• Van mit ünnepelni

  Zenei programok decemberre

  2017.12.01 — Szerző: Király-Szombathy Zita

  Decemberben szinte mindegyik program az ünnepvárásról vagy éppen az ünnepekről szól. Ha ezeken részt veszünk, igazi ajándékokra lelhetünk, jutalmunk lehet az öröm, a megtisztulás, az emelkedettség, a lélekrepülés. Lépjünk rá bátran erre az útra – megéri.

 • Van mit ünnepelni

  Amikor egy Kossuth-díjas és egy Nobel-díjas találkozik – Hobo: Lassú vonat. Bob Dylan-est

  MOM Kulturális Központ // 2017. december 15., 19:00

  Bob Dylan az első zenész, aki megkapta az irodalmi Nobel-díjat. A zsűri indoklása szerint mindez azért történt, mert az előadó új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. Kicsit viharosra sikerült a díj átvétele, de ez mit sem vesz el annak értékéből. Földes László Hobo tizenöt Dylan-dalt fordított le, amelyeket most elő is ad. Így mostantól a sajátos hangulatú szövegek és a jól ismert dallamok egy olyan magyar előadóművész életművét is gazdagítják, aki nem csak énekel, hanem ír is. Legújabb könyvét, a Hobo Ludenst épp a koncert előtt fogja bemutatni. A két részből álló, majd’ öt kilósra sikeredett műalkotás „ötven év hordaléka”.

  Van mit ünnepelni

  Kezdődhet a mulatság – Halász Judit

  Vígszínház // 2017. december 3., 11:00

  Emlékszem, amikor a lányom még kicsi volt, néhány éven keresztül szinte alig lehetett más CD-t a lejátszóba tenni, mint azt, amin Halász Judit néni énekelt. A Micimackóra masíroztak a falatok a pocakjába, és az Ákom-bákomra születtek meg az első rajzos irományok a keze alatt. A Bóbita és a Száncsengő szövege és dallama is teljesen elvarázsolt minket, de szerettük a Mákosrétest és az Almaszószt is. Örömmel fedeztem fel, hogy decemberben a Vígszínház színpadán többször is fellép a Mosolyrend első magyar lovagja, a bájos és kedves színésznő, akinek meséit, dalait először hallgatva még mi is épp hogy csak tipegtünk. Úgy gondolom, ezek a koncertek remek alkalmat adhatnak egy kis összcsaládi matinéra.

  Van mit ünnepelni

  Amerikából jöttem – családi jazzszínház Kálloy Molnár Péterrel és a Modern Art Orchestrával

  MÜPA – Sátor // 2017. december 23., 16:00

  Becsúszó szereléssel hozza be a humort egy jazz­koncertre az az improvizációs előadás, amely a forró ritmusokat ötvözi egy kis színházi játékkal. Elsősorban gyerekeknek szól ez a játék, ahol Kálloy-Molnár Péter minden alkalommal más és más karakter bőrébe bújva lép a közönség elé. Hol egy zenei menedzserként, producerként, hol egy hangszerelőként téblábol be a Modern Art Orchestra koncertjére, és remek érzékkel szól bele pont ott, ahol (nem) kéne ahhoz, hogy az egész család egy emberként figyeljen a produkcióra. Az így létrehozott közegben a közönség beavatottnak érezheti magát, hiszen olyan, mintha becsöppenne egy próbára. A sok vidámság és derű is az ünnep ajándéka lehet számukra.

  Van mit ünnepelni

  Kirázza a kisujjából – Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg

  MÜPA // 2017 december 8., 19:30

  Korunk egyik legünnepeltebb hegedűse, „Pinkie”, azaz Pinchas Zukerman is az ünnepváró időszakban érkezik Budapestre a Camerata Salzburg kamarazenekarral együtt, hogy olyan magától értetődő természetességgel csempéssze szívünkbe a derűt és a tisztaságot, hogy örökre ott maradjon. Beethoven G-dúr románca mint egy ima hangol rá minket a kis esti csodára, amit Schubert könnyed hangvételű V. szimfóniája csak tovább fényesít majd. Minderre a koronát Mozart A-dúr hegedűversenye teszi fel, amelyet meghallgatva semmi kétségünk nem lesz afelől, hogy keresve sem lehetett volna jobb programot találni erre az adventi estére.

  Van mit ünnepelni

  Karácsonyi Gála az Arénában – Sarah Brightman: Royal Christmas Gala

  Papp László Budapest Sportaréna // 2017. december 20., 20:00

  Éteri magasságokban, angyali tisztasággal szól annak az énekesnőnek a hangja, aki néhány nappal karácsony előtt lép fel az Arénában. Ha Sarah Brightman koncertjére eljutunk, garantáltan elvarázsolt hangulatban lebegünk át az ünnepeken, nem ránt minket a földre sem a bejgli, sem a pulykasült. Az ötvenhat éves szopránt, Az operaház fantomja és más Webber-musicalek sztárját ráadásul olyan kirobbanó tehetségekkel hallhatjuk együtt, mint az Afrikában született és Görögországban, majd Londonban nevelkedett tenor, Mario Frangoulis és Fernando Varela, a Puerto Ricó-i származású amerikai énekes. De színpadra lép az év elején már Budapesten is nagy sikerrel bemutatkozott fiatal román férfi szoprán, Narcis, akit egyszerűen csak Gregorián Carusóként emlegetnek rajongói. Érdemes velük kezdeni az igazi ünnepet.

  Van mit ünnepelni

  …itt mindenkire szerep vár… – Az Amadinda együttes és Presser Gábor szilveszteri hangversenye

  Zeneakadémia // 2017. december 31., 22:45

  Egy másik improvizációs játék, az immár hagyományosnak mondható – tizenhetedik alkalommal megrendezett – óévbúcsúztató vagy inkább újévet köszöntő hangverseny a Zeneakadémián, amelyen az Amadinda együttes és Presser Gábor zenél a hallgatóságnak. Ezen az estén is egyszeri, megismételhetetlen dolgokat élvezhetünk a ritkán műsoron lévők mellett. Idén a Szent Efrém férfikar is csatlakozik az előadáshoz. Az éjfél előtti perceket Johann Sebastian Bach zenéjét hallgatva tölthetjük, az utolsó óévi pillanatokat pedig hatalmas gongütések zúgása tölti ki. Kell ennél több, kell ennél szebb, hogy átléphessünk a Strauss-polkával és Presser Gábor Zenevonatával induló új évbe? Szerintem így kell ezt csinálni.


 • További cikkek