• Körkép nyárközépen

  Nyári koncertajánló

  2018.06.13 — Szerző: Király-Szombathy Zita

  Lassan már fesztivál az egész világ. A hazai nyári kulturális kínálatban több tízet, de talán több százat is fölfedezhetünk ezekből a találkozókból, és szinte mindegyikről kiderül, hogy színvonalas időtöltést garantál: bármelyiken veszünk is részt, nem bánjuk meg.

 • Körkép nyárközépen

  Canarro Gipsy Jazz

  KeszthelyFest, Keszthely nagyszínpad // 2018. július 06.

  Ha nyár, akkor Balaton, és ha Balaton, akkor érdemes akár a nyugat-balatoni rendezvények egyik leggazdagabbikával, az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő KeszthelyFest-tel kezdeni a sort. Július első péntek estéjén egy hangulatos, mosolyra, táncra, dúdolásra ingerlő koncertre készül itt egy tradicionális gipsy jazzt, azaz pontosabban manouche swinget játszó banda, a Canarro. A koncert tökéletes idősebbeknek és fiataloknak egyaránt, hiszen a ’20-as és ’30-as évek swing- és jazz-zenéje szól majd dinamikus, pergő ritmusú feldolgozásban, improvizatív eszközökkel és gazdag dallamvilággal ötvözve, egyszerre idézve a kávéházak füstös-kedves hangulatát és az utcazenész-produkciók felszabadult, tiszta levegőjét. Sapszon Orsi, az egyik énekes vendég a 2017-es Dal döntőse volt, a közösen muzsikáló társaságban pedig hallhatjuk még Kaj Bernadettet és a Szeder tehetséges, őszinte hangú énekesnőjét, Szeder-Szabó Krisztinát.

   

  Körkép nyárközépen

  Révész & Závodi: Piramis évek

  Plázs Siófok // 2018. július 07.

  Másnap akár biciklivel is továbbtekerhetünk a Balaton partján, s ha estig átérünk a déli part fővárosának plasztikus helyszínére, a siófoki Plázsra, akkor este meghallgathatjuk a legendás Piramis együttes két zenésze, Révész Sándor és Závodi János koncertjét. A két rocker a ’70-es évek második felének és a ’80-as évek elejének ikonikus slágereit idézi fel a vendégekkel és a fiatal tehetséges „szövetségesekkel”: Horváth Ákossal (gitár-vokál), Nagy Gergővel (gitár), Megyával (Megyaszay István, basszus) és Delov Jávorral (dob). Ezeket a dalokat mindenki kívülről fújja, szereti hallgatni, jókat lehet rájuk tombolni, énekelni. A régi dalok mellett új szerzemények is elhangoznak majd, de egy percig se legyen kétségünk afelől, hogy a stílus és a színvonal végig változatlan marad.

   

  Körkép nyárközépen

  MUZA kerti esték: Boomerang Baby – Fullajtár Andrea egy legenda, Marlene Dietrich nyomában

  Művészetek háza, Gödöllő, Muza-kert // 2018. július 07.

  Ugyanezen a napon a gödöllői Művészetek háza kertjébe invitálja a nosztalgiára vágyó közönséget Boomerang Baby című emlékestjével Fullajtár Andrea, aki a 20. század egyik legismertebb és legnagyobb hatású dívája, Marlene Dietrich nyomába kalauzol el minket. A Jászai Mari-díjas színésznő bármennyire szeret és tud is énekelni, úgy nyilatkozott a műsor kapcsán, hogy eddig olyan még nem történt vele, hogy egy egész estét végigénekeljen egy háromtagú jazzbanda kíséretében. Így most ő is lubickol ebben a szerepben. A dalok a friss fordításoknak köszönhetően az angolul kevésbé tudók számára is élvezhetők, hiszen legtöbbjük magyarul hallható. „Amikor megáll a szívem, azt az egész világ hallani fogja. Aztán két nap múlva elfelejtik a nevemet, ahogy az összes többi rohadt nevet, amit azelőtt imádtak.”

   

  Körkép nyárközépen

  Lajkó Félix 3 arca – Lajkó Félix és a VOŁOSI (PL)

  Veszprém, Jezsuita Templomkert // 2018. július 11.

