• TechTextil: Intelligens és interaktív textilek kiállítása

  2020.11.03 — Szerző: KO — Támogatott tartalom

  Az ÚjMűhely Galéria tárlatán a technológia és a textil találkozásának lehetünk tanúi. A kiállított alkotások az emberi érzékelés határait kívánják tágítani vagy a mindennapi életünket megkönnyíteni az innovatív alapanyagok, a számítástechnika és a telekommunikáció által.

 • mank

  A magyar divat- és textiltervezők munkájuk során a textilek kémiai vagy fizikai módosításával hoznak létre intelligens anyagokat speciális céljaik érdekében. A szubjektív válogatás során az volt a cél, hogy a felhasználási területek szerint minél szélesebb spektrum kerüljön bemutatásra. Játékos anyagkísérleteken túl láthatunk fejlesztés alatt lévő vagy már kész termékeket is. A bemutatott alkotások textiltervezők és technológiával foglalkozó szakemberek együttműködésének a gyümölcsei.

  mank

  A hazai intelligens és interaktív textilek legismertebb úttörője az EJTECH kreatív labor, amelyet Kárpáti Judit Eszter textilművész, valamint Esteban de la Torre médiaművész hozott létre. Szakmai tevékenységük mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett egyetemi oktatómunkájukkal más tervezőket segítenek és inspirálnak. A kiállításon több olyan alkotás is szerepel, amelyek születésénél aktívan közreműködtek. Jelenleg a Caracoles II. című munkájukat mutatják be, aminek célja a hang nyers materialitásának felfedezése a textil médiumának multicsatornás kiterjesztése által.

  mank

  Az intelligens és interaktív textilek jelenleg legelterjedtebb és leglátványosabb alkalmazási területe a divat világa, azon belül is a jelmeztervezés. Polyák Eszter a jelmezekbe elektromos rendszert épített be, amely a látványelemet adja az előadások során. Izgalmas Lévai Zsófia fashion-tech designer alkotása is: ő az emberi kommunikáció nonverbális gesztusait szenzorok segítségével dolgozza fel, és jelekké transzformálva írja bele a öltözékek szövetébe.

  mank

  Ezeknek a speciális anyagoknak a orvosi célú felhasználása két kiállító munkáján keresztül jelenik meg. Hegedűs Zsanett, az AIAIÉ nevű márka alapítója gyógyászati textilek kutatásával és gyártásával foglalkozik: Argentex néven fejlesztett egy gyógyászati ezüstszálat tartalmazó ágyneműcsaládot, valamint pacemakerrel élők számára egy Faraday-kalitkaként működő zakót is. Kormos Anna Zsófia doktori projektjének koncepciója pedig egy hordható okoseszköz, amely a menstruációs fájdalmat átélőknek nyújt segítséget.

  mank

  Varga Anikó Hangesés című munkája felfedezésre és játékra hív a szalagok megérintésével, míg Gimesi Judit alkotásai a zene ritmusát, dinamikáját a színek és a fényerő változását követik: Kivetített agyhullámok című művében saját, zenehallgatás közben rögzített agyhullámait vetítette ki látvány formájában.

  A megjelenés támogatója: Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.

  TechTextil: Intelligens és interaktív textilek kiállítása

  ÚjMűhely Galéria

  Szentendre, Fő tér 20.

   

  Megtekinthető: 2020. október 14. – november 15.

  A kiállítás kurátora: Söptei Eszter textiltervező iparművész

  A kiállító művészek: Gimesi Judit, Hegedűs Zsanett, EJTECH, Lévai Zsófia, Kormos Anna Zsófia, Polyák Eszter, Varga Anikó


 • További cikkek