• „Vakfoltok és árnyékok” – Kiállítás nyílik Szűcs Attila rajzaiból

  2022.10.20 — Szerző: MANK/PKÜ — Támogatott tartalom

  A szentendrei ÚjMűhely Galériában Szűcs Attila elmúlt két évben készült rajzaiból nyílik tematikus kiállítás „Vakfoltok és árnyékok” címmel, 2022. október 26-án. A tárlat november 26-ig tekinthető meg kedden 13 és 18, szerdától szombatig 10 és 18 óra között.

 • Szűcs Attila Kép forrása: MANK
  Szűcs Attila
  Kép forrása: MANK

  Szűcs Attila a kortárs magyar képzőművészet egyik meghatározó és nemzetközileg is számon tartott alakja. Leginkább a figuratív reprezentáció és az absztrakt térképzés határán egyensúlyozó festészetéről ismert, de grafikai munkássága is jelentős.

  A művész rajzainak világa koherens egységet mutat festményeivel, melyek kiindulópontja gyakran a közösségi médiában talált fotó, internetről letöltött kép.

  A rajzok hangulata a Földényi F. László által leírt melankóliát idézi: a nehezen körvonalazható, a konkrét tudáson túlmutató, egyértelmű magyarázatokat elvető állapotot.

  Szűcs Attila

  „Szűcs Attila rajzain az emberi alakok többnyire rendelkeznek ugyan egyedi megkülönböztető jegyekkel, ám ezek inkább csak fölsejlenek. A hangsúly ugyanis nem az individualitásukon van, hanem a világban, vagyis a rajzok eleve oldott terében elfoglalt helyükön. Nem az egyszeriségük döntő, ami a világtól való elhatárolódás eredménye, hanem a környező terekkel való rokonsága. E terek mintegy »átzuhognak« rajtuk, amitől lényük egyetemes, kozmikus jelleget kap. Ezek a figurák azt sugallják, hogy a létezés olyan szemszögből is nézhető, amelyből a világ homogenitása a meghatározó. Ekkor az ember nem kivételezett lény, hanem hasonló anyagból készült, mint a teljes univerzum. Mindenben a saját rokonára ismerhet: a kövekben éppúgy, mint a növényekben, az élettelen tárgyakban, az atmoszférában vagy a fényben” – mondta el Földényi F. László József Attila- és Széchenyi-díjas esztéta, műkritikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

  Az ÚjMűhely Galéria a MANK kiállítóhelye, amely a jövőben is változatlan nyitvatartással várja a művészetek szerelmeseit a szentendrei nyüzsgő kulturális élet közepén, a Fő téren. A galéria célja továbbra is a legjelesebb helyi alkotók és más különleges tárlatok bemutatása.

  A kiállításmegnyitó részletei megtalálhatóak a Facebook-eseményben.

  PUK


   

  A megjelenés támogatója: MANK/PKÜ


 • További cikkek