• A bőség zavarában

  5 zenei program júliusra

  2017.06.30 — Szerző: Király-Szombathy Zita

  A téli elbújós-olvasós-kandallós estékkel ellentétben a hosszú nyári nappalok végén mindig könnyebben kaphatók vagyunk egy kis kimozdulásra – a legjobb választás ilyenkor pedig mindenképpen egy zenei program! Szubjektív válogatás a szinte felfoghatatlanul hatalmas kínálatból. Nem csak a fővárosiaknak, nem csak bársonyszéken!

 • A hangversenyteremben: Fischer Annie-emlékhangverseny

  2017. július 5., 19 óra // Óbudai Társaskör

  Bár a múlt században élt és alkotott, Fischer Annie nevét minden valamit magára adó 21. századi koncertlátogató jól ismeri. Szerencsére a mai online világban elég csak beírni a nevét a keresőbe, és máris meghallgathatjuk magávalragadóan szép játékát. A háromszoros Kossuth-díjas, kiváló magyar zongoraművésznő karrierje egészen ifjú korában, csodagyermekként indult. Népszerűsége sok-sok évtizeden keresztül töretlen volt. Az Óbudai Társaskör július 5-i esti programja a korszakos jelentőségű zongoristának állít emléket, ahogy teszi ezt több mint két évtizede – a művésznő halála óta – minden évben. Ezen a koncerten két olyan fiatal előadó is színpadra lép, akik képzésük során részesülhettek a Fischer Annie nevét 1998 óta viselő ösztöndíjban: Kiss Péter maga is zongorista, Duleva Lívia a Nemzeti Filharmonikusok fuvolaművésznője és a Budapest Fúvósötös egyik alapító tagja – utóbbi persze együttese többi tagjával közösen lép fel. A Fischer Annie-kortárs zeneszerző, Ligeti György hangulatos Hat kis bagatellje címéhez hűen jó indítás, amit Brahms romantikus hangulatba ringató szonátája és Liszt Ferenc Vándorévek ciklusának három darabja követ. A programot egy múlt századi francia zeneszerző, Francis Poulenc Szextett fúvósötösre és zongorára című darabja zárja.

  A bőség zavarában

  A csarnokban: Macy Gray először Budapesten

  2017. július 17., 20:00 // MoMSport

  Van valaki, aki elképesztő muzikalitással, jellegzetes hangszínnel, és nem utolsósorban Grammy-díjjal rendelkezik, de még nem járt soha Magyarországon – eddig. Most viszont tárt karokkal fogadjuk: Macy Gray énekelni jön július 17-én este a MOMSport-ba. Az R&B egyik koronázatlan királynője tizedik, egyben első tisztán jazz-zenét tartalmazó albumát jön bemutatni a magyar közönségnek európai koncertkörútja részeként. A Stripped arról nevezetes – többek között –, hogy megjelenése után egyből az amerikai jazztoplista harmadik helyén landolt, ráadásul megkapta a rangos Independent Music Awardsot is. A kritikusok is mind szerették, szeretik, de nem is ez a lényeg. Sokkal inkább az, hogy aki elmegy az előadásra, és meghallgatja a dalokat, az ráérezhet a kivételes előadóművészben lakozó bensőséges, szeretetteli, szenvedélyes, ám sokszor melankolikus, gyötrődő lélekre. Macy Gray új dalai mellett előad majd olyan ismert, régi számokat is, mint amilyen Bob Marley Redemption Songja vagy James Hetfield–Lars Ulrich Nothing Else Matter című szerzeménye, amit a Metallica vitt sikerre – persze mindezt teljesen újraértelmezve, átcsomagolva teszi. Az azonban biztos, hogy a soul és a blues egész este velünk lesz.

