• És elindult a lavina…

  Interjú Lindsey Stirling amerikai hegedűvirtuózzal és táncossal

  2015.06.25 — Szerző: Schranez Rebeka

  Lindsey tehetségére az America’s Got Talenten figyel­tek fel. Több műfaj­ban is játszik, a hip­hopon át a komoly­zenéig. Saját szerze­mények mellett feldol­gozá­sokat is készít. Mond­hatni, hogy Liszt Ferenc mun­kás­sága inspi­rálta őt, hogy hege­dülni kezdjen. Klip­jeivel, elő­adá­sával mindig heves érzelmi reak­ciókat vált ki a közön­ségből.

 • Lindsey tehetségére az Americas Got Talenten figyeltek fel. Több műfajban is játszik, a hiphopon át a komolyzenéig. Saját szerzemények mellett feldolgozásokat is készít. Mondhatni, hogy Liszt Ferenc munkássága inspirálta őt, hogy hegedülni kezdjen. Klipjeivel, előadásával mindig heves érzelmi reakciókat vált ki a közönségből. Beszélgettünk vele legutóbbi klipjeinek üzenetéről, toleranciáról, a világ jobbá tételéről, a bakelitlemezek és a színvonalas zene fontosságáról.

  Március végén jelent meg az új kliped, a Take Flight, melyben a zenéd segítségével egy csodás utazásra hívod a közönséget. Hogyan tudnád összefoglalni az üzenetét?

  Célom, hogy a zenén keresztül kommunikálhassak, és a világot ezáltal egy jobb hellyé tehessem. Mindennél jobban szeretném, hogy az emberek végre meglássák, létezhet egy náluknál nagyobb hatalom is – számomra ez Istent, de másoknak ez bármi mást is jelenthet –, és emiatt törekedjenek rá, hogy jobbá váljanak. Ez a felismerés teszi lehetővé, hogy megismerjük önmagunkat, és felismerjük saját egyediségünket. Valamint hogy ezzel együtt a minket összekötő közös dolgokat is végre tisztábban lássuk a különbözőségek keresése, egymás kritizálása és a folyamatos viták helyett. El kell fogadnunk egymást a hibák és különbözőségek ellenére is ahelyett, hogy a többieket a sárba rántanánk. A szabadság üzenetét szeretném megosztani, ami békével jár, biztonsággal és tudással.

  Milyen visszajelzéseket kaptál eddig a munkásságoddal és ezzel a legutóbbi klipeddel kapcsolatban?

  Nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett. Láttam a kommentekből, hogy jó néhányan sírtak is a video hatására, heves érzelmi reakciókat váltottam ki belőlük. Ez az, amire mindig törekszem, hiszen ekkor érzem, hogy tényleg sikeres a tevékenységem. A rajongóim egyik része jelezte, hogy ismerősnek tűntek számára a díszletek amerikai filmekből, néhányan pedig felvetették, hogy jobban szerették az eddigi egyszerűbb, effektektől mentes videóimat. De igazából a képi világot és a cselekményt is én álmodtam meg, így a vizuális effekteknek köszönhetően az álomból valóság lett. Izgalmas volt látni, hogy állnak össze a részek, és nagyon elégedett vagyok azzal, ahogyan ez megvalósult.  [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QAD0BtEv6-Q[/youtube]

  Valóban tudsz segíteni abban, hogy az emberek élete elviselhetőbb és szerethetőbb legyen?  Azt hiszem, ez mindnyájunk felelőssége, és mindenkinek megvan az ereje is ahhoz, hogy támogassa, segítse a másikat. Ez az, amit a családok, barátok, szomszédok, ismerősök vagy bárki, akivel véletlenszerűen találkozunk, megtehet nap mint nap. Úgy gondolom, hogy azok a helyzetek és kapcsolatok, amelyekbe kerülünk, nem véletlen „balesetek”, vagyis meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hogy kapcsolatot teremtsünk azokkal az emberekkel, akikkel összehozott az utunk. Meg kell kérdeznünk magunktól, hogy mire lehet szükségük tőlünk, és mit tanulhatunk tőlük.

  Van esetleg olyan projekted is, amely ezt a célt szolgálja, és te magad is tevékenyen részt veszel benne?

