• Folytassuk ott, ahol abbahagyjuk!

  Zenei programok januárra

  2017.12.29 — Szerző: Király-Szombathy Zita

  Úgy tartja a mondás, hogy amilyen az év első napja, olyan lesz az egész esztendő. Míg a hagyományos újévi étkekkel a testünk, az újévi koncertekkel a lelkünk is megfelelő táplálékhoz jut. Élvezzük nyugodtan mindkettőt!

 • Folytassuk ott, ahol abbahagyjuk!

  Történetek krónikása – Cseh Tamás 75

  MOM Sport Uszoda és Sportközpont // 2018. január 21., 16:00

  A 20. század második felében élt gitáros-krónikás születésnapja adja az apropóját a MOM Sport Uszoda és Sportközpont produkciójának, a Cseh Tamás 75-nek. Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan ott lesz Gryllus Dorka, Jordán Adél, Miczura Mónika, Ónodi Eszter, Szávai Viktória, Tompos Kátya, Adorjáni Bálint, Anger Zsolt, Keresztes Tamás és Thuróczy Szabolcs is, hogy segítsenek emlékezni a 2009-ben elhunyt legendás muzsikusra és azokra a már klasszikus számba menő dalokra, amelyeknél Másik János és Bereményi Géza volt Cseh Tamás alkotótársa. Itt egy olyan közösség ünnepel majd együtt, amelyhez végtelenül jó lesz csatlakozni, s így egyfajta beavatást nyerni ebbe a szinte példátlanul gazdag, érzelmektől és gondolatoktól, fénytől, sötétségtől, jótól, széptől, szomorúságtól szinte túlcsorduló létbe. Feleleveníteni a jól ismert, anekdotákká nemesült dalokat, elrévedezni a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek történeteiről, és hangban, mozdulatokban, szövegben visszaidézni ezeket a pillanatokat. Megtanulni hinni abban, hogy igenis létezik, hogy akár egy szál gitárral, egy jellegzetes énekhanggal és gondolati gazdagsággal is lehet olyan maradandót alkotni, hogy sokaknak fontos legyen erre emlékezni három, öt, tíz vagy sokkal több év elteltével is. Cseh Tamás hetvenötödik születésnapján egy képzeletbeli ajándékot is kap társaitól, egy vadonatúj dalt egy Bereményi Géza-versre, amit a Vodku fiai követtek el Cseh Tamás emlékére.

   

  Folytassuk ott, ahol abbahagyjuk!

  Boldog Új Évet, Virtuózok!

  Zeneakadémia, Nagyterem // 2018. január 1., 19:30

  Idén újra együtt köszöntik az újesztendőt a Zeneakadémia Nagytermében a komolyzenei tehetségkutató, a Virtuózok kis művészei. Hazánk büszkeségei, a jövő reménybeli klasszikus sztárjai, az egyes versenyek abszolút győztesei, döntősei és különdíjasai immáron harmadszor várják produkcióikkal a közönséget az év első napján. Ez alkalommal színpadra lép Kelemen Barnabás és Miklósa Erika is előadásukkal gazdagítva az élményt. Csatlakoznak a Visegrádi négyek országaiból érkező fiatalok is, kifejezve ezzel, hogy a zene átível határokon, nyelveken és kultúrákon, szóval nem ismer lehetetlent. A szólistákat kísérő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát a Virtuózok című tévéműsorban is közreműködő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, Kovács János vezényli.

   

  Folytassuk ott, ahol abbahagyjuk!

  A népzene ünnepe – a táncháztól a világzenéig

  MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem // 2018. január 20., 19:30