  A bőség zavarában

  A kertben: Kováts Kriszta: Arany-óra

  2017. július 11., 20:30 // Petőfi Irodalmi Múzeum

  Az irodalom és a zene évszázados, sőt évezredes múltra visszatekintő barátságban van. A július 11-i koncert fellépői ezen a kapcsolaton is túlmutató, ünnepi élményalkotásra vállalkoznak a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében, hogy tovább gazdagítsák az Arany-bicentenáriumot. Kováts Kriszta és partnerei, az itthon és külföldön is népszerű Fool Moon öttagú férfi énekegyüttes csak énekhanggal, azaz a cappella szólaltatnak meg Arany János-balladákat. De több érzékünket is kényeztethetjük egyidejűleg ezen az estén: a fülünk mellett a szemünknek is bőven jut a csodálnivalóból. Farkas Gábor Gábriel ugyanis nemcsak énekel majd, de a helyszínen olyan rajzokat készít, amelyekből rögtön videót alkot, így a közönségnek garantáltan egyedi, a pillanat ihletettségéből fakadó és azt közvetítő látványvilágban lesz része. A zeneszerző Szirtes Edina Mókus pedig hegedűhúrokkal és hangszalagjaival is bekapcsolódik az előadásba: improvizációk sora színesíti majd az előre komponált egységeket. Persze a Szörényi Levente-féle klasszikus Vörös Rébék sem maradhat el a programból.

  A bőség zavarában

  A Völgyben: Pál István Szalonna és Kelemen Barnabás közös koncertje

  2017. július 24., 20:30 // 27. Művészetek Völgye

  Amikor először hallottam a Kistehénről, és azt gondoltam: ne már. Majd kiderült, hogy az a srác álmodta meg a bandát, akivel munka közben is összeakadtam. Meghallgattam, amit játszott, és tetszett. Megmosolyogtatott, elgondolkodtatott, a fülembe mászott. Később megtudtam, hogy a Kistehén Tánczenekar is zenél majd a Művészetek Völgyében, és immár azt gondoltam: pompás! A legjobb helyen teszik, hiszen Kapolcson nyaranta már több mint huszonhat éve művészek és műkedvelők, kikapcsolódást, élményt kereső értelmiségiek, diákok, szerelmes fiatalok, szerelmet kereső fiatalok és örök fiatalok adnak egymásnak kultúrával, művészettel telt randevút. Először kisebbet, volt, hogy keservesebbet, de ma már messzehangzót, várva vártat, kihagyhatatlant. Nem is tudom, mit érdemes kiemelni az elképesztően gazdag kínálatból, az 1200 programelemből. (Idén is lesz Kistehén, ez biztos.) Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák csibészkedése a Fonó udvarban éppúgy vonz, mint ahogy Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertje a Harcsa Veronika Udvarban – és ez még csak az első nap, július 21. Számomra a legcsábítóbb mégis a július 24-i Kelemen Barnabás és Pál István Szalonna közös koncertje, a Két Hegedűs egy udvarban (szándékosan írom így, nagy „H”-val…).

  A bőség zavarában

  A parton: Érdi Tamás zongoraművész és az Óbudai Danubia Zenekar koncertje, vezényel: Farkas Róbert (Németország)

  2017. július 28., 21:00 // Esztergom

  Ha nyár, akkor vízpart, és ha vízpart, akkor Klassz a pARTon! A tehetséges fiatalokat bemutató fesztivált harmadik alkalommal szervezik meg a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Duna-parton. A rendezvény lelke Érdi Tamás és édesanyja, É. Szabó Márta, a Cimbora Alapítvány elnöke. A tíz helyszín közül az esztergomit nem érdemes kihagyni, ahol éppen a nyári fesztivál megálmodója, Érdi Tamás játszik majd zongorán az Óbudai Danubia Zenekarral, amely a kezdetek óta partner a sorozatban. Július 28-án este Mozart Figaró házasságának nyitányával indul a koncert, amelyet az ózdi születésű, Németországban tanult karmester, Farkas Róbert irányít majd. A következő szám a tervek szerint Weber Konzertstück című darabja lesz. Persze, ha egy koncerten Érdi Tamás fellép, akkor szinte kötelező legalább egy Chopin-kompozíciót játszania. Ez most az Andante spianato és Grand polonaise lesz. A szabadtéri, vízillatú koncertet Beethoven Lovag-balettje (Ritterballett) zárja.


 • További cikkek