• Fülbemászó dalpoétika

  Interjú Szatmári Julival

  2014.04.22 — Szerző: Kiss Bernadett

  A folk, a pop és a dzsessz szerelem­gyermeke, míves szöve­gekkel: Szatmári Juli és zene­kara üdítő újdon­ság a magyar zenei élet­ben: az öttagú for­máció, az Átjáró Másként és a Peron leg­jobb elő­adója, az utóbbi évek egyik leg­nagyobb tehet­ség­kutató-soro­zatán, a Hangfog­lalón is sikert aratott: ne hagy­játok ki áprilisi fellé­péseiket (sem)!

 • Szatmári Juli és zenekara hangorkánként söpört végig a tavalyi év tehetségkutató fesztiváljain: az Átjáró Másként és a Peron legjobb előadója az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetségkutató-sorozatán, a Hangfoglalón is sikert aratott. Azóta fél év eltelt, de Juliék nem tétlenkedtek: egyik fellépés a másikat éri, új dalok születnek, és új tagokkal is bővült a zenekar. Április végi fellépéseik előtt a zenekar múltjáról és jövőbeni terveiről is beszélgettünk Julival.  Mennyiben változtatták meg az életeteket a tavalyi évben elért sikerek?

  A Hangfoglalón elért eredménynek köszönhetően hangszerekkel, technikai eszközökkel „bővültünk”, s ez segíti munkánkat. Nyáron a Fezen fesztiválon, szeptemberben pedig az A38 hajón játszunk. Fontosak a visszajelzések, pláne a zenekar korai életében, amikor még utunkat keressük, s „tanuljuk egymást”. A pozitív visszajelzések nyilván lelkesítik a zenekart, s azt mutatják, hogy jó úton járunk.

  Eredetileg April néven indult a zenekar, méghozzá duóként. Azóta hosszú utat jártatok be, most már öten vagytok.

  Rozsnyói Judittal lassan nyolc éve zenélünk együtt, mondhatni, együtt nőttünk fel. Günsberger Ákossal két éve ismerkedtünk meg „zeneileg”, ám tavaly kezdtünk el komolyan együtt dolgozni. Októberben próbáltunk először a jelenlegi felállással, Borbély Matyi basszusgitározik, Laskay Peti pedig dobol a bővített formációban.  Ezzel változott a zenei irányvonal is?

  Eredetileg sok dalom folk-pop-dzsessz irányt mutatott. Most a dallamot, harmóniákat, szöveget átküldöm a zenekar tagjainak, általában ezek a nyers felvételek már megadják az alap groove-ot, lüktetést, amiből kiindulunk. A próbateremben közösen zajlik a végleges hangszerelés, aztán együtt „felneveljük” őket. Úgy érzem, széles skálán mozog a műsor: alapvetően popzenét játszunk, de belecsempészünk latin, folk, reggae és drum’n bass elemeket is. Számomra különösen érdekes látni, ahogy átváltoznak a dalok, s az „egyszálgitárosságból” komplett hangszerelés lesz.

  [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rz88Oakr-Hc[/youtube]

  Miből merítetek inspirációt akár a zenéhez, akár a dalszövegekhez vagy éppen a mindennapi élethez?

  Talán épp a mindennapi élet a legfőbb inspiráció. Többnyire olyan pillanatokból, impulzusokból indulok ki, melyeket tapasztalok vagy másokon látok. Nagyon fontos számomra a ritmus, a ritmikusság, s ezt mindvégig tapasztaljuk magunk körül, hiszen minden mozgásban van. Ezen kívül fontos inspiráció maga a természet. Zeneileg számos előadó inspirál, most éppen Melody Gardot, Norah Jones és Katie Melua.

  Áprilisban már két koncertetek is volt Budapesten, illetve hallhatunk benneteket rádiókban, nemrégiben például a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorában. Hogy élitek meg a gyakori szerepléseket?

  Úgy érzem, a szereplés önmagában egy következmény, s nem az ok, amiért zenélek. Lehet, ezzel sok előadó nem értene egyet. Szeretek koncertezni, főleg a zenekarral, amikor az élményeket nemcsak a közönséggel, hanem egymással is meg tudjuk osztani. Ám nem ezt tartom legfőbb feladatomnak, sokkal inkább a dalok megírását, megélését, hitelességét.  Eddig melyik volt a legemlékezetesebb fellépésetek?

  Korainak tartom ezt a kérdést a zenekart tekintve, ugyanis eddig összesen négy közös koncertet éltünk meg. Nekem annyiban volt emlékezetes a legelső koncertünk Dunaszerdahelyen, hogy úgy éreztem, rábízhatom magam a zenekarra. Ilyet eddig nem éreztem, s boldog vagyok, hogy így élem meg most is a közös zenélést.

  Van valaki, akivel nagyon szívesen dolgoznátok együtt?

  Reményeim szerint Hrutka Róberttel fog készülni egy közös felvétel, és Jónás Vera (korábbi interjúnk ITT – a szerk.) lesz a vendégünk a héten tartott MR2 Akusztik koncertünkön. Bízom benne, hogy sor kerül még számos közös koncertre is. Sok álmom van, s nagyon inspiráló együtt dolgozni más zenészekkel, hiszen ez mindig egy új világot nyit meg.

  [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=L3Ini0GYYqE[/youtube]

  Az Aprillal korábban jelent meg lemezetek. Van most új előkészületben?

  Eddig két dalt rögzítettünk Schram Dáviddal, a Hadd legyek és az Ébren című dalokat. Nyáron szeretnénk rögzíteni pár dalt, és videoklipet is készíteni. Terveink szerint a jövő évben elkészülhet a lemez, de jelen pillanatban nem ezt tartjuk a legfontosabb feladatunknak.  Szatmári Juli és zenekara legközelebbi fellépései:
  2014. április 24-én: MR2 Akusztik
  2014. április 29-én Szimpla Kert a Szimpla Lemming Program keretein belül


 • További cikkek