• A pillanat művészetének virtuóz mestere

  Beszélgetés David Garrett-tel

  2018.10.04 — Szerző: Jónás Ágnes

  David Garrett hegedűművész különleges, szívből jövő és kifejező játéka elkápráztatja a komolyzene kedvelőit, de a klasszikusok mellett például Michael Jackson és a Eminem sikerszámai is szerepelnek a repertoárjában. A világhírű virtuóz október 10-én ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.

 • A pillanat művészetének virtuóz mestere

  David Garrett, a 23 arany- és 16 platinalemezzel büszkélkedő hegedűművész meglehetősen korán került rivaldafénybe. Pályafutása tízévesen kezdődött, zenei tanulmányait húszévesen az egyik leghíresebb zenei központban, a New York-i Juilliard School of Music egyetemen folytatta, ahol korunk egyik legnagyobb hegedűművészének, Itzhak Perlmannek a diákja volt.

  Amikor először megpillantom, rögtön eszembe jut a nőismerőseim extrém rajongása – Garrett valóban sármos, jóképű, rockerekre jellemző energia árad belőle, de mint az a beszélgetésünk alatt kiderül, nemcsak a külcsín, hanem a belbecs is nagyon helyén van nála: egy rendkívül jókedvű, alázatos és intelligens művészt ismerhettem meg.

  A pillanat művészetének virtuóz mestere

  Az emberek többségének a fejében egy visszafogottabb kép él a hegedűművészekről, tudja, öltöny, nyakkendő… De látom, hogy önnek még tetoválása is van. Mit ábrázol?

  Nem tudom pontosan, hogy miért csináltatok tetoválásokat, illetve hogy a rajtam látható tetkók szimbolizálnak-e valamit – ami tetszik, azt megcsinálom, mert nagyon szeretek spontán lenni. A színpadon is érzelmi alapon hozok döntéseket, és sosem bánok meg semmit. Ha az ember sokat tipródik és gondolkodik, akkor leblokkol, és előfordul, hogy megbánja a tetteit.

  Klasszikus zeneszerzők művein nevelkedett, tízévesen a Hamburg Philharmonic Orchestra mellett volt szólista, tizennégy évesen lemezszerződést írt alá a Deutsche Grammophonnal, és elkezdődtek a felvételek többek között Mozart hegedűversenyeivel, Paganini 24 capricciójával, és még hosszasan sorolhatnánk. Idővel a klasszikus koncertjeit Jackson-, Coldplay- és Eminem-számokkal is elkezdte fűszerezni, élvezettel elegyíti az egymástól látszólag távol álló stílusokat, sajátságos Garrett-védjegyet alakítva ki ezzel. Milyen megfontolásból fordult a crossoverezés felé annak idején?

  A New York-i Juilliard School of Music egyetemen töltött tanulóéveim alatt döntöttem el, hogy szeretnék egyfajta különös ízt adni a játékomnak, ezért beemeltem a repertoáromba műfajokat, amelyek szintén közel álltak – és állnak a mai napig – a szívemhez. Ilyen a pop és a rock. Szerettem volna 21. századi arculatot adni a zenémnek és a koncertjeimnek, de nem akartam elhagyni a klasszikus zenei gyökereimet sem, hiszen elsősorban klasszikus zeneművésznek vallom magam, habár mindenféle zenét szeretek, s ha crossover koncertet adok, akkor is ragaszkodom a nagyzenekari kísérethez.

  Hogy látja, mivel lehet a leginkább bevonzani a mai fiatalokat a klasszikus koncertekre? Gondolok itt például a digitális eszközökön felnövő, 2000 után született Alfa-generáció tagjaira.

  Hogy a klasszikus zene ereje átlépje a fiatalabb generáció ingerküszöbét, korszerűsíteni kell a rendszert, populáris szerzemények zenekari felállásban való előadására is hangsúlyt kell fektetni. A fiatalok figyelme gyorsan elkalandozik, ezért mindig igyekszem valami szokatlannal előállni a színpadon, és próbálunk nagyobb hangsúlyt fektetni a látványra is. Nagyon bízunk abban, hogy a műfajok közti kalandozások utat mutatnak a fiatalságnak a zene újragondolásához, s hogy crossover koncertjeinkkel sikerül elérnünk, hogy felkeltsük a komolyzene iránti igényt és érdeklődést. Természetesen nem csak a huszonéveseknek igyekszünk maradandó élményt nyújtani, nem is szeretnénk célközönséget belőni – a koncertjeinken rendszerint három generáció tapsol, ugyanúgy jelen vannak tizenévesek, mint hatvan év felettiek. Mindenki jöhet, és nem kell kiöltözni sem!

  Október 10-én áll a Papp László Budapest Sportaréna színpadára. Mely albumairól hallhatunk szerzeményeket?

  A 2015-ös Explosive albumról és a tavaly megjelent Rock Revolutionről is játszunk. Izgalmas crossover koncert lesz az öttagú zenekarommal, és remélhetőleg felejthetetlen élménnyel távozik majd a magyar közönség.

  A pillanat művészetének virtuóz mestere

  Nemrégiben olvastam egy könyvet a klasszikus zeneszerzők étkezési szokásairól: Stravinsky odavolt a mézért, Chopin a marhahúsért, Mozart pedig óriási lakomákat csapott, szinte mindenevő volt. Ön hogyan tatja karban magát, mit fogyaszt előszeretettel?

  Meglehetősen sokat kardiózom, többnyire futok, de a turnézás is felér néha egy kiadós kardióedzéssel. A hivatásom nagy állóképességet, jó fizikumot követel, a súlyzózás is segít abban, hogy energikus maradjak. Ami az ételeket illeti, nos, van egy titkos trükköm: szentül hiszem, hogy jót tesz nekem, ha kiiktatom az étrendemből a szénhidrátokat.

  Nem nehéz megállni a nassolást?

  Dehogynem! Egy hosszú nap után különösen jólesik az embernek este 11 után csokoládét és chipset enni – én is elcsábulok néha, és nassolok tévézés közben –, de igyekszem kordában tartani a kilengéseimet, mert nem szeretnék egy év múlva elhízva koncertezni.

  Számos költői kép kapcsolódik a zene fogalmához, mondják, hogy a zene a béke „fegyvere”, és azt is, hogy az egyik legjobb legális drog. Ön mit gondol?

  Mindkettővel egyetértek, utóbbival azért, mert különösen igaz az, hogy a zeneörömöt és vigasztalást ad (dopamint szabadít fel), méghozzá feltétel nélkül.

  Végezetül elárulná, hogy milyen gondolatiság mentén igyekszik élni az életét?

  Nem nagyon van mottóm, de ami az életemet meghatározza, az az, hogy próbálok nem visszanézni a múltba. A hivatásom is a pillanat művészete, a színpadon is csak az számít, hogy épp akkor este milyen vagy. Hogy előző este állótaps fogadott, az még nem garancia a holnapi sikerre, így hát azzal sem foglalkozom, hogy mi lesz holnap, és próbálok nem aggodalmaskodni. Az egyetlen, ami számít, az a ma.

  David Garrett 2018. október 10-i, a Papp László Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő koncertjére jegyek még kaphatók a KoncertPromo oldalán.


 • További cikkek