• Nagyszabású október

  #KONCERTEK #KINEHAGYD

  2017.09.25 — Szerző: Király-Szombathy Zita

  Október elseje a zene világnapja, amit már 1975 óta ünnepelnek szerte a világon Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására. Ebben a cikkben rendhagyó módon mégsem e jeles naphoz kapcsolódó programokból válogattunk, hiszen a középső őszi hónap az ünneptől függetlenül is zavarba ejtően jó koncerteket, rendezvényeket kínál.

 • Nagyszabású október

  A „fullánk”

  Papp László Sportaréna // 2017. október 13.

  A popzene nagy klasszikusa immár nyolcadik alkalommal látogat hazánkba, hogy a Papp László Sportarénában adjon egy felejthetetlen, teltházas koncertet október 13-án este. Sting az a muzsikus, akit lassan ötven éve szinte mindenki, aki zenét hallgat, ismer ezen a Föld nevű golyóbison. Nemcsak a reggae-s beütésű rockzenét játszó The Police tagjaként, hanem szólistakén is elképesztő karriert futott be. Nálunk először 1988-ban járt a Human Rights Now (Emberi jogokat most) koncerten, több más világhíres muzsikus kollégájával. Most, a 57th & 9th elnevezésű turnén Stinget két gitáros és egy dobos kíséri, de színpadra lép vele Percy Cardona harmonikaművész és Joe Sumner, aki énekes-gitárosként követi édesapját, Stinget a színpadon. Eddigi fellépéseikről nagyon jók a visszajelzések. Aki nem hiszi, járjon utána!

   

  Nagyszabású október

  Karmesterverseny

  Erkel Színház // 2017. október 3.

  Több magyar előadóművész karrierjére is nagy hatással volt az, hogy Japánban koncertezett, elég csak a klasszikus Neoton família-féle példára gondolni. De van olyan japán művész is, aki egy magyar versenyen való győzelmének köszönheti, hogy nemzetközi karrierje elindult. Igaz 1974-ben klasszikus zenészként, karmesterként. Kobayashi Kenichiro hosszú évtizedekig élt és dolgozott itt közöttünk, ma pedig már több mint hét éve a Magyar Kultúra Nagykövete. Az Erkel Színházban október 3-án, kedden este vezényel egy másik nagy legendáról, a harmincegyszeres Grammy-díjas karmesterről, Sir Solti Györgyről elnevezett Nemzetközi Karmesterverseny nyitókoncertjén. Beethoven IX. szimfóniáját dirigálja – igen, azt, amelyikben felcsendül az Örömóda. Érdemes meghallgatni: talán ezen a versenyen is születik valami meglepetés.

   

  Nagyszabású október

  Koncert egy karmester emlékére

  Olasz Kultúrintézet // 2017. október 4.

  A híres-neves karmestereknél maradva és egy pillanatra megállva, elcsöndesedve és beleborzadva, hogy lassan egy éve nincs köztünk Kocsis Zoltán – akit e cikk olvasóinak biztosan nem kell bemutatni –, egy másik koncertet ajánlok figyelmükbe, történetesen pont azzal a zenekarral, illetve annak utódjával, akinek sorsával Kobayashi Ken-Ichiro is sokáig össze volt kötve. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjéről van szó, ahol a híres zongoraművész-karmester fia, Kocsis Krisztián lesz a Mozart C-dúr zongoraverseny szólistája. És ahol szintén felhangzik egy jól ismert Beethoven-téma, az Eroica-szimfónia gyászindulójának komor, sötét dallamai, amelyre Richard Strauss vonósokra írt tanulmányát, a Metamorfózisokat hallgatva ismerhet rá a közönség. Ez a koncert október 4-én, szerda este az Olasz Kultúrintézetben várja hallgatóit.

   

  Nagyszabású október

  Világzenei fesztivál

  Szimpla, Akvárium Klub // 2017. október 5–8.

