• Kodály újratöltve

  Kodály Spicy Jazz: Reloaded

  2018.11.08 — Szerző: Varró Annamária

  A Kodály-emlékévben indult zenei projekt a szó szoros és tág értelmében is továbbviszi a magyar zeneszerző örökségét, hiszen épp azt csinálták a népdalalapanyaggal most, mint anno Kodály Zoltán: a meglévő értéket töltötték meg újra tartalommal, a végeredmény pedig egy zseniális lemez lett.

 • Kodály újratöltve

   

  Az alig kétéves formáció tagjai – Görögh Dániel (trombita), Cséry Zoltán (billentyűs hangszerek), Szentgallay György (basszusgitár) és Köles Márk (dob) – a kodályi örökséget több módon is továbbviszik. A „zene mindenkié” mottója nyomán nemcsak gondozzák a zeneszerző által gyűjtött népdalokat, hanem a mester munkamódszerét követve újra is értelmezik azokat, ezúttal a jazz segítségével. A zenekar az albumon végig a jazz fő vonalán marad, de a tíztételes lemezen – köszönhetően annak, hogy minden zenész más-más szcénából érkezik – az egyes számokban különböző zenei stílusok bukkannak fel.

  Kodály újratöltve

  Ha ránézünk a CD-re, láthatjuk, hogy a legismertebb Kodály által gyűjtött népdalok feldolgozásai köszönnek vissza rajta, amelyek nemcsak népdalként, de Kodály-zeneművekként is a nevezetesebbek közül valók. Ahogy a Kállai kettős vagy a Székelyfonó, de akár a több variációban feldolgozott Adventi ének című kórusmű is, úgy a Reloaded által újragondolt verziók is szabadon bánnak a népdalokkal. A fő motívumok mindenhol ismerősen csengenek, de hasonlóan Kodályhoz, aki el-elrugaszkodott az eredeti dallamoktól, a mostani feldolgozások is bátran túllépnek ezen. Ez a túllépés pedig friss, üde, modern és fiatalos.

  A népdalok évszázadokkal ezelőtt megszületett mondanivalója alig tér el a mai dalok üzenetétől: örömről, vágyról, szerelemről szólnak, de megéneklik a csalódást, a szomorúságot és a veszteséget is. Ezek az érzések mindannyiunk számára ismerősek, a Kodály gyűjtötte népdalkincs pedig még közelebb hozza őket, hiszen a kultúránknak olyan mély rétegeibe ágyazódtak, hogy ha azonnal nem is tudja őket beazonosítani manapság valaki, biztos benne, hogy hallotta már őket valahol.

  A lemezen minden egyes számnál központi szerepe van az alap-népdalmotívumnak, azonban a Cséry Zoltán által megálmodott hangszerelés olyannyira bravúros és virtuóz, hogy egészen új dimenziók nyílnak meg zenehallgatás közben, legyen szó akár a leginkább dallamhű feldolgozásról, az Adventi énekről, vagy az egyik legszabadabbról, a Karácsonyi pásztortáncról.

  Míg előbbi épp egyszerűségében, a vezető trombitaszólammal és a beúszó, kitartott billentyűs akkordokkal teszi légiessé és misztikussá a dalt, addig az utóbbi egészen zseniális köröket megy majd’ kilencperces tartama során, a jazztől határozottan nyitva az elektronikus sound felé. Kiemelendő még az A jó lovas katonának is, amely ritmikájában követi az eredeti verbunkot, azonban a szám egész dinamikája – váltakoztatva az éles és a lágy hangzást – másodpercről másodpercre valami újjal és váratlannal lepi meg a hallgatót. A lemezt lezáró Késő esti dal pedig már-már popos hangzása újabb színfolt az egyébként is gazdag anyagban.

  A Kodály Spicy Jazz bemutatkozó lemeze minden percében igazi élmény, hiszen jó ízléssel, mégis bátran és szabadon nyúltak hozzá ahhoz az évszázados örökséghez, amelyet már Kodály Zoltán is újragondolt, újratöltött annak idején. A lemezborító grafikája is valahol ezt a kettősséget tükrözi: a szívre rászerelt effektpad és gramofon egyszerre jeleníti meg a jelent és a múltat, a szív pedig a kettő közötti, élő átmenetet és csatornát. Azok, akik szeretik az instrumentális zenét és a népdalokat – s a lemez külön erénye, hogy nem csak (és talán nem elsősorban) fanatikus jazzrajongóknak szól –, jó szívvel ajánljuk a Reloaded korongját. Sőt, érdemes a zenekart elkapni az őszi turnéjuk során is!


 • További cikkek