  A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán olyan előadók sorakoznak majd fel egymás után, akik tanúsítják, hogy a népzenei hagyomány a városi életmód részeként is életképes. Persze ehhez az is kell, hogy mi is megemeljük időnként a hátsó felünket, és kimásszunk a laptop mögül. A műsort az országjárásban nem rest, a gyerekek és felnőttek lelkét egyaránt játszi könnyedséggel megérintő Bognár Szilvia és együttese kezdi, akik izgalmasan hangszerelt formában adnak elő magyar, cigány, bolgár és görög népdalokat. A bolgár származású Nikola Parov és bandája is a mai kor ízléséhez, felfogásához igazítva játssza a Kárpát-medence és a Balkán-félsziget terméséből válogatott, szebbnél szebb népdalokat. De hallható a műsorban a balkáni és román cigány, illetve közel-keleti tradicionális zenét magyar zenével sikerrel ötvöző Besh o droM, a jellegzetes hangzásvilágú, doromboló-dörömbölő Zoord együttes, az erdélyi, csángó és balkáni fúvós zenét játszó fiatal csapat, a Csángálló és a magyar, román, cigány és szláv népzenét játszó Ökrös Együttes is. Javasolt jóval a koncert előtt érkezni, hogy az előcsarnokban a gálaműsor előtti moldvai táncházban jól elfáradva üljünk be a terembe, különben elég nehéz lesz viszonylag mozdulatlanul végigülni a műsort a székeken.

   

  Folytassuk ott, ahol abbahagyjuk!

  Szép születésnap – Perényi 70: Concerto Budapest, vezényel Keller András, közreműködik Perényi Miklós (cselló)

  Zeneakadémia, Nagyterem // 2018. január 5 6., 19:30

  Perényi Miklós eddigi életének jelentős szakaszában nem tudott elszakadni a Zeneakadémiától. A világhírű előadóművész egy koncerttel most hetvenedik születésnapját ünnepli ott, ahol nemcsak ő maga tanult, hanem rengeteg tanítványát is oktatta. Ahol kilencévesen első önálló koncertjét adta, s ahol a zeneszerető közönség több generációját elkápráztatta már szerényen, magától értetődően formált hangszeres játékával. A neves csellista a január első hetére tervezett ünnepi műsor meghatározó zeneszerzőjének Antonin Dvořákot választotta a Concerto Budapest vezetőjével és karmesterével, Keller Andrással közösen. Az erdő csendje eredetileg egy négykezes zongoradarab, de csellóra és vonószenekarra írt változata is kedvelt a muzsikusok körében. A darab méz- és avarszínű, levélillatú hangokkal idézi meg az elvarázsolt zeneszerző lelkét, amelyet az őszi erdő varázslatos színpompája ejtett rabul. A g-moll rondót eredetileg is az emberi hangra leginkább emlékeztető csellóra álmodta meg Dvořák, és most is számíthatunk arra, hogy Perényi Miklós kezei között a hangszer dalra fakad. A szünet előtti darabot, Schubert kései a-moll csellóversenyét pedig egész biztosan azzal a szándékkal illesztették a programba, hogy az ünnepelt megajándékozhassa közönségét. A Concerto Budapest a méltán népszerű Újvilág Szimfóniával készül a koncert zárására.

   

  Folytassuk ott, ahol abbahagyjuk!

  Izgalmas este az A38-on – Batushka (PL), Schammasch (CH), Trepaneringsritualen (SE)

  A38 Hajó // 2018. január 22., 19:30

  Szakralitás, szélsőséges hangzásvilág, avantgárd elemek, black metal. Elsőre talán elborzasztó ez az összetétel, de sokan izgalmasnak találhatják a Batushka-jelenséget. Ha a metal zene nem áll tőlünk messze, akkor érdemes meghallgatni ezt a lengyel triót, amelyik az utóbbi két évben hívta fel magára a szakma és persze az kritikusok figyelmét. Néhány szaftosabb botrány és letiltott koncert is hozzájárult ahhoz, hogy egyre érdekesebbé váljon a formáció. A nemcsak a színpadon nagy kapucnis lebernyegekben kószáló, hanem az egész világ elől anonimitásba burkolózó előadók fenyegető atmoszférájú, teátrális, ortodox kórusokkal és karakteres színpadképpel megkomponált, megrázó élményeket kínáló rendezvényén a svájci Schammasch hol törzsi mantrákra, hol okkult szeánszokra emlékeztető dalai, valamint a svéd Thomas Ekelund (Nullvoid, Th. Tot) szólóprojektje, a Trepaneringsrituaen is hallható, látható lesz majd.


 • További cikkek