• Gőzölgő örvény

  Az Agent Fresco az A38 hajón

  2016.09.08 — Szerző: Vass Norbert

  Augusztus utolsó estéjén három testvérkürtő társaságában egy Arnór Dan Arnarson nevű vulkán fortyogott a hajó gyomrában. Ez nem mese. Az izlandi Agent Fresco fellépése kalligrafikus ördögűzéshez hasonlított. Ráadásul még egy kutya is előkerült.

 • Gőzölgő örvény

   

  Magma

  Az izlandi zenei színtér olyan változatos, mint maga a tájék, amelyből végső soron kinő. Bármennyire is úgy fest az előbbi mondat, mintha egy maketingkadványból kopiztam volna, akit illet, tudja, hogy meglepően magas az igazságtartalma. A szigetországban ugyanis nemcsak a kegyetlen tekintetű, jól fésült és kíméletet nem ismerő labdarúgók, hanem a (gyakran amúgy hasonló jelzőkkel körülírható) zenészek lakosságszámra vetített aránya is párját ritkítja. Jó a mezőny. És hát az impozáns kínálat egyik legkelendőbbje – illatos, ében áfonya a kihűlt magmán – a 2008 óta aktív Agent Fresco.

  Víz

  A zenekar 2009-ben többek között az FM Belfast, DÍSA vagy a Retro Stefson elől hozta el az Íslensku Tónlistarverðlaunin, vagyis a helyi Grammy legígéretesebb felfedezettjének járó díjat. Pontatlan, ezért tán felesleges is, de mivel mégiscsak szokás csinálni effélét – a műfaj kötelező kellékévé váló mentegetőzéssel együtt –, mondjuk azt az Agent Fresco nehezen behatárolható zenéjéről, hogy előremutató matekrockjukat könnyed popfutamok meg nehéz fémriffek szövik át. (Most akkor mindkét megszokás pipa!) De fogalmazhatunk úgy is, hogy gejzírgőzben pácolt húrokkal, hangszálakkal és bőrökkel festenek belső tájképeket. Ha hozzánk látogatnak, ragaszkodnak a víz közelségéhez. 2012-ben az Akváriumban, ezúttal pedig az A38-on léptek fel.

   

  Hangírás

  „Cédéminőség, bazmeeeg!” – hatódott meg több ízben is a közelemben bólogató srác a koncert alatt. Mondott valami. De talán nem ez volt a leginkább meglepő. Hogy az Agent Frescot kitűnő zenészek alkotják, tudtuk mindahányan. Arról viszont, hogy mit jelent az Arnór Dan Arnarson nevű lüktető vulkán közelében lenni, eddig kevés ismeretünk lehetett. A banda koncepciózusan két számmal nagyobb fölsőt viselő énekes-frontembere számról számra akrobatikus öklözővé lényegült át, ruganyos falzettje végig hangszerként szólt, de zenévé alakultak intenzív mozdulatai is. Mellkasát gyakorta ütögette, rohangált fel és alá, ordításaiba pedig módszeresen beleguggolt, mintha a testével is kántálna, vagy kalligrafikus ördögűző imát rajzolna énekével és végtagjaival az infernális térbe. De a számok között sem pihent, nagy kortyokban ásványvizet ivott, intenzíven törölközött, vagy a dalait ihlető traumákról hadart. Úgy áll a helyzet – ha félre nem értem –, hogy őszintébb, összetettebb és összeszedettebb ez egy poszt-poszt-rocksztárpóznál.

  Gőzölgő örvény

  „My puppy”

  Állati hiteles zenészek muzsikáltak a hajón. Míg Arnór Dan Arnarson a démonjaival viaskodott performatíve, ők hibátlanul hoztak minden hangot, s közös előadásuknak hála, legyűrték a rémeket. És megkönnyebbültünk velük együtt mi is. Az Agent Fresco koncertjéről szólva izgalmas lenne egyszer a banda játékideje alatt bejárt érzelmi hullámzást grafikonon ábrázolni – csinos kis görbe kerülne a koordinátarendszerbe. Nem lehet könnyű minden turnéállomáson ilyen mélyre menni. Igaz, bizsergethet a tudat, hogy ha sikerül, a gödör legmélyéről csoda édes elemelkedés kínálkozik. Az énekes-frontembernek – amikor nem a tapsot köszönte épp meg, nem élete egy nehéz pillanatáról vagy a harag erejéről beszélt –, belefért az is, hogy mutasson nekünk a telefonján egy videót újsütetű pudlikutyájáról, és arról tájékoztasson, hogy mennyire hiányzik neki a kedves eb. Kissé fura volt az ösztönös közjáték.

  Gőzölgő örvény

  Szakállolaj

  Augusztus utolsó estéjén alighanem több szakállolaj párolgott a hajó gyomrából, mint egy átlagos szerda este. A Pozsonyból érkező és Kassa felé továbbutazó izlandiak fellépését követően aztán a hangszerek elhallgattak, a mikrofon magára maradt, a négy férfi meghajolt. Szemben velük taps zúgott, a fények retinákat égettek. Az egyik férfi aztán – történetesen az énekes-frontember – könnyed, határozott léptekkel a merch-pultig szökellt a termen át. Filcet fogott a kezébe, izzadt, hunyorgott, és mosolygott. Az Agent Fresco koncertje krátert hagyott maga után a folyón. Gőzölgő örvényt.


 • További cikkek