• Augusztusi koncertkörkép

  Paloznaktól a Szigetig

  2018.07.31 — Szerző: Varró Annamária

  A nyári koncertdömping egyik legerősebb időszaka az augusztus. Dübörögnek a fesztiválok, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket a jobbnál jobb koncertlehetőségek láttán. Szerencsére az idei évben is rendkívül színes a kínálat: a fűben ücsörgős jazztől kezdve az alternatív rockon és melankolikus indie-n át a kellemes elektronikáig számos kihagyhatatlan bulival robban be a nyár utolsó hónapja.

 • Augusztusi koncertkörkép

  Paloznaki Jazzpiknik

  Paloznak // 2018. augusztus 2–4.

  Idén már hetedszerre költözik a jazz legjava a balatoni dombok közé. A Paloznaki Jazzpiknik a nyár egyik leghangulatosabb fesztiválja: ezúttal is neves külföldi és hazai előadókkal várják a közönséget, aki a fűben ülve, a legjobb balatoni borokat szürcsölgetve hallgathatja meg a produkciókat, beépített panorámával a színpadok mögött. Funky, swing, hiphop, electro-funk, soul érkezik többek között Jamie Cullumtól, az Electro Delux-től és a SOUL II SOUL feat. Jazzie B & Caron Wheelertől. A Fábián Juli színpadon erős hazai line-uppal készülnek a szervezők, de Geszti Péter legjobb dalai egyedi felállással, fúvósokkal szólalnak majd meg a fesztivál szombati napján, és ott lesznek a Jazz+Az-lányok is: Váczi Eszter, Behumi Dóri és Kozma Orsi, akikkel megszólalnak a nagy Jazz+Az slágerek.

  Lana Del Rey

  Sziget Fesztivál, Budapest // 2018. augusztus 10.

  Nagyon erős az idei Sziget. Mégis, ha csak egy koncertet választhatnánk, akkor az biztosan a szomorúság és a melankólia koronázott királynőjének fellépése lenne. Lana Del Rey a világ egyik legnépszerűbb énekese. Tény, hogy nagyon jól összerakta/összerakták ezt a keserédes zenei világot, megfúszerezve az ’50–’60-as évek Amerikájának látványvilágával és némi film noir-os beütéssel. Törékeny, de wampos, alapvetően az indie-rockhoz húzó, mégis nagyon sokszínű zenéje hatalmasat robbant anno a Summertime Sadness című dallal. Ha kívánni lehetne, mi mégis azt kérnénk, hogy a Honeymoon lemezről játssza a legtöbbet – ennek az albumnak minden nyáron bérelt helye van a lejátszókon.

  PUF 35

  Budapest Park // 2018. augusztus 11.

  Leskovits Gábor és zenekara Budapesten ünnepli 35. születésnapját: az 1983-ban alakult Pál Utcai Fiúk a haza alternatív rock szcéna kikerülhetetlen bandája. Szerencsére mind önálló koncertjeiket, mind fesztiválbulijaikat nézve igencsak aktívak, és minden alkalommal igencsak jó bulit csinálnak. Így azok számára is szuper élmény egy PUF-koncert, akik csak a mára már legendássá vált Esküvő című sléger alatt ordibálják, hogy sosevoltmégennyiredurvaaaa. Az egyik személyes kedvencünk tőlük a 2008-as Legelő, a másik pedig az 1990-es Bál. Ott a helyünk a koncerten, ez nem is lehet kérdés!

  Fritz Kalkbrenner

  Strand Fesztivál, Zamárdi // 2018. augusztus 23.

  Augusztus végén újra benépesül a Balaton déli parja. A Strand Fesztivál évről évre növekszik, és mára a nyári szezon egyik meghatározó eseményévé nőtte ki magát. Az elekronikus vonalat idén Fritz Kalkbrenner erősíti, akit ugyan az utóbbi időben egyre többször el lehet csípni itthon akár fesztiválokon, akár klubokban, mégis érdemes elutazni egy utolsó balatoni bulira a kedvéért. A német DJ idén februárban már ötödik stúdiólemezével jelentkezett, de ez az első olyan anyaga, ami ezúttal mellőzi az énekes közreműködőket. Saját elmondása szerint tisztán a hangzásra akart most koncentrálni, és ez maximálisan sikerül is neki: a tőle megszokott house sound mellé folyamatosan beúszik némi synthwave is, így akik kedvelik ezt a fajta elektronikus fúziót, azoknak nem érdemes kihagyni ezt sem!

  Lovasi18

  SZIN, Szeged // 2018. augusztus 25.

  Lovasi András egy zenei intézmény, aki nélkül szinte értelmezhetetlen (és értelmetlen) lenne a ’90-es és a 2000-es évek magyar zenéje. A tavalyi nagysikerű Lovasi 50 után itt a folytatás, hiszen valljuk be, nehezen bírjuk a dalai nélkül. Az idei turné koncertanyaga egy válogatás a legjobb, legismertebb Kispál és a borz és Kiscsillag-dalokból, de ott lesznek a setlisten az egyetlen szólóalbum, a Bandi a hegyről dalai is, sőt, a novemberben érkező második szólólemez anyagából is kaphatunk egy kis ízelítőt. A SZIN a nyári fesztiválszezon egyik záróakkordja: nem is ajánlhatnánk jobb koncertet levezetésként.


 • További cikkek