• Újra itt az Art Market Budapest! Ezért érdemes belevetni magad a sűrűjébe

  2019.10.02 — Szerző: Fülöp Luca

  Minden évben ősz elején a kortárs képző- és fotóművészet Mekkájává alakul át a Millenáris és vele együtt Budapest számos pontja. Sosem jártál még az Art Marketen? Több okot is tudunk mondani, ami miatt idén már nem érdemes kihagynod!

 • Újra itt az Art Market Budapest! Ezért érdemes belevetni magad a sűrűjébe
  Art Market Budapest 2018
  Fotó: Csizik Balázs

  Bár a vásár alapvetően a kortárs képzőművészetről és a fotóművészetről szól, mindenki találhat magának izgalmas időtöltést, és garantált, hogy néhány óra galériák közötti bolyongás után legalább annyi élménnyel lehet hazatérni, mintha egy külföldi városban kirándultunk volna.

  Végre egy helyen vannak Európa nagyvárosainak izgalmas galériái

  Bizony, az Art Marketre nemcsak a budapesti galériák települnek ki, hanem például Párizsból, Berlinből, Prágából, Londonból és Moszkvából is érkeznek kiállítók. Ez egyrészt azért izgalmas, mert egy délután alatt olyan sokszínű kulturális kirándulást tehetünk, amilyenre különböző városokban több hónap sem lenne elég. Másrészt pedig szabadon lehet járkálni a műtárgyak között, adott a lehetőség, hogy kötetlenül beszélgessünk a galériavezetőkkel, sőt néhány esetben a kiállító művészekkel is. Ha szeretsz új ismeretségeket szerezni és a kultúra, illetve a művészet világa sem áll messze tőled, irány a Millenáris: a vásár tökéletes összefonódása a kettőnek. Ha a helyszínen már célirányosan haladnál, érdemes még otthon átböngészni a kiállítókat és megnézni, milyen munkákkal dolgoznak, így biztosan nem hagyod ki a neked tetszőket.

  Új kedvenceket találhatsz

  Ha először jársz az Art Marketen, biztosan sok ismeretlen névvel találkozol majd. A vásár szépsége, hogy még egy szakmabelit is érhetnek meglepetések, hiszen rengeteg olyan művészt lehet ilyenkor felfedezni, akik csak úgy nem jönnének szembe velünk. Gondolj csak bele: több mint száz kiállítást nézhetsz meg egyszerre! És ha már az alkotókról beszélünk: a vásár minden évben egy-egy ország művészete köré épül, idén például az orosz kortárs művészet van a középpontban. Ezért az esemény díszvendége idén az orosz akcióművész, Oleg Kulik, akit a szakma csak „veszett kutya”-ként emleget provokatív megnyilvánulásai miatt. Az idei Art Maketre, egészen pontosan a vasárnapi napra külön performansszal készül, amit egyelőre még homály fed, de elöljáróban annyit, hogy volt már arra példa, hogy a művész vadmacskákat sétáltatott egy kiállításán.

  Újra itt az Art Market Budapest! Ezért érdemes belevetni magad a sűrűjébe
  Nemes Márton: High All The Time, Deák Erika Galéria. Art Market Budapest 2018
  Kép forrása

  Inspirálódsz

  A képzőművészet alapjában véve hemzseg az impulzusoktól, így minden Art Market kezdetekor számítani kell rá, hogy a látogatás utáni néhány napban az ember feje zsongani fog a sok vizuális ingertől. Éppen ezért ha először jársz a vásáron, érdemes akár két napot is eltölteni a Millenárison, így elkerülheted, hogy túl sok legyen az élmény. Tapasztalat, hogy sokkal jobb az Art Market előtti, közbeni és utáni napokon kicsit hanyagolni a múzeumokat és a galériákat, nehogy túladagolást kapjunk a látottaktól.

