• Színház online – Ezekhez az előadásokhoz most nem kell kimozdulni otthonról

  2020.04.18 — Szerző: Ménesi Gábor

  A jelenlegi járvány a színházi évadot is alaposan átírta. Mivel a nézők bizonytalan ideig nem tudnak elmenni a színházba, az előadásoknak kell valahogy eljutniuk a közönséghez a kényszerű leállás idején. Ajánlónkat magyar színházak online tartalmaiból állítottuk össze.

 • Jelenet az „Illaberek” című előadásból (Katona József Színház) Fotó: Szedő Iván
  Jelenet az „Illaberek” című előadásból (Katona József Színház)
  Fotó: Szedő Iván

  A veszélyhelyzet kihirdetését követően rövid időn belül valamennyi teátrum bezárta kapuit. Nem maradt más, az internet által kínált széles körű lehetőségeket kell kihasználniuk. Igaz, így éppen a színházművészet lényege veszik el vagy szorul háttérbe, ugyanakkor a közönséggel való kapcsolattartás jelenleg csakis ezen a módon valósulhat meg.

  Rendkívül gyorsan reagált az eseményekre a TRIP „hajóskapitánya”, Magács László, aki március 12-i közleményében bejelentette az Első Magyar Karantén-színház megalakulását. Néhány nappal később került sor első bemutatójukra is: a TRIP Facebook-oldalán az After the End című darabot tekinthettük meg. Nem először nyúlt Magács ehhez az anyaghoz (korábban a Merlin Színházban már megrendezte), most pedig újabb, felolvasószínházi változatát álmodta meg. Könnyű észrevenni, mennyire aktuális napjainkban is Dennis Kelly „bunkernaplója”. A Láng Annamária és Rába Roland által megformált szereplők egy atomtámadás idején bunkerbe kényszerülnek. A félelem, a kiszolgáltatottság, az elszigeteltség, az ezek nyomán felizzó feszültség és érzelmek határozzák meg mindennapjaikat, és nagy kérdés, mihez tudnak kezdeni önmagukkal és egymással ebben a szokatlan, rendkívül nehéz élethelyzetben. Ugyancsak a Karantén-színház produkciója a Jelenetek egy háztartásból, amit Ingmar Bergman filmje alapján írtak a szereplők, Láng Annamária, Simon Zoltán, Tenki Dalma, Rába Roland, illetve a dramaturg, Divinyi Réka. Az ötrészesre tervezett produkcióból mostanáig négy készült el, de hamarosan várható a következő, és folyamatosan számíthatunk újabb érdekes tartalmakra is. Annál is inkább, mivel a Litera irodalmi portállal közösen karanténdráma-versenyt hirdettek: olyan egyfelvonásos műveket vártak, amelyek kifejezetten a koronavírus-járvány miatt kialakult emberi helyzetekre reflektálnak. Máris sor került dr. Mangó Gabriella Koronavírus című darabjának felolvasószínházi bemutatójára.

  Az Örkény Színház Racine-bemutatóra készült, amikor – tíz nappal a premier előtt – le kellett állniuk a próbákkal. Az önként vállalt karanténban a művészek mégis törekedtek a közös gondolkodásra az Andromakhé című darab kapcsán, és ebből egy nem szokványos dokumentumfilm, online videokonferencia született. Az izgalmas anyag a teátrum YouTube - felületén látható, akárcsak a költészet napja alkalmából közzétett Nyugat 20081908. A legendás folyóirat alapításának centenáriumára harminchárom évfolyam anyagából válogatott Réz Pál és Várady Szabolcs, és Mácsai Pál rendezett belőle kitűnő előadást – olyat, amely messze túlmutat az irodalmi estek jól bevált kliséin: a színházi élményt, a drámát igyekezett előhívni, azt a szenvedélyt, ami a Nyugatot életre keltette. Az Örkény Színház társulatának akkori tagjai személyesítik meg a magyar irodalomtörténet jelentős figuráit, és idézik fel a folyóirat küzdelmes, konfliktusoktól sem mentes históriáját.

