• Élményt nem csak karácsonyra

  Szubjektív előadásajánló a kortárs világából

  2018.12.14 — Szerző: Mechiat Zina

  Elindult a karácsonyi őrület, a plázák ZS kategóriás zombifilmé változtak, az online rendelés rizikós, és különben sem akarsz idén is pulcsit vagy parfümöt ajándékozni. Van pár ötletünk, hogyan úszd meg az idei kálváriát és szerezz maradandó élményt szeretteidnek. Ráadásul a jegyeket online is beszerezheted, így megúszhatod a vásárlással járó esetleges traumákat.

 • Élményt nem csak karácsonyra

  Ezekre az előadásokra jó eséllyel akad még jegy, és valószínűleg igazi meglepetések lesznek. Elsősorban azokból válogattunk, amelyek ritkán kerülnek reflektorfénybe, pedig érdemes ellátogatni rájuk. Szubjektív programajánló 2019-ből.

  Hozd el anyádat is!

  A közhelyeknek az lényegük, hogy van bennük némi igazság. Így van ez azzal az állítással is, hogy a szülőket a gyerekeikkel töltött idő teszi a legboldogabbá. Számukra a legjobb karácsonyi ajándék az, ha az egész családot elviszed egy előadásra, aztán beültök egy környékbeli presszóba megvitatni a látottakat. Az alábbi programok kortársak, de nem lilák – az is élvezi őket, aki még soha nem látott ilyesmit.

  Újcirkusz

  Az újcirkusz az a műfaj, amitől neked is leesik az állad, meg a nagymamádnak is. Az artisták olyanok, mint a szuperhősök: ugranak, repülnek, egyensúlyoznak, vagy épp táncolnak. Bohócokat vagy állatokat ne keress ezekben az előadásokban, történetet viszont annál inkább. A lényeg ugyanis az, hogy vagy egy központi téma, vagy pedig egy a sztori mentén épülnek fel a produkciók, miközben képesek ámulatba ejteni. Persze ezerféle ága van a műfajnak, de ez itt nem a kisesszé, hanem az összefoglaló helye.

  A Recirquel Újcirkusz Társulat előadásai

  A Recirquel előadásai nagyívűek, fogyaszthatóak és élvezetesek az egész családnak, Budapesten a Müpában lehet őket megnézni. Ha a nagymamát is viszed, akkor a My Landet, ha a kistesódat is, akkor a Kristályt ajánljuk. Ha csak a szüleiddel mész, akik rájöttek már, hogy felnőttél, akkor pedig a Párizsi Éjjel vagy a Non Solus lesz a tökéletes megoldás.

  Freak Fusion: fightinGravity

  Egy lehelletnyivel kevésbé felkapott csapat a Freak Fusion, akik a tűzzsonglőrködés és az utcai mutatványozás világából indultak. Azóta belemélyedtek a műfajba, és egyre izgalmasabb, többrétegűbb produkciókat hoznak létre. Ilyen a fightinGravity is. Ez egy letisztult, csinnadrattamentes előadás, ami leginkább az illúzióteremtéssel játszik. Ha van kamaszodó tesód, akit bevezetnél a kortárs művészetbe, vagy az anyukád megőrül David Copperfieldért, akkor ez lesz a legjobb választás.

  Irodalmi estek

  Jó hír, hogy az utóbbi években egyre több irodalmi estre látogathatunk el. Zenészek vagy színházcsinálók állnak össze írókkal és költőkkel, formációjuk pedig lehetőséget ad a minőségi kikapcsolódásra. Az alábbi programokat azoknak érdemes ajándékozni, akik mindig is szerették az irodalmat, de az utóbbi években vagy évtizedekben nem volt idejük olvasni. Hardcore műkedvelőknek viszont inkább vegyél könyvet, ők általában fenntartásokkal kezelik a zenés irodalmi esteket.

  Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója

  Hámori Gabriella viszi színre Gyarmati Fanni naplóját. A produkció már megélt több mint ötven teltházas előadást, szóval valószínűleg nem lősz mellé vele. Ráadásul eredetileg Fischer Iván lakásszínházában játszották, ami ad némi garanciát az előadás minőségére.

  Szűcsinger – Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián estje

  Idén jelent meg Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián duójának első kiadványa, a Szűcsinger. Ez egy könyv-lemez páros, amelyen Szűcsinger dalok, dalszövegek és egyéb kiegészítések szerepelnek. Egyszerre nyújtanak intellektuális tápanyagot és kikapcsolódást. Ha van olyan a családban, aki az alternatív zenén nőtt fel, akkor már rendelheted is az ajándékát.

  Színház

  Ha felmész a Katona, az Örkény, a Radnóti, az Átrium vagy a Vígszínház honlapjára, akkor egész biztosan találsz olyat, ami a család kedvére való. Viszont ez jó eséllyel neked is eszedbe jut, ezért mutatunk inkább olyat mutatunk, amibe talán még nem futottál bele.