  Rajzolsz, festesz, alkotsz? Kérheted szakemberek véleményét

  Ha már inspirációról van szó: ha netán kezdő képzőművész vagy, és szeretnéd megmutatni magad néhány galériának, akkor ezekre a napokra időzítsd a mappád összeállítását. Itt senki nem néz rád rossz szemmel, ha csak úgy szóba elegyedsz egy galeristával, majd otthagyod neki az eddig alkotásaidat, és telefonszámot cseréltek. Sőt ez a vásár egyik lényege: hogy a művészeti életben tevékenykedők könnyebben összekapcsolódjanak.

  Újra itt az Art Market Budapest! Ezért érdemes belevetni magad a sűrűjébe
  Vuyisile Mshudulu galériavezető, Johannesburg Art Gallery. Art Market Budapest 2018. Fotó: Csizik Balázs
  Kép forrása

  Jó áron vásárolhatsz kortárs alkotásokat

  A kis, alternatív galériáktól kezdve a többmilliós festményekkel dolgozó szervezetekig mindent megtalálsz az Art Marketen. Ha valami időtállót szeretnél vásárolni, de nem túl magas áron, akár ezt is megteheted. És bár ez nem a halpiac, azért van rá példa, hogy egy mű alku tárgya lesz.

  Ha elveszettnek érzed magad, érkezik a segítség

  Art Market-es elsőbálozóként előfordulhat, hogy elveszve érzed magad a műtárgyak tengerében, de szerencsére erre is van megoldás. Lelkes önkéntesek várják ott helyben, hogy segíthessenek, ha valamit nem találsz, a szervezők pedig minden nap csoportos vezetésekkel készülnek, amelynek során bemutatják a vásár legizgalmasabb kiállítóit és műalkotásait, valamint minden fontos információt elárulnak az Art Market múltjáról, jelenéről és jövőjéről is.

  Újra itt az Art Market Budapest! Ezért érdemes belevetni magad a sűrűjébe
  L’Art Industriel, Olaszország. Art Photo Budapest 2018
  Kép forrása

  Ha művészeti egyetemre készülsz, itt tájékozódhatsz

  A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is ki szokott települni a vásárra, így ha netán az elkövetkezendő években művészeti szakra felvételiznél, most az összes felmerülő kérdésedet felteheted a MOME és az MKE standjánál. Akkor sem kell sokat keresgélned, ha a néhány alkalmas vagy pár hónapos tanfolyamok érdekelnek – kint lesz például a Kortárs Műgyűjtő Akadémia is, akik előadásaikon minden fontosat megtanítanak a műgyűjtésről és a kortárs művészetről.

  Családi programként is tökéletes

  Ha nem akarsz egyedül menni a vásárra, vidd magaddal a családot is! A kisgyerekeket múzeumpedagógiai foglalkozások várjék, amelyek keretén belül különböző kollázsokat, montázsokat készíthetnek, természetesen szakszerű felügyelet mellett. Közben a felnőttek bolyonghatnak a kiállítók között, beülhetnek egy előadásra, vagy akár ők is becsatlakozhatnak az alkotásba.

  Újra itt az Art Market Budapest! Ezért érdemes belevetni magad a sűrűjébe
  Art Market Budapest 2018. Fotó: Csizik Balázs
  Kép forrása

  A kísérőprogramokkal még kerekebbé teheted az élményt

  Bár sokan azt gondolják, hogy az Art Market csak a Millenárison található vásárt foglalja magában, ez nem így van. A város különböző pontjain kísérőprogramokkal is várják az érdeklődőket. Az Esernyős Galéria Óbudán például külön erre az alkalomra tárlatot nyitott, az Andrássy úton található Orosz Kulturális Központban egy fotókiállítás vár, de a Kiscelli Múzeum, az A38 Hajó és a Szépművészeti Múzeum is programokkal készül. Mivel az események sokszor ütik egymást, a vásár és a külső helyszínek programjaihoz érdemes akciótervet készíteni, így elkerülhető, hogy lemaradj valami izgalmasról.

  Újra itt az Art Market Budapest! Ezért érdemes belevetni magad a sűrűjébe
  Robitz Anikó fotóművész. Art Market Budapest 2018
  Fotó: Diósi Máté
  Kép forrása

   


 • További cikkek