  Sok szenvedély, gondolatiság és szeretet van a zeném mögött. Az új dalom, amelyen jelenleg is dolgozom, a Firefly. Arról szól, hogy próbáljuk meg jobbá tenni magunk körül a világot azáltal, hogy fényt viszünk az életünkbe és másokéba is. Remélem, nemsokára megjelenik.  Jellemző a koncertjeiden, hogy nemcsak zenészként vagy jelen, hanem táncolsz is. Tudatos választás volt részedről, vagy ösztönösen alakult így?

  Akkor adtam elő először hegedű- és táncelőadást, mikor részt vettem az America’s Junior Miss szépségversenyen a gimnáziumban. Szerettem volna valamivel kitűnni a zsűri előtt, ezért táncelemeket illesztettem az előadásomba. Úgy látszik, jó elképzelés volt, mert nyertem. Néhány évvel később feltöltöttem az első vírusvideómat, amelyben táncoltam és improvizáltam a Black Eyed Peas Pump It című számához.  [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rxEl_izRxUo[/youtube]  New Yorkba mentem a családom és barátaim unszolására, hogy induljak az Americas Got Talenten. Reméltem, hogy ezáltal több lehetőséget kapok, és utána hirtelen elindult a lavina…

  A zene közvetlen befolyásolja az emberek érzelmeit, és ezáltal mozgásra is késztetheti őket, de vajon ez visszahathat-e a zenére? Mit tapasztaltál?

  A zenének hihetetlenül nagy hatása van, jó vagy rossz irányba befolyásolhatja az érzelmeinket, és megváltoztathatja az egész gondolkodásmódunkat is. Ezért is olyan fontos, hogy feltöltsétek az iPodra a zenéket. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az erejét. Hihetetlenül nagy a zenei választék, ezért okosan kell dönteni és választani, hogy mit hallgatsz, mert nagy az eltérés színvonalban és a hatását tekintve is.  Hogyan változtat a mozgás az előadások hangulatán, mondanivalóján?

  Úgy gondolom, hogy a zene mellett a mozgás is erősen kifejezi az érzelmeimet. A közönség figyelmét a színpadon zajló show, a fényhatások és a különböző effektek is megragadják. Remélem, hogy azok, akik eddig részt vettek az előadásaimon, elmondhatják: amellett, hogy jól szórakoztak és sohasem unatkoztak, még inspirálta is őket a produkcióm.

  Szerinted, hogyan lehet rábírni a közönséget arra, hogy elengedjék magukat, és ők is veled együtt táncoljanak?

  Sokat mosolygok. Azt mondják, a mosolygás ragadós, és ha az energia és tánc is az, akkor biztos vagyok a dolgomban. Minden show nagyon kimerít, de imádom ezt csinálni!  Terveid között szerepelt, hogy eljuss Dél-Amerikába. Milyen élményekkel gazdagabban tértél vissza?

  Nagyon izgatott voltam, hogy ott lehetek, hiszen a leghűségesebb rajongóim évekig vártak rám és támogattak, reménykedve, hogy eljövök egyszer, és végül sikerült. Találkoztam az első argentin rajongómmal, akinek egyik kedvence a Violin Rock című klipem lett, amit még évekkel ezelőtt töltöttem fel. Már azelőtt ismert, mielőtt bekerültem volna az Americas Got Talentbe, és bárki is tudta volna, hogy ki vagyok. Teljesen meghatódtam ettől, nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen csodálatos közönségem van az egész világon.  Úgy tudom, hogy Liszt Ferenc a kedvenc zeneszerzőid közé tartozik. Mi az a hatás, amit hasznosítani tudtál a műveiből a saját zenei világodban?

  Apukám mindig klasszikus zenét hallgatott a régi lemezjátszónkon, ezen nőttem fel. Minden barátomnak volt CD-lejátszója, de mi sokáig ragaszkodtunk a bakelitekhez. Volt néhány kedvenc albuma Liszt Ferenctől is, ennek révén ismertem meg később a munkásságát, és ez késztetett arra, hogy hegedülni tanuljak – hogy ezáltal is részese lehessek a zenének.

 • További cikkek