• Zenedecember

  Koncertajánló az év végére

  2018.11.29 — Szerző: Király-Szombathy Zita

  Ha az ünnepből hiányozna a zene, nagyon üresnek éreznénk. De szerencsére épp fordítva van: Budapesten az év utolsó hónapjában igencsak kényeztethetjük magunkat nemcsak a finom ételekkel-italokkal, hanem az izgalmas programokkal, remek koncertekkel is.

 • Zenedecember

  Múltidéző angyalok. Angyalok és pásztorok – Sebestyén Márta és Andrejszki Judit adventi koncertje

  Fesztivál Színház, Müpa // 2018. december 5. 19:00

  A két kivételes hangú énekesnő adventi koncertjén a régizene és a népzene ismét egymásba fonódik. A Kossuth-, Liszt-, Unesco- és Prima Primissima-díjas Sebestyén Márta és a magyar régizene nagyasszonya, a barokk szoprán Andrejszki Judit az elmúlt évtizedben már nagyon sok koncerten kápráztatta el közönségét a kétféle műfaji kategóriába sorolható, a régi korokat képviselő, de nagyon emberközelivé, a mai közönség számára is igazán élvezhetővé formált előadásával. A felcsendülő dalok és zenék évszázadokon és népeken vezetnek át minket, egyszerre merítve az írott források és a szájhagyomány gazdag tárházából. Nem is gondolnánk, mennyi kapocs, mennyi összehangzás és előadásbeli hasonlóság van a teljesen különbözőnek tartott muzsikákban. Az adventi időszak különös színt visz ebbe az összefonódásba.

   

  Zenedecember

  Csodaváró betlehemes. Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró betlehemes

  Müpa // 2018. december 21. 18:00

  Hótündérek tánca; Csusszan a szánkó; HTT – Hóemberek Titkos Találkozója; Csilingelő lovasszán; Süssünk, süssünk valamit; Szabad-e bejönni ide betlehemmel?; Jaj, de szép a karácsonyfa – a hét játékos, varázsos cím hét adventi táncjátékot takar, amelyekkel a Magyar Állami Népi Együttes teremt ünnepi hangulatot a Művészetek Palotája nagytermében. A karácsonyi titkokat kutató, a gyermeki várakozás örömét és izgalmát felidéző táncképek a karácsonyi ünnepkör egyik kedvelt hagyományára, a betlehemezés épülnek. Egymást követően elevenednek meg a mesés, csodás történetek, és némelyikük bizton jóízű nevetést csal majd a közönség tagjainak lelkébe.

   

  Zenedecember

  A harmonikabűvész. Orosz Zoltán és barátai koncertje

  Óbudai Fő tér // 2018. december 07. 19:00

  A bácsalmási születésű, többszörös versenygyőztes Orosz Zoltánt sokan Zorán-koncertek vendégeként hallhatták először játszani hangszerén. Mindenkit elbűvöl azzal a magától értetődő természetességgel, szerénységgel, ahogy a harmonikát kezeli, lágyan vagy éppen kopogós hirtelenséggel pergetve a futamokat, egyszer könnyed mozdulatokkal, máskor áradó szenvedéllyel nyitva-zárva a kezében tartott sokbillentyűs zenei eszközt. Ez a program a legkülönbözőbb zenei stílusokat vonultatja fel a francia sanzontól a délszláv népzenén át Astor Piazzolla argentin tangójáig, s nemcsak a főszereplő, hanem a barátok – az ütőhangszeres Horváth Kornél, a fúvós hangszereken játszó Borbély Mihály, a gitárvirtuóz Balogh Zoltán és a legendás basszusgitáros, Lattmann Béla – sem lesznek restek. Improvizatív, varázsos előadásra lehet számítani.

   

  Zenedecember

  A mollok – Vivaldi árvaházi koncertjei 4.

  Budapest Music Center // 2018. december 2. 19:30

  Azt nem tudhatjuk, hogy ma milyen zenét játszana és komponálna Antonio Vivaldi, de azt igen, hogy milyen zeneműveket írt a fiatal olasz barokk zeneszerző a Pio Ospedale della Pietà conservatorio (árvaház) tanáraként az ott élő és az ottani zenekarban muzsikáló hölgyek felkérésére. A mollok elnevezés nem valami kötésmintát vagy fűszert takar, hanem bizony az ekkortájt még ifjú hangszernek számító, korabeli fagottra született harminckilenc versenymű között sorakozó moll hangnemű darabokat. Ezek közül játszik el Lakatos György fagottművész néhányat a Concerto Armonico együttes közreműködésével december első vasárnapján a BMC Music Center Koncerttermében. A lágy, kissé szomorkásabb, moll hangnemű darabok közé egy-egy fényesebb, férfiasabb, vidám hangvételű dúr zenekari concertót is becsempésztek a szerkesztők, így biztosan nem kell attól tartani, hogy nagyon elszontyolodnánk az est végére.

   

  Zenedecember

  Születésnap. ÓDZ 25. – Az Óbudai Danubia Zenekar születésnapi gálakoncertje

  Zeneakadémia // 2018. december 30. 19:30

  A Zeneakadémia nagytermében gálakoncerttel várja közönségét az Óbudai Danubia Zenekar negyed évszázados fennállásának jubileumán, az év utolsó előtti napján. A zenekar – úgy tűnik – már a műsorválasztással megkezdte az ünneplést. A programban a négy zeneművet három különböző karmester dirigálja, köztük a zenekar alapító karnagya, Héja Domonkos, jelenlegi művészeti vezetője, Hámori Máté és Silló István, aki több éven keresztül, számos emlékezetes előadás létrehozásában vett részt az együttes első karmestereként. Az Erkel Ferenc Hunyadi László-nyitányával induló koncerten elhangzik még Gershwin Egy amerikai Párizsban című és Muszorgszkij–Ravel Egy kiállítás képei című közkedvelt zenekari darabja. Saint-Saëns h-moll hegedűversenyének szólistája pedig korosztályának egyik legkiemelkedőbb, legnépszerűbb előadóművésze, Kelemen Barnabás lesz.

   

  Zenedecember

  Együttérzés, segítségnyújtás. Összefogás – Jótékonysági koncert az idős népzenészekért

  Hagyományok Háza // 2018. december 12. 19:00

  Idős erdélyi táncházi népzenészek megsegítéséért fogtak össze ifjabb kollégáik, hiszen a sokszor egészségügyi és anyagi gondokkal küzdő mestereknek olykor a mindennapi betevő falatra is nehezen jut. Számos táncházban szerveztek és szerveznek számukra kisebb gyűjtéseket, de idén az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza egy közös, nagy akciót indított el neves erdélyi táncházzenekarok, -zenészek fellépésével. A Kárpát-medencében több települést – többek között Sepsiszentgyörgyöt, Kolozsvárt, Marosvásárhelyet – is érintő előadás-sorozat záróakkordja a nemrégiben átadott, gyönyörűen megújult Budai Vigadó épületében lesz.

  Leadfotó: Perger László


 • További cikkek