  A Katona József Színház mostanáig három korábbi előadását adta közre. Az Illaberek társadalmunk egyik fontos jelenségét, a kivándorlást állítja fókuszba. Máté Gábor és a társulat ezúttal nem előre megírt színdarabot választott, hanem maguk gyűjtötték össze a történeteket és építették fel az előadást. A téma változatlanul aktuális: szinte nincs olyan magyar család, amely ne lenne érintett a kérdésben. Az Illaberek számos, laza szálakkal összekapcsolódó jelenetet, valamennyiünk számára ismerős, tanulságos élethelyzetet közvetít. Emellett egy különlegességet is megtekinthet online a közönség, ugyanis Ibsen A nép ellensége című drámáját meglehetősen ritkán veszik elő a hazai színházak. A Katona 2013-ban mutatta be Zsámbéki Gábor rendezésében, és most – többek között Fekete Ernő, Kulka János, Bán János, Ötvös András, Kovács Lehel, Rezes Judit, Pálos Hanna és szereplésével – mindenki számára elérhetővé tette az előadást. Csakúgy, mint Bodó Viktor rendezését (Ledarálnakeltűntem), mely több mint nyolc évig volt a teátrum műsorán. A költészet napján kortárs magyar költők verseit szavalták a társulat tagjai. Emellett „vírusvideókat” tettek közzé, amelyekben a színészek abban próbálnak segítséget nyújtani nézőiknek, hogy miként védekezhetünk a koronavírus ellen olyan mindennapos teendőink során, mint a bevásárlás vagy a kutyasétáltatás.

  Valódi kincsesbányára lelhetünk a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának honlapján, illetve YouTube-csatornáján. Az elmúlt évek meghatározó előadásai közül több mint húszat nézhetünk meg, köztük a következő darabokat is: Moliére: Tartuffe; Beumarchais:Figaro; Gorkij: Mélyben; Horace McCoy: A lovakat lelövik, ugye?; Ibsen: Hedda Gabler; Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja; Kiss Csaba: Hazatérés Dániába; Bartis Attila: Rendezés; Székely Csaba: Bányavirág. Az archív felvételek mellett a társulat folyamatosan készít rövid videókat nézőik számára, amelyekben a színészek verset mondanak, vagy kedvenc könyveikre hívják fel a figyelmet.

  Az Orlai Produkció a Mozsár Műhelyben indította útjára az Élet.történetek.hu című sorozatot, amely az ismert rádiós, Lengyel Nagy Anna riportjain alapul. Az így létrejött monodrámák folyamatosan kerülnek nyilvánosságra és korlátozott ideig megtekinthetők az Orlai Produkció YouTube-csatornáján Epres Attila, Lázár Kati, Borbély Alexandra, Ulmann Mónika, Egri Kati és Egri Márta tolmácsolásában.

  A Madách Színház nehezebb helyzetben lehet nagyszabású zenés produkcióik szerzői jogi megkötései miatt. Keresik annak lehetőségét, hogyan tarthatnak kapcsolatot nézőikkel. Máris közzétettek néhány olyan videót, amelyben a színészek adnak elő részleteket a repertoár meghatározó darabjaiból. Posta Victor az Én, József Attila, Polyák Lilla az Anna Karenina, Serbán Attila aJózsef és a színes szélesvásznú álomkabát, Zöld CsabaA nyomorultak, Auksz Éva a Mary Poppins, Sasvári Sándor Az operaház fantomja című musicalből énekel egy-egy dalt.

  „Maradj otthon – hogy hamar jöhess!” Így szól a Madách Színház üzenete, és ugyanezt kéri tőlünk valamennyi teátrum. Addig is streameljünk bátran! Érdemes rendszeresen körülnézni a világhálón, hiszen az eddigiek mellett mindig új tartalmakra is bukkanhatunk.


 • További cikkek