• Koncertek augusztusra

  #kinehagyd

  2017.07.26 — Szerző: Theisz Gábor

  A Szigeten innen és túl: az augusztus többnyire a legnagyobb fesztiválunkról szól, de azért a „kisebb” helyek sem maradnak programok nélkül. Lesz ritkaság, ínyencség és jubileum. Lássuk, mi vár ránk a nyár utolsó hónapjában!

 • Koncertek augusztusra

  Amorf Ördögök (HU), Biorobot (HU)

  Budapest Park // 2017. augusztus 4.

  Igazi kuriózummal találkozhatunk augusztus elején a budapesti koncertkínálatban: a kilencvenes évek alter-talajából szárba szökkenő Amorf Ördögök adja elő kacatzenéjét. Az esemény önmagában is jelentős, hiszen a zenekar kiszámíthatatlanul lép a nagyközönség elé, és ez lesz az egyetlen megmozdulás az idén – elmondásuk szerint. Míg a Kispálon szomorkodtunk, hisz messze nézve önjelölt bölcsészkedésbe fogott, a Tankcsapdán pedig felrúgtuk magunkban az összes széket és asztalt, addig az Amorf Ördögök bohém és eklektikus muzsikájával becsempészte mindennapjainkba a lazaság életérzését: nem kell mindent komolyan venni. Lötyögjünk, ringassuk magunkat, mosolyogjunk, hogy igenis lehet minden könnyebb! A hangulatot a kiváló Biorobot alapozza meg.

   

  Koncertek augusztusra

  Interpol (US), Alt-J (UK)

  Sziget Fesztivál // 2017. augusztus 15.

  Ha koncertekről van szó, természetesen nem lehet elmenni Magyarország legnagyobb kulturális exportcikke mellett. A nagy volumenű változásokról (tulajdonosváltás) nem beszélve és azok következményeit félretéve azt kell mondani, hogy ami a fellépőket illeti, a Sziget idén nem dobott nagyot, de azért van miből szemezgetni – egy napot pedig biztosan érdemes kiemelni. Az egyik produkció a nosztalgia miatt érdekes, ugyanis a kétezres évek nagyhatású indie-posztpunk zenekara, az Interpol lép fel. Ez önmagában még nem volna nagy durranás, hiszen többször meglátogattak már minket, ám az igen sokra tartott, 2002-ben megjelent debütlemezt, a Turn On The Bright Lights-ot egy az egyben eljátsszák a tizenöt éves jubileum alkalmából. Az album hallatán valahogy megképződik egy New York-i életérzés (hideg, kemény fényekkel szórt, tömeges magány, amiben még részt is akarunk venni), egy őrület – és a koncert is az lesz.

  Az Alt-J pedig igazi aktualitás. Az An Awesome Wave című, iszonyatosan erős kezdésük után folyamatosan rajtuk a zenei világ sanda tekintete: vajon mi lesz a következő? Ez a várakozás egy téves beidegződés, rosszul rögzült reflex, hiszen természetszerűleg más lesz a folytatás. Az idén megjelent album is tanúsága annak, hogy a zenekar a hírneve ellenére saját magát képviseli: az új anyag nem olyan csendes és éteri, de nem is fesztiválos rockhimnuszok lesznek a koncerten. Az Alt-J kaland, mindenféleképpen érdemes meghallgatni őket.

   

  Koncertek augusztusra

  Asteroid (SE), Deley (HU)

  A38 Tetőterasz // 2017. augusztus 16.

  A Pesti Est 25 programsorozatnak otthont adó A38 Tetőterasz kínálatára érdemes odafigyelni, mert nagy igényességgel válogatnak a nemzetközi és hazai színtérről egyaránt. Igazi csemegék kerülnek elő, ráadásul nagyon kedvező áron. Ilyen előadó a svéd Asteroid is. Nem kell várni a Queen of the Stone Age-re, ha egy kis stone rockra áhítozunk – bár sokkal nyersebb formációról van szó, hiszen dob-gitár-basszus kombinációval építik fel a hetvenes éveknek, a rock hőskorának hangzásvilágát. Zenéjüket hallgatva eszünkbe juthat a Led Zeppelin vagy a Pink Floyd, tehát a súlyos riffeken kívül zenéjükben helyet kap némi pszichedélia, illetve végtelenbe úszó témavariációk is.

  Egy szép nyári este ezzel a dörzsölt zenével igazi katarzist ígér. Előzenekarként a post-rockot játszó magyar Deley szolgáltatja a felvezetést.

   

  Koncertek augusztusra

  Haiku Garden (SI), The Beans (HU), Meteo (HU)

  A38 Tetőterasz // 2017. augusztus 25.

  Szintén a Pesti Est 25 jóvoltából lehet részünk egy szédítő estében, amely során egyik zenekart sem lehet igazán főszerepbe állítani: mindegyik néhány éve létezik ebben a formában, mindegyik ígéretes, és mindegyiknek saját hangzása van. A szlovén Haiku Garden mégis a legkiforrottabb shoegaze stílusával, melyben ötvöződnek az Echo and the Bunnymen- és a The Cure-utánérzések – mindemellett zeneileg nagyon bevállalós a banda. A The Beans is kezd befutni a köztudatba, számtalan fesztiválállomás mellett a hajón is bemutatják energikus, dögös és sokrétű zenéjüket. A Meteo lágyabb, higgadtabb szellemisége simíthatja ki az este biztosan borzolt és talán disszonáns kedélyét.

   

  Koncertek augusztusra

  Kistehén (HU)

  Budapest Park // 2017. augusztus 31.

  Szájbergyerek , Szerelmes vagyok minden nőbe, Virágok a réten, Elviszem magammal, Elviszi a szél és még lehetne sorolni a számtalan Kistehén-slágert. Ez a mi Kistehenünk, ez a mi Kollár-Klemencz Lászlónk immáron tizenöt éve működik, és üde színfoltként tud megjelenni a magyar könnyűzene palettáján újra és újra. A zenekar mindent megélt, amit egy zenei pályán meg kell: volt átnevezés, tagcsere, belső viszály, stílusváltás, megújulás – nem telt unalmasan az idő 2002 óta. A nyár utolsó napján összecsődül mindenki, aki valaha, valamilyen ponton érintkezett a Kistehénnel. Méltó ünnep lesz ez, ahol régi és új rajongók együtt énekelhetik át az éjszakát és a zenekart a következő tizenöt évbe.


 • További cikkek