jegyvásárlással, mert több játszóhely nézőtere is kis befogadóképességű!

   

  Strand is kell, de színház is!

  Lucas Hnath: Nóra II. rész

  A Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda előadása // Rendező: Galgóczy Judit //2018. július 6., 7., 12., 13., 14.

  Mi történt azután, hogy Ibsen Nórája becsapta az ajtót maga mögött, és otthagyott mindent? Egy bátor döntés szabad és boldog emberré tesz? Ibsen a világirodalom egyik legnagyobb bizonytalanságát hagyta bennünk a Nóra végével, de most sokunk álma valóra válik, amikor végre színpadra kerül a folytatás. A nő tizenöt év után lép be újra az ajtón, de az idő mit sem tompított a régi családtagok keservén, indulatainak erején. Egy dolog azonban egész biztosan megváltozott: Nóra már nem úgy kezel kérdést, vádaskodást, támadást, ahogy régen tette volna. Vajon nézőként kivel tudunk legjobban együttérezni?

  A Nóra II. rész (A Doll’s House, Part 2) hatalmas Broadway-sikerét sziporkázó humorának és nagy emberismeretének köszönheti. Talán ezt a verziót még maga Ibsen is méltónak találná műve lezárására.

   

  Strand is kell, de színház is!

  Florian Zeller: A kulisszák mögött

  A Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciója // Rendező: Ördög Tamás // 2018. július 20., 21.

  A színház egyik alapvető feladata, hogy tükröt tartson. A kulisszák mögött című előadás felkavaró és elbizonytalanító, így alkalmas rá, hogy általa megkérdőjelezzük alapvető emberi értékeinket, értékrendünket. Valóban érdemes egy férjnek ötvenévesen elhagynia feleségét egy huszonéves, lelkes, romlatlan csajért? Mit gondolnak erről a közös barátok, hogyan éli meg a helyzetet a lány, milyennek látja az idősebbeket? Az előadás gerincét a szereplők belső monológjai jelentik, őszinteségük szinte a fülünkbe kiabál. Ha hagyjuk ezeket a hangokat kizengeni, mi is közelebb kerülhetünk saját életünk igazságaihoz.

  Ezen az előadáson csak akkor tudunk igazán jól szórakozni, ha belátjuk: nemcsak rajtuk, magunkon is nevetünk.

   

  Strand is kell, de színház is!

  Carly Wijs: Mi és ők

  Szentendrei Teátrum, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda előadása // Rendező: Fehér Balázs Benő // 2018. július 21., 22.

  Néhány júliusi este nézhetünk színházat a romantikus, macskaköves szentendrei Ferenczy Múzeum udvarán is. A beszláni túszdráma történéseit dolgozza fel a Mi és ők című darab, mely jelenleg is nagy sikerrel fut a londoni Királyi Nemzeti Színházban. Bár az esemény megtörténtekor a terroristák ezeregyszáz embert ejtettek túszul, mi most mindössze két szereplő szemén keresztül követjük a drámai történéseket. A mű stílusára a visszafogottság jellemző, nincs túlzásba víve az érzelmesség benne, noha ez könnyen lehetne így: a túsztámadásban száznyolcvanhat gyerek vesztette életét.

  A beszláni iskola két diákjától megtudhatjuk, hogy a fiatalok milyen eszközökkel dolgozzák fel a traumákat, vagy hogy hogyan rakódnak az igazságra rétegek, annak érdekében, hogy ne fájjon. A gyerekek könnyebben felejtenek, és kiderül, ez megkönnyíti-e az életüket.

   

  Strand is kell, de színház is!

  Lengyel Nagy Anna: É let.történetek.hu – Pira Bella

  A Független Színművészetért Alapítvány és az Orlai Produkciós Iroda közös produkciója // Rendező: Szabó Máté // 2018. augusztus 12.

  Az előadás két ember igaz története, akik mindketten rossz testbe születtek, és sokat szenvednek azért, hogy önmaguk lehessenek. De a vágyott én nem is állhatna távolabb a valós, a külvilág előtt képviselttől : az egyik fiúból lánnyá, a másik tanítónéniből prostivá szeretne válni. Az előadást már a két főszereplő miatt is érdemes megnézni, mert Ullmann Mónika és az Európa Legjobb Színésznője díjat is elnyert Borbély Alexandra játssza Pirát és Bellát. Aki szereti a személyes, vallomás jellegű előadásokat, annak ezt kifejezetten ajánljuk.

   

  Strand is kell, de színház is!

  Anton Pavlovics Csehov: Sirály

  Marosvásárhelyi Nemzeti Színház // Rendező: Keresztes Attila // 2018. július 13.

  Mi a lélek? Tudjuk-e érezni azt, amiről Trepljov ír? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztathatják a nézőt az üvegházra emlékeztető, sátorszerű teret nézve, ahogy a nejlontető alatt kóvályognak benne a kereső lelkek. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház minden színésze pontosan tudja a dolgát, de játékukból szabadság árad – olyasmi ez a felszabadultság, mint amiről Trepljov beszél.

  A Sirállyal, az egyirányú, viszonzatlan viszonyok drámájával időről időre fontos találkozni olvasóként vagy nézőként. Aki veszi a fáradságot, és ellátogat a Zsámbéki Színházi Bázisra, biztos lehet benne, hogy a helyszín magával ragadóan természetközeli és különleges aurájának köszönhetően is emlékezetes estéje lesz.


 • További cikkek