• „Ezt hozta az ősz”

  Októberi koncertkörkép

  2018.09.28 — Szerző: Varró Annamária

  Október elsején, ami A zene világnapja, végre elindul a várva várt őszi koncertdömping: a lehetséges programokat végigböngészve elmondhatjuk, hogy izgalmas, színes és élménydús ősz elé néznek a koncerttermek és zenei klubok szerelmesei.

 • „Ezt hozta az ősz”

  Xavier Rudd

  A38 Hajó // 2018. október 3.

  Gitár, didgeridu, kisdob, lábdob, konga, tam-tam, csilimpek és csengők: rögtön a hónap elején egy igazán különleges koncerttel indít a Hajó. Ausztrália legikonikusabb hangja, egyben egyik legnépszerűbb énekese, a multi-instrumentalista, versenyszörfös, szabadságjogi aktivista és rutinos fesztiválfellépő, azaz Xavier Rudd ad koncertet a Duna partján. Pozitív kisugárzású előadó és dalok, közvetlenség, életöröm és egyedi hangzás. Egy kis nyári napfény az őszben.

   

  Dalinda

  Szimpla Kert // 2018. október 4.

  A világzenei színtér is beerősít az őszre, a műfaj kedvelői szinte minden napra találhatnak maguknak valamilyen izgalmas zenei megmozdulást. Mostani választásunk a nemrég lemezt megjelentető DALINDA-ra esett. Az a capella együttes három fiatal énekesnője – Orbán Johanna, Paár Julianna és Tímár Sára – autentikus és modern hangzások segítségével mesél a női létről és a nőiségről. Népdalátdolgozásaik egyszerre energikusak és játékosak, a többszólamúság minden lehetőségét maximálisan kiaknázzák. Friss, izgalmas és üde muzsika ez, az utóbbi időszak egyik legfigyelemreméltóbb világzenei anyagával.

   

   

  Rachmanyinov zongorája

  Orosz Kulturális Központ // 2018. október 5.

  A romantikus zene 145 éve született mesterének művei állnak az első Orosz Zenei Fesztivál középpontjában. A budapesti és debreceni koncertek mellett egy izgalmas fotókiállítás is várja az orosz zene rajongóit. Szimfonikus és kórusművek, zongoraversenyek, valamint a bizánci liturgiára építő, misztikus hangzású Vesperás is megszólal a programsorozaton. Farkas Gábor tolmácsolásában az orosz zeneszerző zongoraművei szólalnak meg: különleges és virtuóz darabok, melyek minden zongoramuzsika-rajongónak felejthetetlen élményt okoznak, különösen akkor, ha azokat egy olyan művész játékán keresztül hallgathatják meg, akit korosztálya egyik legtehetségesebb, nemzetközi szinten is ismert és elismert zongoristájának tartanak.

   

  Presser Gábor 1507. és 1508. koncertje

  Papp László Sportaréna // 2018. október 7-8.

  Beat, rock, egyszemélyes koncert és színház egy színpadon. Presser Gábor (két) koncertjét nehéz ajánlani, hiszen a dal- és zeneszerző több évtizedes munkássága olyan kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar könnyűzenei és színházi élet színes vásznán, hogy a dalok, zenés darabok vagy az olyan kezdeményezések, mint a Magyar Dal Napja, önmagukat szavatolják. Mindenkinek van egy kedvenc Presser-száma: Omega és LGT-slágerek sora, aKépzelt riport…, A padlás vagy épp a legfrissebb,A Pál utcai fiúk című darab valamelyik betétdala, esetleg A nagy utazás. A kortárs könnyűzene egyik nagy életműve szólal meg majd az Aréna színpadán, a hónap és az év egyik kihagyhatatlan eseményeként.

   

  Aranyakkord

  Marczibányi téri Művelődési Központ // 2018. október 12.

  Az Aranyakkord Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) projektje, akik már egy éve írnak közösen dalokat filmekhez, különböző projektekhez, de a sokévi közös munka szerteágazó szálai most értek csak igazán össze. A produkciót dalkeltetőnek hívják, a koncertek gerince a pillanat szülte számokból épül fel. A közönség ezeknek az intim pillanatoknak lehet részese minden alkalommal, ahol nemcsak saját számokat, hanem improvizációkat és feldolgozásokat is meghallgathatnak. A duó nemrég hangszer- és inspirációgyűjtésképp több koncertet adva Amerikát is megjárta, az ottani élményekből született első, kvázi road movie klipjük is. Van itt minden, ami az igazán feelinges gitárzenéhez kell, így azoknak, akik kedvelik ezt a fajta muzsikát, s emellett valami újra és különlegesre is vágynak, ott a helyük a koncerten!

   

  Ólafur Arnalds

  Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem // 2018. október 14.

  A skandináv zene letisztult, hűs és visszafogott, mégis folyamatosan meglepetést okoz. Ólafur Arnalds izlandi zeneszerző húszállomásos európai turnéja során, a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programsorozatának részeként mutatja be legújabb zenei anyagát a magyar közönségnek. A koncerten a zeneszerző zongorán és szintetizátorokon játszik majd, társa pedig ezúttal egy különleges effektusok megszólaltatására képes vonósnégyes és egy ütőhangszeres művész lesz. Az est különlegessége pedig az, hogy egy olyan speciális gépzongora is megszólal, melyet Ólafur és csapata több mint két éven át fejlesztett.

   

  Leadkép forrása


 • További cikkek