• Bérletek zenei barangolásokhoz

  Bérlet- és koncertajánló a következő évadra

  2018.04.17 — Szerző: Péter Zoltán

  Az elmúlt hetekben egymás után indították el a bérletezést a következő színházi évadra a nagyobb magyarországi zenekarok. A gazdag kínálatból kedvükre válogathatnak mind az instrumentális, mind a vokális műfajok szerelmesei.

 • Bérletek zenei barangolásokhoz

  A Pannon Filharmonikusok Titánium című sorozata igazi zenetörténeti csemegének ígérkezik, hiszen a bécsi klasszikusoktól a nagy romantikusokon át egészen a kortárs zenéig, Eötvös Péter művészetéig vezeti a közönséget. Az ismertebb alkotók mellett tartanak egy estet a nagyközönség számára ismeretlenebb szerzőknek is (Erik Satie, Karol Szymanowski, César Franck), Eötvös Péter pedig saját műveit vezényli majd 75. születésnapja alkalmából a zenekar élén. A sorozat utolsó előadása A cselló lelke címet kapta, ezen az estén Marie-Elisabeth Hecker nemzetközi hírű csellóművész közreműködésével Antonín Dvořák-darabok szólalnak meg Vass András vezényletével. Mellette a zenekar koncertjeiről már jól ismert Bogányi Tibor, illetve Gilbert Varga dirigálja majd a Pannon Filharmonikusok koncertjeit a Müpában.

  Az Óbudai Danubia Zenekar egy teljes sorozatot szentel a nagy barokk zeneszerző, Georg Friedrich Händel emlékének a Budapest Music Centerben. Szeptemberben a mester egyik operája, az Alceste hangzik majd el koncertszerűen: az est karmestere Benjamin Bayl lesz, szólistaként pedig Váradi Zita, Balga Gabriella, Bakos Kornélia és Kovács István garantálja a színvonalas előadást. A barokk zene szerelmesei ne hagyják ki Baráth Emőke szólóestjét se januárban, ekkor Händel-operákból csendülnek majd fel áriák.

  Bérletek zenei barangolásokhoz

  A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara 75. születésnapja alkalmából igazán változatos ünnepi évaddal várja az érdeklődőket. Az öt bérlet különböző korszakok és műfajok közé épül. A kerek évforduló alkalmából műsorra kerül Berlioz monumentális Te Deuma, valamint elhangzanak Liszt, Muszorgszkij, Mahler és Rachmaninov nagyszabású oratorikus művei is.

  A Müpa a következő szezonban is nemzetközi sztárok sorát vonultatja fel gazdag műsorkínálatában. Az évad művésze Gyenisz Macujev zongoravirtuóz lesz, aki három koncertet kapott, és többek között Brahms, Prokofjev és Sosztakovics műveit szólaltatja majd meg a Nemzeti Filharmonikusokkal közösen. Az évad együttesének, a Magyar Állami Népi Együttesnek három előadását láthatjuk majd a Duna-parton. A meghívott karmesterek között olyan hírességek szerepelnek, mint Sir John Eliot Gardiner, Sir Simon Rattle, Mariss Jansons vagy a világhírű magyar dirigens, Fischer Ádám. Fellép többek között Philippe Jaroussky világhírű kontratenor és Olga Peretyatko kivételes hangú szoprán is. Tavasszal ismét lesz régizenei fesztivál a Müpában Michael Vollével és az Akademie für Alte Musik Berlinnel, és ismét hallhatunk majd egy francia barokk kuriózumot, Montéclair Jephté című darabját Vashegyi György vezénylésével.

  Bérletek zenei barangolásokhoz

  Különleges zenei élményt ígér a Filharmónia Magyarország Mesélő muzsika című sorozata: a gyerekek nyelvére fordított produkciókat Lakner Tamás játékos elemekkel gazdagítva moderálja. Mindhárom este neves szimfonikus zenekarok lépnek fel az Erkel Színházban: a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Duna Szimfonikus Zenekar játszik majd.

  A Nemzeti Filharmonikusok műsorát az operarajongók figyelmébe ajánluk, mert bár a zenekar nem készül egész estés operaelőadással, a vokális zene szerelmesei így is kedvükre való produkciók közül válogathatnak. Decemberben a Zeneakadémián Karita Mattila ad koncertet, amelyen többek között Wagner-operákból hallhat részleteket a közönség. Januárban a Müpában lép fel az együttes: Wagner Ringjének Lorin Maazel által készített összefoglalója és zenekarra adaptált Schubert-dalok kerülnek terítékre. Külön bérletet kap a Nemzeti Énekkar az Olasz Kultúrintézetben. November 11-én két egyfelvonásos opera szólal meg koncertszerűen: Poulenc Az emberi hang és Petrovics Emil Lysistrate című darabajai. Műsoron lesz még Haydn Nelson-miséje és Orbán György Ricercare című alkotása is. A zenekar műsora nem nélkülözi az olyan nagy oratorikus műveket sem, mint Verdi Rekviemje vagy Haydn A teremtés oratóriuma.

  Koncertszerű operaelőadással a Budafoki Dohnányi Zenekar bérleteiben is találkozhatunk: novemberben Hollenburg Károly vezényletével a Fideliót játsszák a Müpában, egy másik estén pedig elhangzik Brahms Német rekviemje.

  Bérletek zenei barangolásokhoz

  A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyein több világhírű vendégművész is megfordul majd, többek között az Amerikában is népszerű osztrák Manfred Honeck; a híres hegedűművész, Leonidas Kavakos, aki ezúttal karmesterként is bemutatkozik; a zenekar barokk együttesét pedig olyan szakavatott és nagy nemzetközi elismerésnek örvendő művészek vezetik majd, mint Midori Seilet és Reinhard Goebel. A fellépő szólisták között megtaláljuk a különleges tehetséggel megáldott Danyiil Trifonovot, illetve korunk egyik legismertebb csellistáját, Gautier Capuçont és a Grammy-díjas norvég zongoristát, Leif Ove Andsnest is. Március végén Bartók-estet tart a zenekar, amelyen A kékszakállú herceg vára is elhangzik majd Fischer Iván zenei irányításával. A hagyományosan a Müpában tartott maratonon jövőre Debussy és Ravel műveié lesz a főszerep.


 • További cikkek