  Tavaly ősszel robbant be a haza világzenei események sorába a Budapest Ritmo mint Magyarország és egyben Közép-Európa legújabb világzenei fesztiválja. Bevallom, már akkor is nagyon izgalmasra sikeredett a program, de idén még azt is igyekeztek túlszárnyalni. Az október 5-én egy ingyenes Showcase-nappal induló négynapos eseményen hazai és külföldi előadók lépnek fel együtt, egy színpadon. Lajkó Félix például egy lengyel népi-klasszikus vonósegyüttessel, a Vołosival játszik majd, a Söndörgő az Amsterdam Klezmer Banddel, Miczura Mónika „Mitsou”, az Ando Drom egykori legendás énekesnője pedig a tunéziai Jawharral hallható együtt.

   

  Nagyszabású október

  Negyven éve színpadon

  A38 Hajó // 2017. október 8.

  Saját műfajában abszolút klasszikusnak számít a Skandináviából október 8-án Budapestre érkező Mezzoforte. Pályafutása negyven éve alatt a népszerű jazz-funk formáció ontotta magából a slágereket. Talán a Garden Party az, ami mindenkinek először eszébe jut tőlük. Amint felhangzik a jól ismert melódia, rögtön megmozdul a lábunk, karunk, testünk, fejünk, egyszerűen nem lehet egy helyben maradni. Aki október 8-án este elmegy az A38 Hajón meghirdetett klubkoncertjükre, garantáltan jól jár.

   

  Nagyszabású október

  Volt egyszer és lesz mindig

  Papp László Sportaréna // 2017. október 18.

  Októberben egy másik zseni, egy másik zenei legenda is áll a Papp László Sportaréna színpadán. Nem más ő, mint a több mint ötszázötven mozi- és filmzene komponistája, megszámlálhatatlan sláger megálmodója – saját bevallása szerint már több mint nyolcvan éve komponál –, Ennio Morricone.A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat,A profi, a Volt egyszer egy Amerika, a Polip, A misszió, az Aki legyőzte Al Caponét, A lator című filmek zenéit több generáció fütyülte, énekelte, dúdolta, próbálta lejátszani fül után vagy kottából. A módszer, a hangszer mindegy, ha a dallam felismerhető. A hatvan évet felölelő zenei életművet összegző koncertturnén az idős muzsikus több mint kétszáz zenésszel és énekessel áll majd egy színpadra október 18-án este.

   

  Nagyszabású október

  Lélekforradalom

  Papp László Sportaréna // 2017. október 23.

  Alig telik el újabb öt nap, amikor egy együttes teljes zenei pályafutását felölelő előadás részesei lehetünk. A hazai progresszív rock egyik legsikeresebb bandája, az East idézi fel a több mint negyven év alatt született dalait, kompozícióit. A koncerten rengeteg olyan hazai zenész színpadra áll majd, akik máig meghatározó szereplői a legjobb rockbandáknak. Az East híres arról, hogy minden alkalommal, amikor fellépnek, valóban különleges fény- és hanghatásokkal, videoelemekkel építik fel a produkciót. Egy biztos: október 23-án este Papp László Sportarénában a forradalmi eszmék jelképeként is ismert együttes nemcsak a fülnek, hanem a szemnek és léleknek is jól befogadható, nagy élményt kínál.

   

  Nagyszabású október

  Vagány metál

  MOM Kulturális Központ // 2017. október 27.

  S ha már rock, akkor legyen a sűrűje, miközben kicsit visszakacsintunk a klasszikus zenei hagyományokra. Négy finn csellista tépi a vonószőrt és a húrokat egy bandában, amikor igazi heavy metalt szólaltatnak meg a szimfonikus zenekarba illő zeneszerszámokon. Hihetetlen, magával ragadó energia süt az Apocalyptica zenéjéből, s a lassú számok áradó dallamai igazán lélekbe markolóvá válnak a sötét hangszínű, legszexibb vonós hangszernek tartott csellón játszva. Nincs mese, meg kell őket nézni élőben is, ha már eljönnek hozzánk, és megénekeltetik hangszereiket.


 • További cikkek