  A következő hét második felében a veszprémi Jezsuita Templomkertbe érdemes ellátogatni, ahol három estén harap vonójával a húrokba az öntörvényűségéről, lángoló tehetségéről hírhedt hegedűs, Lajkó Félix, aki egymás után háromszor, három különböző műsorral, mindhárom koncerten egy-egy újabb arcát felvillantva nyűgözi le a VeszprémFest közönségét. Szerdán az öttagú lengyel „vonós rocksztár” bandával, a VOŁOSI-val lép fel, muzsikájukkal időben és térben is messzire elrepítve a hallgatókat. Csütörtökön az Amerikában élő svájci Jojo Majer, a „villámkezű robotdobos” lesz a vendég, aki tökéletes útitársként vesz részt a hegedűvirtuóz zenei kalandozásaiban. A harmadik este szólókoncert lesz, ahol a 204 év eltéréssel Beethovennel egy születésnapot ünneplő muzsikus az elsöprő erejű, elképesztő improvizációs darabok mellett a költői, poetikusabb oldalát is megmutatja majd a résztvevőknek.

   

  Körkép nyárközépen

  Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

  Gyula, Várkert // 2018. július 18.

  A királynék városából Gyulára, a vizek városába visz képzeletbeli utunk, amely július 18-án este a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválnak ad otthont. A programban olyan neves fellépőket hallhatunk, mint a Békés Banda, Tcha Limberger a Kalotaszeg Trióval és a Ghymes. A táncházmozgalom egyik elindítója, a magyar népzenei élet egyik fontos szereplője, a névadó Halmos Béla emléke előtt tisztelegnek muzsikájukkal, aki életében maga is sokszor játszott a patinás, történelmi környezetben, a vár tövében.

   

  Körkép nyárközépen

   

  Gyulai Vár Jazz Fesztivál 2018

  Gyula // 2018. július 21.

  Ha néhány napot a híres városban töltünk, akkor belehallgathatunk a több mint negyed évszázados hagyományokkal rendelkező, idén 27. alkalommal megrendezett Gyulai Vár Jazz Fesztivál kínálatába is. Az évről évre életre hívott rendezvényen igazi hírességek léptek már fel, a jazz és a blues zene legnagyobb hazai és nemzetközi alakjai, olyanok, mint Hobo és Joey De Francesco, Al Di Meola vagy éppen Diane Schuur. A Várszínpadon megrendezett koncertsorozatot idén többek között a Binder Quartet, a Rákfogó együttes és a Nicolas Simion Group produkciói fémjelzik.

   

  Körkép nyárközépen

  Fehérvári Zenei Napok 2018 – FEZEN rock-metal és popzenei koncertek

  Székesfehérvár // 2018. július 25–28.

  Székesfehérvár nagy múlttal és gazdag kulturális kínálattal csábítja a látogatókat. Mivel viszonylag kis távolságra van a fővárostól, sokan onnan is könnyen eljuthatnak a programokra. A FEZEN a rock-metal és alter-pop rajongóit célozza meg, ahol a világsztárok és a hazai élvonal képviselői mellett a feltörekvő tehetségek is fellépési, bemutatkozási lehetőséghez jutnak. Így a Helloween, az Epica, a Metal Allegiance, a The Prodigy és a Dragonforce, valamint a 30Y, a Halott pénz és a Wellhello mellett például ott lesz a Magma Rise és a Rudán Joe Band is.

   

  Körkép nyárközépen

   

  Rúzsa Magdi-koncert

  Budapest Park // 2018. július 28.

  S ha nem sikerül lejutni a FEZEN-re, de szeretnénk az ott 27-én szereplő egyik fellépőt, Rúzsa Magdit meghallgatni, akkor érdemes betervezni egy budapesti koncertet is – igaz, ez nem fesztivál, hanem egy jó kis nyári szabadtéri programhelyszín, a Budapest Park rendezvénye. Rúzsa Magdi és a Lóci játszik zenekar lép fel július utolsó hétvégéjén a Nagyszínpadon, ahol elhangzik a Mosd fehérre és az Érj hozzám, valamint az Egyszer és a Szerelem is.


 • További cikkek