• Nézz kortárs darabokat vidéken!

  #kinehagyd

  2017.08.01 — Szerző: Hekler Melinda

  A vidéki színházak 2017/2018-as bemutatói is izgalmasnak ígérkeznek. Mindenhol találunk kortárs darabot, sőt több helyen ősbemutatót is tartanak. A vidéki színházak esetében különösen figyelni kell a közönséget szórakoztató előadások és a művészibb megvalósítású posztmodern alkotások arányára. Több vidéki színházzal fordult már elő, hogy nézőit elűzte, és a szakmának csinált színházat. A most regnáló igazgatók nem ebbe az irányba tartanak, viszont a szakma érdeklődését sem veszítették el.

 • Nézz kortárs darabokat vidéken!

  Vinnai András: A diszpécser

  Pécsi Nemzeti Színház // Bemutató: 2018 // Rendező: Anger Zsolt

  A PNSZ Kamaraszínházában a következő évadban is tartanak ősbemutatót: Vinnai András kortárs magyar szerző A diszpécser című művét Anger Zsolt rendezésében mutatják be. A dráma a fansztasztikumnak teret engedve meséli el egy ikerpár történetét, akik telefonos diszpécserként próbálnak megmenteni olyan embereket, akiknek öngyilkosságon jár az eszük – ez a munkájuk. Az olykor sci-fibe hajló darab izgalmas lehetőséget kínál rendezőjének és színészeinek is. A látszólag komor téma a szerzőtől megszokott humorral átitatva garantáltan kellemes estével ajándékozza meg a Pécsi Színházba ellátogató közönséget.

   

  Nézz kortárs darabokat vidéken!

  Michael Frayn: Függöny fel!

  KecskemétiKatona József Színház // Bemutató: 2017. december 31. // Rendező: Szente Vajk

  Szilveszter éjszakájára nagyon jó választásnak tűnik ez az ízig-vérig komédia. Mi történik a kulisszák mögött egy színházban? Hogyan élik meg és túl az előadást a színészek? Ebben a műben egy olyan világ elevenedik meg előttünk, amit nézőként szinte nem is ismerünk: megláthatjuk, milyen egy előadás hátulról, a színfalak mögül. A darabot Szente Vajk viszi színre, aki színész és rendező is, így maga is jól ismeri a függöny mögötti világ viszontagságait és örömeit. Kiváncsian várjuk a szereposztást és majd az előadást is!

   

  Nézz kortárs darabokat vidéken!

  Tadeusz Słobodzianek: A mi osztályunk

  Jászai Mari színház (Tatabánya) // Bemutató: 2017. október 6. // Rendező: Guelmino Sándor

  Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója az új évad ismertetése során elmondta, hogy a bemutatásra szánt darabok mindegyike az igazság keresésével foglalkozik, annak legkülönfélébb utait járja be. A mi osztályunk című lengyel mű nézője olyan igazsággal gazdagodik majd, amely megtanítja, hogy milyen hibákat nem szabad soha elkövetni. A darab színpadra állítását Guelmino Sándor nagy kihívásnak tartja, el sem vállalta volna a rendezést, ha nem egy olyan összeszokott csapattal lenne dolga, mint amilyen a tatabányai társulat. A mű korábbi magyarországi bemutatói nagy sikert arattak, és hosszan műsoron maradtak.

   

  Nézz kortárs darabokat vidéken!

  Murakami Haruki: Kafka a tengerparton

  Vörösmarty Színház (Székesfehérvár) // Rendező: Szikora János

  Murakami Haruki, a világhírű japán író mágikus történetét Szikora János rendezi Gáspár Sándor főszereplésével. A magyarul is olvasható prózai mű páros és páratlan fejezeteiben két egymással párhuzamosan zajló cselekmény bontakozik ki, amely színpadilag érdekes megvalósítási formákat rejt. A bemutató időpontját még nem hozták nyilvánosságra, pedig a szerző hazai népszerűsége alapján biztosan sokan izgatottan várják – különösen azért, mert ez az első Murakami-adaptáció, amit Magyarorszégon színpadon láthat a közönség.

   

  Nézz kortárs darabokat vidéken!

  Arthur Miller: A salemi boszorkányok

  Weöres Sándor Színház (Szombathely) // Bemutató: 2018. május 11. // Rendező: Alföldi Róbert

  Arthur Miller drámája kiváló színészi lehetőségeket rejt: kevés olyan darab van, amelyben egyszerre lennének ennyire jó férfi- és női szerepek is. Alföldi Róbert nemcsak játszott már korábban A sale mi boszorkányokban, de 2008-ban a mű operaváltozatát is színre vitte nagy sikerrel New Yorkban a Mezzo Operafesztivál keretében. Kár, hogy erre a bemutatóra egészen az évad végéig várnunk kell, és így a POSZT versenyprogramjába sem tud majd idén bekerülni.


 • További cikkek