• Lecke őszinteségből

  Fókuszban a Néhai Bárány

  2015.05.19 — Szerző: Nyéki Gábor

  Igencsak sűrű nyár elé néz a keszt­helyi alapítású, főként garázs­rockban utazó Néhai Bárány: a zene­karral többek között a Fishing on Orfűn, az A38 Tető­tera­szon és a Sziget feszti­válon is talál­koz­hatunk majd. Az együt­tes közben egyre népsze­rűbbé válik a közön­ség köré­ben is, jól bizo­nyítja ezt a 2015-ös A Számon elért győ­zelme is

 • A hazai underground könnyűzenét figyelemmel kísérők között nem teljesen ismeretlen a Néhai Bárány. A mostanában újra trióként működő zenekar legelső demóját még 2007-ben jelentette meg Aki keres, az talán… címmel, majd ezt követően szép komótos munkatempóban érkezett két nagylemez is, valamint felléptek többek között az A38 hajón és a Fishing on Orfű fesztiválon is. Míg a 2011-es Egyenesnek felróhattuk, hogy dalstruktúrái néhol a kelleténél túlhúzottabbra sikerültek, a tavalyi Kapcsolatok már jóval feszesebb és összeszedettebb szerzeményeket tartalmaz, egyúttal pedig a honi garázs- vagy alternatív rockzene egyik kivételesen erős képviselőjét köszönthetjük benne.

  [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8jn5GG2XJcY[/youtube]

  A szélesebb közönség számára azonban alighanem az Index által idén is meghirdetett internetes tehetségkutató, A Szám megnyerése óta csenghet ismerősen a formáció neve, különösen az Egyperces című slágerük, amellyel végül megnyerték a versenyt. Azt már most érdemes leszögezni, hogy ez győzelem a vele járó sajtótámogatással együtt azért is lehet különösen nagy fegyvertény, mert Burucs Marciék ritka minőségi mezőnyben arattak elsöprő győzelmet: az első fordulóktól kezdve egymást érték a tehetségesebbnél tehetségesebb, és ezzel együtt a lehető legváltozatosabb stílusokból építkező zenekarok. Ezért aztán valamennyi résztvevőnek kijár az elismerés, hiszen iszonyatosan magas színvonalon bizonyították sokadjára, hogy bőven van élet a rádiókból és a zenei tévécsatornákon át áramló középszerűségen túl is. A döntőbe került másik három zenekar közül már nem is igazán lehetett választani: a Gustave Tiger folyton kísérletező rockja, a Bulbs megkapó, északias elektronikája, illetve a Zanzinger őszinte folkja egytől egyig a lehető legkiegyenlítettebb erőviszonyokat eredményezte.  Mindez persze semmit sem von le a Néhai Bárány érdemeiből. Nem kevés bátorság kellett ahhoz, hogy egy olyan dallal bízzák rá magukat a zsűrire és a közönségre, amely például terjedelmében maximálisan hű a címéhez, hiszen nem ugorja meg a 60 másodpercet sem. Emellett szövege, csakúgy, mint amúgy a formáció valamennyi felvétele, magyarul hangzik el. Utóbbi azért is működhet ilyen jól, mert (a dobosként és énekesként egyaránt helytálló) Burucs Szabi dalszövegei mentesek a túlságosan bugyuta vagy éppen agyonkomplikált megfogalmazásoktól. Legyen szó bensőséges, nosztalgikus hangulatról (Emlék), szerelmi csalódásokról (Egyperces) vagy pusztán egy-két jól elkapott sorról (Dunai Hajós): a hallgató egyáltalán nem érzi magát kínosan, ha néha odafigyel rájuk.

  [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XEjGBL7bMRU[/youtube]

  Annak ellenére, hogy a hangszeres részek nincsenek túlgondolva, a Néhai Báránytól általában olyan zenei világot kapunk, amely egyaránt képes lendületesen és visszafogottan működni. A tavalyi Kapcsolatok albumot nyitó Merengő felhőtlen rockolása egyből mosolyt csal az arcokra, amit aztán az Egyenes jóval szellősebb verzéi követnek. Az Emlék már az előző albumon is feltűnő, még tovább finomított elektronikát építi be az albumba, de a morózusság és a nyersség is képviselteti magát ebben és a további dalokban (pl. Wáhá) is. Ez a jó értelemben vett kontrasztosság, úgy tűnik, a zenekar egyik legnagyobb erőssége (érdemes még meghallgatni az előző album Trip című számát, ahol ezt szintén sikerült csúcsra járatni). Természetesen ez a fajta zene sem előzmények nélküli: a mostani dalok kapcsán felemlegethető például a korai Kispál, esetleg a Jurij vagy az Óriás neve, de azért jó azt is hallani, hogy a fiúk gondosan próbálják elkerülni a manírokat, és a nagy megoldások helyett inkább arra törekednek, hogy valódi és hiteles örömzenét hozzanak létre. Bőven ajánlott tehát megismerkedni az Egyperces társaival, először a Kapcsolatokról szemezve, hiszen a végeredmény – nyolc dalban, alig 25 percben összesűrítve – nagyon kellemes hallgatnivaló, amely esetében hiányérzetről szó sincs.  Az Index dalversenyén tehát ismételten jó helyre került az első hely. Sőt ha a tavalyi A számot megnyerő Middlemist Red kapcsán felvethető, hogy habár Somáék profi garázsrockja a nyugati trendek felé kacsintgat, a Néhai Bárány győzelmével mintha éppen ezt ellensúlyozná, és a magyarországi formációk számára mutat példát őszinte és lelkes zenéjével.

  Következő koncertek:
  2015. június 18.,Fishing on Orfű
  2015.július 25., A38 Tetőterasz
  2015. augusztus 10–17., Sziget Fesztivál
  2015. augusztus 23., Börzsönystock

 • További cikkek