• „Ez itt most csak az én városom”

  Az Esti Kornél új dala

  2014.02.17 — Szerző: Krajcsi Karola

  A tavasszal új stúdió­album­mal jelent­kező Esti Kornél zene­kar a napok­ban hozta ki a lemez­beharan­gozó, Téren című dalt. Bodor Áron és Lázár Domokos rövid kommen­tárjával érté­keljük a friss szerze­ményt.

 • Az Esti Kornél zenekar Téren című dala a még 2013-ban publikált Ne félj-hez és Tátott szájjal-hoz hasonlóan, illetve a hozzá készült videoklippel a tavasszal megjelenő harmadik lemez előfutára. A dal szövegét és zenei alapját Bodor Áron, az együttes énekese szerezte, a hangszerelés pedig közös próbatermi munka eredménye.  „Menekülésként is lehet értelmezni, valamennyire az is, de számomra egyáltalán nem szomorú dal, a közel ideális lelkiállapotot mutatja. Mikor nyugodtak és rendezettek a gondolataink, mert szakítunk rájuk időt” – mesélte Áron. A tagok a felvételhez maguk készítették a formabontó videót: „Úgy gondoltuk, hogy a dalhoz sokkal jobban illik egy általunk saját kezűleg írt szövegvideó, mint egy géppel összedobott, hagyományos klip. Persze abban azért bízunk, hogy egyetlen grafológus-pszichológus sem fogja látni. Lehet, hogy súlyos lelki problémákra derülne fény” – tette hozzá viccesen Lázár Domokos, a zenekar dalszerző-gitárosa.

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FjKwnF7TAzY[/youtube]

  A Téren egy letisztult, ezzel együtt szuggesztív és hipnotikus zenei és szövegvilágú szerzemény, nagyszerűen elkapott hangulattal. Egy nyugvópontot, egy csaknem tökéletes „benne-létet” tár elénk, sikerül kifejezni egy optimális magányállapotot, amely korántsem egyfajta elhagyatottság-érzést sugároz, inkább az alkotó számára oly kívánatos és sokszor hívott „inspirálódott” létélmény jelenségét, amikor megadatik minden érzék nyitottsága, a koncentráltság, a világgal való harmónia, egyesülés, és ezáltal egy magasabb szintre helyeződött megértő képesség. Nincs zavaró tényező, megfelelési kényszer, nem számottevőek a sürgető kötelességek, illetve a bennünket körülvevő dolgok is az elmélyülést, a tudat kitágulását segítik.

  „Valahogy adta magát, hogy ez egy minimál hangszerelésű dal lesz, ahol elsősorban a szövegnek kell érvényesülni, a zenei kíséretnek pedig illusztrálnia kell az általa teremtett atmoszférát. A dal alaphangulatát egy úgynevezett short delay gitáreffekt adja meg, erre »úszik rá« utána a többi hangszer” – emelte ki Veres Imre gitáros a végeredmény kapcsán.

  Az Esti Kornél e lemezbeharangozó dal után stúdióba vonul néhány hétre, hogy felvegyék a harmadik nagylemezüket.

 • További cikkek