• Kápmegyertől a popslágerig

  Mayberian Sansküllots: PseudoDeath

  2013.09.06 — Szerző: Nyéki Gábor

  Bár alig három évvel ezelőtt lépett először nyilvá­nos­ság elé a May­berian Sanskül­lots, kon­certjei és kiad­ványai minő­sége révén rövid időn belül a hazai háló­szoba­pop szín­teré­nek egyik leg­eklekti­kusabb, legérde­kesebb tagjává avan­zsált az együttes. Eddigi pálya­futásuk a folya­matos fejlő­dés jegyé­ben telik: olyan világ az övék, amelynek jófor­mán minden egyes állo­mása önálló, kerek egész, amivel érde­mes meg­ismer­kedni.

 • A kezdetben duóként működő formáció első, saját dalokat felsorakoztató, nagyobb lélegzetvételű (és ingyenesen letölthető) kiadványa aloneinkápmegyer (demo) címmel érkezett még 2011 augusztusában. A Csordás Zita énekes és Balogh Gallus gitáros-dalszerző közös munkáját dicsérő fél órás, 14 dalt felsorakoztató minialbum zajosságával, recsegő mikrofonjaival, félreütött dallamaival a lo-fi műfaj jó pár stílusjegyét magán viseli, másfelől olyan karakterrel rendelkezik, ami mindezen gyengeségeket előnnyé alakítja.

  Az aloneinkápmegyer jellegzetesen sötét, befordulós, melankolikus hangulatvilága, a dalszövegek keserűsége, nemtörődömsége nem is működhetne jobban másutt, mint ebben az együttes által megteremtett minimalista, kísérleti közegben, ami egyszerre kesernyés, hideglelős és gyönyörű. Így a dalok sem szólhatnak másról, mint egyedüllétről, szerelmi csalódásról, elvesztett reményekről, összességében az élet szomorúságairól. Mindezeket teszi teljessé a gitárjáték és Csordás Zita énekhangja. Sanzonos, népdalokat idéző vokálozásával nemtörődöm, éppen csak odavetett hajlításaival sikerrel kerüli el, hogy a tengernyi búskomorságnak nyavalygás legyen a vége. Az album karakterességéhez a dalszövegek is igen sokat hozzátesznek, néhol meglehetősen erős sorokat hallhatunk („egy léleknyi test, egy órányi est, egy lakásnyi tér, egy tenyérnyi kéz, egy csóknyi száj, és hiába várod a végét”), amelyek, noha feltűnően sűrűek, mégsem csupán elvont képekből állnak, így összességében nem válnak önmaguk karikatúrájává.

  Egyenletes színvonalú, szerethető zenélés járja át a bemutatkozást, és  ha mindenáron ki kellene emelni a legemlékezetesebbet, akkor minden bizonnyal a jólesően slágeres, szinte örömzenélő várom lenne az, de szorosan mellette említhető a szintén elsősorban az ének miatt emlékezetes egy meséből születtünk vagy akár a rockabillys alappal lüktető, azóta kellően groteszk klipet kapó utoljára.

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-pTaMFts25s[/youtube]

  A Mayberian Sansküllots második dalcsokra, immár Tarcsi András dobossal kiegészülve, a 2012 májusában megjelentetett, szintén 14 felvétellel dolgozó, de a demónál már kétszer hosszabb PseudoDeath lett. Ennek egy része még visszacsatol a bemutatkozás minimalista, elvont világához, másfelől viszont megpróbálja meghaladni azt, és ha van bármiféle értelme így emlegetni, inkább poposabb, letisztultabb, összességében már elsőre is jóval emészthetőbb irányba mozdul el.

  Hozzá kell tenni, így is rengeteg izgalmat tartogat a gyűjtemény, elég a Recorder lo-fi mixtape-jére is felkerült Mocskos egyszerű, de mégis egyből fogós gitárjátékával kiegészülő elsőrangú éneklésére, vagy a Panel borongósságára, illetve a lemez megnyugtató zárlataként működő Feketére gondolnunk. Nehéz gyengébben teljesítő dalt találni, hiszen ezek az álmodozós hangvételű verzék már önmagukban elhallgathatóak lennének jó sokáig, hát még ilyen kreatívan variálgatva őket.  Aki pedig a korábbi karcosságot, hidegséget hiányolná, azt a Naftalin effektezett zajongása vagy a Halgerinc elmosottsága bőven kárpótolni fogja. Érdemes megjegyezni, hogy a Cesare’s Stray Sight (Especially You) személyében ugyancsak itt érkezik a formáció első angol nyelvű, igazán ütős popslágere, ami kimunkáltságát tekintve véleményem szerint a banda eddigi csúcsteljesítménye. A dal újrakeverve az idei, szintén ajánlott kislemezre is átkerült, és erőteljesebb megszólalásával sem veszített varázsából, hasonlóan az Ima szintizős, népzenés dallamaihoz.

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UYhvaG1X2KI[/youtube]

  A mostanra négytagúra bővült Mayberian Sansküllots – Tarcsi  nélkül, de immáron Hromkó Istvánnal és Szigeti Árpáddal kiegészülve – iskolapéldája annak, hogy lehet profi körülmények nélkül is maradandó, bármikor újrahallgatható felvételekkel jelentkezni. A két hosszabb album mellett a kíváncsi hallgató könnyen eljuthat a szintén bandcampre feltöltött lógok a telefonon című, feldolgozásokat egybegyűjtő lemezig (bár a wicked games vérfagyasztó sikolyaitól óva intenék mindenkit), illetve kisebb lélegzetvételű, pár számos EP-k is szép számmal sorakoznak a diszkográfiában. Akinek eddig kimaradt, de kíváncsi rá, milyen messzire lehet a kreativitással eljutni, semmiképpen se mulassza el ezt az együttest.

  Pontszám: 8/10

  Következő koncert:
  2013. szeptember 13., 20:00, Művelődési Szint (Müszi)

  A zenekar Facebook oldala: https://www.facebook.com/mayberian?fref=ts

 • További cikkek