  TÁP Színház: Utas és holdvilág

  Jól látod, színre vitték az Utas és holdvilágot. Öt órában, a teljes könyvet. Egészen pontosan egy playback színházról beszélünk, ami annyit tesz, hogy a Vajdai Vilmos által rendezett rádiójátékot hallod a színházteremben, miközben a színészek tátognak a szövegre. Mindezt úgy, hogy nemcsak azt hiszed el, hogy a hang hozzájuk tartozik, de azt is, hogy Mihályt, Tamást és Évát látod a színpadon. Öt óra soknak tűnik, de egyrészt van benne két szünet, másrészt, gondolj bele: mikor koncentráltál utoljára egyetlen dologra ennyi időn keresztül? Próbáljátok ki, mert elég jó!

  Kísérletező kedvűeknek

  Ha van a baráti körödben olyan, aki járt már kortárs előadáson, és nem is érezte rosszul magát, akkor az alábbi produkciókkal biztosra tudsz menni nála. Extravagáns előadásasok hazai és külföldi előadóktól, avagy utazás a budapesti kúlság mélyére.

  Dollár Papa Gyermekei: Hedda Gabler

  Nem muszáj kimozdulnotok ahhoz, hogy színházi élményben rézesüljetek: a saját nappalitokba is megrendelhettek egy előadást. A Dollár Papa Gyermekei már túl van a 200. produkción is – viszik, mint a cukrot. A formációban az az igazán szuper, hogy klasszikusokat dolgoznak fel 21. századi módon, ezúttal Ibsen Hedda Gablerjét. A szöveg mai nyelven szólal meg, jelmez és díszlet nincs – csak a nappalid. A produkció mégis képes olyannyira megelevenedni, hogy úgy érzitek, nem egy előadást, hanem a valóságot nézitek. Szinte már varázslat! Ráadásul roppant szórakoztató, humoros varázslat.

  https://videa.hu/videok/origo/emberek-vlogok/a-szobaszinhaz-hazhoz-megy-origo-video-dollar-papa-gyermekei-tarsulat-LPNGt1tsJnhUnadq?start=123.708931

  Forte Társulat: A te országod

  Tar Sándor rajongóknak kötelező, azoknak, akik megélték a rendszerváltást, erősen ajánlott. Nem egyszerű előadás A te országod, ugyanis fizikai színházról van szó. Ez annyit tesz, hogy nemcsak a szövegnek, hanem a mozgásnak is jelentése van a színpadon. Viszont cserébe olyan hangulatot teremt a produkció, amelynek hatása alól nehezen vonhatod ki magad. A te országod szövegkönyvét Tar Sándor és saját szövegeiből Keresztury Tibor írta, az előadást Horváth Csaba rendezte. Mindkettejük neve garancia a minőségre, de ha kételkednél, akkor eláruljuk, hogy ez a produkció rengeteg díjat bezsebelt már, és külföldi szereplésre is több ízben invitálták.

  NEXTFESZT

  2019-ben harmadik alkalommal jelentkezik a NEXTFESZT, amelyen jövőre a műfajilag nehezen besorolható, formabontó alkotásoké a terep. Kezdetben azért hozták létre a fesztivált, hogy a fiatal magyar előadókra irányítsák a reflektorfényt. Ezúttal a program bővült külföldi produkciókkal is: itt lesz ismét Miet Warlop, aki időről időre felbukkan a Trafóban, és mérhetetlen mennyiségű festéket önt ki a színpadra, vagy gipsszobrokat tör össze. Produkciói a képzőművészeti performansz és a színház határmezsgyéjén egyensúlyoznak. Különleges világuk van, amelyeknek elengedhetetlen összetevője az irónia, a humor és az intellektus. Most egy zenés darab érkezik tőle Budapestre.

  De nemcsak őt érdemes megnézni: ismét látható a Deeper, ami Magyarországon még csak egyszer volt műsoron. A szubkultúra azóta is emlegetni, a kortárs tánc szerelmesei pedig esténként imákat mormolnak el a következő előadás reményében. A Deeper különösen markáns világgal rendelkezik, bukósisakos profi táncosokkal, Marssal, éteri zenével. Kihagyni nem fair, ajándékba adni több, mint ajándék.

  A fesztiválra tudtok bérletet váltani, és kiválaszthatjátok, melyik programokra szeretnétek ellőni a megvásárolt négy előadást. Lesz film, vízió a Föld jövőjérőldesign, színház, hangjátékkal megspékelt színház, tánc, bemutatók és minden, amit akartok.

  HODWORKS: Szólók

  A Szólók egy olyan előadás, ami nemcsak azoknak ad új élményt, akik ritkán járnak táncelőadásra, de azoknak is, akik már jól ismerik a műfajt. A produkcióban öt szólót nézhettek végig, amelyekben a táncosok a legőszintébben vallanak magukról és az őket körülvevő világról. Megejtő az a kitárulkozás, aminek itt tanúi lehetettek, és gyakorlatilag lehetetlen nem azonosulni a szereplőkkel. Ezt az előadást azoknak ajánljuk, akik egy produkciótól az elmélyülés lehetőségét és új perspektívákat várnak. Azoknak, akik inkább szeretik a lírát, mint a prózát, akik nyitottak a belső tripekre, és félre tudják tenni a prekoncepcióikat. Az előadás koreográfusával, Hód Adriennel nemrég beszélgettünk arról, hogy milyen szemléletre számíthatsz tőle és társulatától.

  Leadkép: Freak Fusion: fightinGravity. Fotó: Bokor Krisztián


 • További cikkek