• Rövid hónap velős gondolatokkal – Februári hazai zenei megjelenések

  2022.03.18 — Szerző: Buzás Lelle

  Februárban nem a mennyiségre, hanem a minőségre koncentráltak előadóink. Olyan izgalmas megjelenésekkel találkozhatunk, amelyek az ember traumáit, társadalmi helyzetét, démonjait és mindennapi gondolatait piszkálgatják meg.

 • Beton.Hofi Kép forrása
  Beton.Hofi
  Kép forrása

  Frank Waters Theory: Drunk by the City

  Ha három fiatal összeáll, annak két kifutása lehet: vagy egy startupot, vagy egy zenekart alapítanak. Most az utóbbi történt – Frank Waters, Major András és Majoros Zoli úgy döntöttek, megéneklik az őket körülvevő világot. Hogy mik a kedvenc témáik? Klímaváltozástól kezdve városba költözésen át Billie Eilishig minden szóba kerül, méghozzá olyan skatulyázást nem tűrő hangnemben, hogy csak kapkodhatjuk a fejünket a hiphop-, funk-, pop-, indie rock-, blues- és reggae-utalások útvesztőjében.

  perpētuum: Neverending Fun

  Az eredetileg jazzkvartettként indult, mára elektronikus, alt popos zenét játszó perpētuum Girincsi Fruzsina, Takács Dániel, Sárosi Áron és Telek Attila formációja, ami egy Örkény novellából kölcsönözte nevét. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy az emberek mentális egészségét javítsák a zenéjükkel. Erre legújabb kísérletüket a Neverending Fun című számban hallhatjuk, amiben olyan, könnyednek cseppet sem mondható témákat dolgoznak fel, mint a szabadság vagy az idő relativitása – mindezt egy keserédes bulihimnuszba öltve.

  OHNODY: Távolról Domb

  Hegyi Dóri sem tétlenkedik, ha velős gondolatok megénekléséről van szó: legújabb dalában, a Távolról Dombban ugyanis a megfelelési kényszernek fityiszt mutatva néz szembe traumáival, hiedelmeivel, aminek szűrői gyakran torzítják én- és egymásképeit. A dalhoz Büki Balázs tolmácsolásában egy brutális, húsba markoló grafikus klip is társul, amiben a főszereplő démonizált, elképzelt szituációit láthatjuk.

  Fat & Cute: Bio

  A Fat & Cute 2017-ben tűnt fel a színen, hogy helyet parancsoljon magának a hazai underground színfalai között, de úgy tűnik, ahol ők járnak, ott kő kövön nem marad. Erre bizonyíték legutóbbi, Bio címet viselő megjelenésük is, amit az omladozó Keleti Blokk falai között vettek fel. A dühös, félhangokkal tarkított csűrdöngölés feszültséglevezető jelleggel készült, és mit is mondjunk – sikerült.

  Beton.Hofi feat. Jazzbois: JOLLY PRESSZO

  Kicsit kilóg a felsorolásból a februárban megjelent, de decemberben manifesztálódott, a Jolly Music Pub Presszó Borozó falai között megvalósuló baráti örömzenélés lenyomata. A helyszínben az az érdekes, hogy a hajnal ötkor(!) nyitó autentikus komplexum által a két formáció minőségi zenéjével a társadalom egy olyan rétegét is elérte, amelynek nem a kulturált zenefogyasztás a fő kikapcsolódási formája. Beton.Hofiék rendhagyó együttállásából pedig reméljük, hamarosan korongforma is születik.

  bb


 • További cikkek