• With or without U2

  Huszonöt éves a U2 Joshua Tree lemeze

  2012.03.30 — Szerző: Fejes János

  A U2 koráb­ban is meg­kerül­hetet­len banda volt, de ezzel a lemez­zel vég­érvé­nyesen és örökre a világ máso­dik leg­jobb zene­kara lett. Az ama­tőr báj már a múlt, itt került iga­zán he­lyére min­den egyes hang, min­den egyes csend.

 • „És te meg nézel: mi van, mi van?”
  (Cseh–Bereményi: Esetleg Edit)

  A U2 korábban is megkerülhetetlen banda volt, de ezzel a lemezzel végérvényesen és örökre a világ második legjobb zenekara lett. Az amatőr báj már a múlt, itt került igazán helyére minden egyes hang, minden egyes csend. Emlékszem, 1987-ben mekkorát durrant ez az album. Kölyökként még nem sok fogalmunk volt a zenéről, de az állunk leesett. Azóta ragadt ránk ez-az, de én ma is ugyanúgy keresgélem őszülő borostával fedett arcom a boka környékén.

  Bornemissza Ádám


  Finoman fogalmazva sem voltam soha „Júútúú”-fanatikus. Ami a zenéjük előnye rövid távon, az egyben a hátránya hosszú távon: az egyszerűség és a néha már túlzott emocionalitás, amelynek a végéről hiányzik az elementáris robbanás. Mindezek ellenére a With or without you hipnotikus lüktetése még az én agyamba is befészkelte magát, mert ebben a dalukban megvan a Bono hangjában rejlő érzelem és a zenéjükből egyébként hiányzó erő egyensúlya, akárcsak a korábbi Sunday Bloody Sunday-ben, vagy az újabb The Saints Are Comingban.

  Nagy Zoltán


  [youtube]http://youtu.be/XmSdTa9kaiQ[/youtube]

  Világsiker, milliós lemezeladások, összetéveszthetetlen hangzás, rádiókban rongyosra játszott slágerek. Emellett miért is érdemes elővenni az idén 25 éves The Joshua Tree című lemezt?  Habár a hangzás még meglehetősen vegyes, de a számok már magukon hordozzák az összetéveszthetetlen U2-elemeket: néhol egy-két visítás Bonótól, néhol kicsit sok gitár Edge-től, és az elmaradhatatlan effektek. Számomra a rojtos farmerek, bőrkarkötők, széttaposott tornacipők és magnókazetták világát hozza vissza. A rockzenéért rajongók és a műfajt kicsit is kedvelők számára kötelező darab.

  Varró Annamária


  Kétségtelen tény, hogy a U2 a 20. század utolsó harmadában forradalmat idézett elő zenéjével. Soha nem követtem fanatikusként Bono és bandája karrierjét, azonban azok a dalok, amelyek bekerültek a slágerlistákra, számomra is kedvesek. Nincs ez másképp 1987-es klasszikusuk néhány dala esetében sem. A mindenki számára örök kedvenc With Or Without You mellett a Bullet The Blue Sky marad az abszolút favoritom, amely utóbbi nem csak rám tett nagy hatást, hiszen még a thrash metal brazil nagyágyúja, a Sepultura is feldolgozta.

  Fejes János


  Sose voltam U2-rajongó. A nagy slágerekkel persze találkoztam, de U2-albumot egyben most hallgattam végig először. A Joshua tree az egyik legjelentősebb alkotásuk, ez hozta meg számukra az áttörést. Meg is értem. A dalok nagyon szuggesztívek. Az album hangzása és hangulatvilága egységes. Hallható, hogy nem az első lemezük, már megtalálták a saját hangzásukat, letisztult a zenéjük. Más kérdés, hogy ez a U2-stílus mennyire tetszik. Noha kifejezetten jó volt hallgatni a lemezt, számomra a U2 továbbra is sokkal szimpatikusabb jelenség, mint amennyire tetszik a zenéje.

  Seres Dániel


  Kevés olyan könnyűzenei album van itthon, amit nem munkához, alkotáshoz, pillanatnyi érzelmek illusztrálásához való háttérzenének teszek a lejátszóba. Néhány lemez, ami nem marad az, ami, ha beletekerek, egy-kettő, ami történet és pillanat egyben, egy-kettő, melyre újra és újra rácsodálkozom. Egy: U2 – All that you can’t leave behind. Kettő: U2 – The Joshua tree. Hogy a The Joshua tree mérföldkő, kezdő- vagy csúcspont, én nem tudom.  Szerintem a tiszta zene és a tiszta U2 lenyomata, audiofénykép, hangmozi, óriásplakát a fülnek. És a szívnek.

  Király Eszter


 • További cikkek