• Hendrix és a konzervatórium

  A Roundabout zenekarról

  2015.03.24 — Szerző: Nyéki Gábor

  A 2013-ban alakult Roundabout a gitá­ros-éne­kes duók sorába illesz­kedik. Eddigi felvé­teleik­ben a jazzes és a psziche­delikus zenei világo­kat sikerül meg­idézni, elis­me­résre méltóan maga­bizto­san és profi módon.

 • A 2013-ban alakult Roundabout a gitáros-énekes duók sorába illeszkedik. Eddigi felvételeikben a jazzes és a pszichedelikus zenei világokat sikerül megidézni, elismerésre méltóan magabiztosan és profi módon.  A duót alkotó Kész Petra és Kis Dávid egyaránt nem számítanak szárnypróbálgatónak a zenei világban. Petra a Késztett nevű zenekarral például a zsámbéki Ihaj-Fuhun Ethno Jazz tehetségkutatón kapott különdíjat, ő maga pedig a Vienna Konservatorium után jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén tanul. Emellett gyakran lép fel más jazz-zenekarokban közreműködve; ezeken túl ajánlatos a szóban forgó Roundabout mellett az izgalmas PontMost alternatív rockzenekarral is tenni egy próbát. Hasonlóan járatosnak számít az együttes gitárjátékáért felelős Dávid, aki mostanában a pop-, rock- és reggae-vonalon mozgó Endorphin Labet, illetve a jórészt feldolgozásokat játszó Welcome Band-et erősíti. A Roundabout zenei világa így tehát több forrásból is táplálkozik, ami mindenképp izgalmas meglepetéseket tartogathat.

  Talán a tagok eltérő zenei hagyományaiból adódik az is, hogy az eddig elkészült dalokat műfajiságukat tekintve nem könnyű körülhatárolni, hiszen egyaránt felmerülhetnek a jazzes és pszichedelikusabb címkék is; de egyértelműen egyetlen számot sem lehet kategóriákba tuszkolni. Sőt, azok a dalok működnek igazán jól, amelyekben a különféle hangulatok képesek egymásra játszani, és így alkotni szerves egészet. A helyzet ugyanígy áll a hangszeres vonalon is: ilyen, a felállást tekintve egyszerűnek mondható formációk erőssége abban is rejtőzhet, ha az énekes és a gitáros szólamok nemcsak megtámogatják, de ki is egészítik a másikat. Ezért emelkedhet ki a többi felvétel közül például a 2013-as Losing You, ahol a kezdeti egyszerűbb gitártémát Petra nagyon szép, légies vokálozása kíséri, majd az egész egy igazán szépen kibomló, emelkedett dalstruktúrává változik át. Ugyancsak ilyen tudatosan felépülő dal a Fixity, amelyben viszont megfordul a képlet, így rá a szólók kimunkáltsága miatt emlékezhetünk inkább; a klipes Something Else-ben pedig az effektezés hivatott feloldani a repetitívebb hangsorokat.

  [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oO-FXN0hGaU[/youtube]

  Ha valami miatt hiányérzetünk lehet, az talán az, hogy a zenekar egyelőre nem feltétlenül próbálja tágítani a kereteket, hanem inkább belakná és kihasználná azokat. Így aztán a duó az összképet tekintve kissé az egyszeri háttérzenék szintjén hallatszik megragadni, és nem minden esetben képes megmutatni egyénibb, vélhetően sokkalta karakteresebb és emlékezetesebb arcát (ellenpólusként érdemes meghallgatni például a fenti linkeken túl még ezt remekül eltalált Hendrix-feldolgozást).  Az persze nyilvánvaló, hogy az eddigi pálya sajnálatosan rövid terjedelmét tekintve nem érdemes mélyenszántó elemzésekbe és messzemenő következtetésekbe belemenni. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a Roundabout az élő fellépéseken túl is megérdemli a figyelmet. Az eddig felvett dalok alapján kíváncsian várjuk, hogyan működhet ez a zene például egy nagylemez keretein belül, és mennyire lesznek majd képesek egy kissé egybefüggőbb, sajátosabb világot létrehozni.

 • További cikkek