• Kortárs műalkotások a szeretet ünnepére – Karácsonyi kiállítás és vásár az ÚjMűhely Galériában

  2021.12.17 — Szerző: Takáts Fábián

  Többéves hagyomány, hogy a MANK advent idején kortárs művészeti kiállítással egybekötött vásárral idézi meg az ünnepek meghitt hangulatát. A szentendrei ÚjMűhely Galériájában olyan alkotásokat állítanak ki, amelyeket a karácsony ihletett.

 • Karácsonyi kiállítás és vásár az ÚjMűhely Galériában

  A karácsonyt és az azt megelőző adventi időszakot a kereszténység egyik legnagyobb eseményeként tartják számon, hagyományait évszázadok óta őrzik. A betlehemezés, a fenyőállítás, a családi vacsora, ahogyan a szegfűszeges-fahéjas forralt bor és a mézeskalács is, az ünnephez tartozik. Ez utóbbiak illatát lehet érezni, ha decemberben sétálunk Szentendre festői főterén, ahol az ÚjMűhely Galéria is meglepetést tartogat számunkra A mi ünnepünk című tárlatával.

  Korossy-Khally Levente: Gyerekszoba (60 × 41 cm, olaj, vászon, 2020) Kép forrása: MANK
  Korossy-Khally Levente: Gyerekszoba (60 × 41 cm, olaj, vászon, 2020)
  Kép forrása: MANK

  Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta, hogy leginkább az ünnepeinken keresztül tudjuk megélni tradícióinkat. Ezek a kulturális emlékezet egésze szempontjából fontosak, de alapvetően meghatározóak az egyén életében is. A kiállítás alkotói ezeket a személyiségünket építő apró elemeket igyekeztek mind láthatóvá, mind pedig befogadhatóvá tenni. A címadás kapcsán Tardy-Molnár egy interjúban kifejtette, hogy évről évre szeretnének egy olyan kiállítást szervezni, amely a külső elemekből inkább befelé irányítja a figyelmet – a tárlat címe erre utal.

  Andrási Edina: Napkitörés (30 × 40 × 35 cm; porcelán; 2020). Fotó: Horváth Gábor Kép forrása: MANK
  Andrási Edina: Napkitörés (30 × 40 × 35 cm; porcelán; 2020). Fotó: Horváth Gábor
  Kép forrása: MANK

  A csoportos tárlat tizennyolc alkotóművésze között főként festők (Benkő Lilla, Bereczki Kata, Kiss Márta és mások), de szobrász, keramikus és designer is szerepel. A sokszínű művészgárdánál már csak kiállított munkáik spektruma színesebb és szélesebb. A képző- és iparművészeti alkotások különféle technikával készültek: olajképeket, giclée-nyomatokat, akrill-vásznakat és bizarr formájú porcelántárgyakat is találunk a galériában. Többségükön olyan, a karácsony ünnepéhez és a családhoz köthető jól ismert motívumokat fedezhetők fel, mint a fenyőfa, a gyertya, az angyal vagy éppen a játékokkal (plüssmackóval, sakkfigurával) telezsúfolt gyerekszoba.

  Nagy Gabriella: Minden rendben (60 × 80 cm; olaj, vászon; 2021) Kép forrása: MANK
  Nagy Gabriella: Minden rendben (60 × 80 cm; olaj, vászon; 2021)
  Kép forrása: MANK

  A MANK karácsonyi kiállítása és művészeti vására többéves hagyományként szerepel az év végi programok között. Más karácsonyi kortárs művészeti vásároktól eltérően a szervezők egy kurátori koncepcióra, konkrét témára építik, ez alapján válogatják ki a résztvevőket és műveiket. A választás idén a karácsonyi ünnep személyes, szubjektív megélésére és a hozzá fűződő egyéni tapasztalatokra esett. Petri Anikó és Sipos Tünde kurátorok olyan művészeket és alkotásokat válogattak, amelyekben a személyesség köszön vissza. Fontos szempontnak tartották, hogy a munkák tükrözzék az ünnep időszaka által ébresztett gondolatokat, asszociációkat. Igyekeztek tágan értelmezve az évszakhoz illeszkedő motívumokat is keresni, így nemcsak a korábban említett fenyőfa vagy a család, hanem a fény megjelenítése is hangsúlyt kapott, például Andrási Edina Napkitörés című porcelánján, Szabó Menyhért Glossy című kisplasztikáján vagy Strohner Márton lámpáin.

  Bereczki Kata: Csillogás (80 × 60 cm; akril, vászon; 2019) Kép forrása: MANK
  Bereczki Kata: Csillogás (80 × 60 cm; akril, vászon; 2019)
  Kép forrása: MANK

  Mivel A mi ünnepünk egyszerre funkcionál kiállításként és vásárként, ezt a kísérőanyagok is hangsúlyozzák. Az ÚjMűhely Galéria – a MANK két szentendrei kiállítóhelyének egyike – többször ad lehetőséget a művészeknek, hogy a náluk megtekinthető műveiket értékesíthessék. A vásárlásra ösztönzést a szervezők leginkább azzal erősítik, hogy az alkotások árait feltüntetik a tárgyak mellett, így a tárlat vásár mivoltát remekül előtérbe tudják helyezni.

  bb

  Petri Anikó szerint egy ilyen jellegű vásárnak nagy szerepe lehet akár általános művészeti szempontból, akár egy művész pályafutásában is. Feladatuknak tartja, hogy eloszlassák a nagyközönségben a kortárs művészet iránt érzett kételyeket, miszerint ez számukra egy idegen, átláthatatlan terep: „Azzal, hogy a kiállított tárgyakat nemcsak megnézhetik, de haza is vihetik, azt erősítjük, hogy a kortárs művészet képes a mindennapok részévé válni. Másfelől egy vásárban való megjelenés elindíthat egy párbeszédet a művész és a potenciális vevő között. Így akár hosszú távú érdeklődés alakulhat ki egy-egy művész munkássága iránt, esetleg visszatérő vevő válik valakiből egy ilyen alkalom kapcsán.”

  Szabó Menyhért: Glossy VII. (26,5 × 16,5 × 12 cm; színterezett bronz; 2020) Kép forrása: MANK
  Szabó Menyhért: Glossy VII. (26,5 × 16,5 × 12 cm; színterezett bronz; 2020)
  Kép forrása: MANK

  A karácsony remek alkalom az ajándékozásra, hiszen örömünnep, és ajándékozni öröm – akár magunkat is, hiszen az ÚjMűhelyben látható művek a karácsonytól függetlenül is érdemesek a válogatásra.

   

  A „mi ünnepünk” Karácsonyi kiállítás és kortárs művészeti vásár

  ÚjMűhely Galéria

  2021. december 1. – 2021. december 23.

  A „mi ünnepünk”

 • További cikkek