• Előrehaladni hátratekintés nélkül – Júliusi zenei megjelenések

  2021.08.06 — Szerző: Buzás Lelle

  Milyen pakkot hozunk magunkkal otthonról? Hogyan felelünk meg a társadalomnak, és egyáltalán jó helyre születtünk-e? Az élet nagy kérdéseire a nyári melegben keressük a választ, a legfrissebb megjelenések pedig megpróbálják megválaszolni őket. Vajon sikerül nekik?

 • Részlet az Imitation új videoklipjéből
  Részlet az Imitation új videoklipjéből

  boebeck: i am not

  Kívülről nem is képzeljük, milyen lehet egy híres ember lányának lenni. Általában irigykedve nézzük a sztárok gyerekeit, akik fergeteges körülmények között nőnek fel. De mi van akkor, ha egy ismert zenész lánya épp ugyanabban a szakmában szeretne nevet szerezni magának, mint az apja? Így érezheti magát Andl-Beck Boróka is, aki az országszerte ismert formáció tagjának, a 30Y-os Beck Zolinak a leszármazottja. Az érzés boebecket is foglalkoztatja, annyira, hogy meg is énekelte az ezzel járó kételyeket és nehézségeket legújabb dalában. Boebeck 2013-ban debütált a világot jelentő deszkákon apukája társaságában Pécsett, idén pedig a Lázár tesókkal nyomja egy színpadon a fellépéseket.

  Dodo: Trip

  Az elektronikus indie-hiphop zsánerrengetegben alkotó Dodót már a nagyváradi Wrepperzben is kiszúrhattuk magunknak, azonban a művész most Angliában kezdett új projektbe, méghozzá nem is kicsibe: világuralmat szeretne, amit bár itthonról sokan megpróbáltak elérni, keveseknek sikerült. Nem is indul olyan rosszul a terve, hiszen idén tavasszal a Zsüddel közösen úgy rárúgták az ajtót a BBC-re, hogy rögtön az Introduced listájukon landolt Shinobazu névre keresztelt szerzeményük. A jelen produkcióhoz a budapesti Co Lee jegyzi a szöveget, Beke István pedig a masterelő és producer szerepében egyaránt feltűnik – egy ilyen csapattal szeretné meghódítani a zeneipart Lacziko Succhiatti Dominik, aki a kalandra egy utazástematikájú dallal készült.

  Imitation: AI’s Daydream

  Vannak dolgok, amikért igazán jó abban a korban élni, amiben most vagyunk: ezek közé tartozik a technológia is, a mesterséges intelligencia pedig még inkább. Ebben a megjelenésben egy nagyon érdekes interpretációjával találkozhatunk a topiknak, hiszen az AI vágyakozását kísérhetjük szemmel, amint az emberi létforma után sóvárog. A belső hangokat Pápai Zsanett tolmácsolja, a bőgő és dob kettőséért Fonay Tibor és Benkó Ákos felel, míg a zongoránál a több formációban is feltűnő Kaltenecker Zsolt foglal helyet.

  Myra Monoka: Drive


   

  Úristen, emlékszünk még Myra Monokára? A 2010-es években nagyot menő popénekesnő olyan előadók mellett tűnt fel, mint a Soerii & Poolek vagy Lotfi Begi, de saját szerzeményekből sem szenvedett hiányt. Már nem csak az itthoni sikerre áhítozik a lány, hiszen egyre több külföldi színpadot hódít meg – olyannyira, hogy itthon már nem is nagyon találkozhatunk vele. Talán éppen ezért értékes ez a mostani session-felvétel, ami a dalszerző-producer hazai fellépéseit harangozza be. Várjuk? Várjuk.

  O’Sullivan: Dig Gold

  Estél ma már egzisztenciális válságba? Mert akkor most fogsz. A Little Bird után az ír származású énekes-dalszerző egy igazán könnyed témát ragadott meg következő produkciója alaptételeként, mégpedig a személyiségfejlődést: hogyan alakítjuk magunkat másokhoz, és hogyan ítéljük el magunkat, ha nem sikerül. Milyen társadalmi nyomások nehezednek ránk, és miképp rogyunk össze alattuk? Mindezt egy fekete-fehér klip kíséri, amelyet OHNODY rendezett, zenében pedig a 80-as éveket idéző egyszálgitárosok felé közelítünk.

  Mörk: Like a Bird

  Új irányt vett a nemzetközi és hazai viszonylatban is elismert Mörk: egy jóval koherensebb képet céloztak meg kialakítani novemberben megjelenő albumukkal. Az odavezető utat kenyérmorzsákkal jelölték nekünk, hiszen innentől minden hónapban egy-egy újabb dalt mutatnak meg a készülő koncepcióból. Ennek első epizódja a Like a Bird, ami már sejteti, mi vár ránk: széles érzelmi spektrumok, klasszikus mörkös hangzás, na meg egy kis R&B és egy csipet pszichedélia a hangszerparkba újonnan beválogatott elektromos gitárnak hála. A szám alapgondolata még jóval a Covid előtt kezdődött, de ma is aktuális: nem minden kapcsolat zökkenőmentes, viszont fontos az összefogás. Attól, hogy valamiért dolgozni kell, még nem azt jelenti, hogy az rossz – ezzel az üzenettel indítanak utunkra a fiúk. Kíváncsian várjuk, hová érkezünk meg novemberben.

  iamyank: Born of Sarah

  Valami véget ér, aminek hamvaiból új dolgok születnek: alig temette el a zongoramanufaktúrát, iamyank máris világra jövetelt ünnepel, méghozzá Sarah-ét, aki egy fiktív karakter, és csak Eva Mora táncos, illetve az iamyank Live Ensemble tolmácsolásában kel életre. Az augusztusi bemutatókoncertet beharangozó dal már magában sejteti a narratívát: a korongon Sarah története kap helyet egészen a születésétől kezdve, miközben gondolatait nem vagy csak nagyon absztrahálva önti szavakba, így az interpretáció teljes egészében ránk marad. Te mit olvasol ki belőle?

  Solére: Üveghegy

  Lezárásnak kalauzoljunk vissza a gyerekkorunkba, ahol hercegnős mesék tengerében élve bűntelenül fantáziálhattunk a különböző hercegek életmentési kísérleteiről. Na, ha ez megvan, akkor felejtsük is el gyorsan, hiszen Solére újszerű tolmácsolásában nincsenek meseszerű képek, helyettük a reálromantika kap főszerepet: a hercegnőnk itt maga mászik le az ereszcsatornán, és teker el a pasijával lángost enni a Balatonra. Nekünk ez az igazi valóra vált tündérmese!

  bb


 • További cikkek