• Sztárparádé Budapesten

  Világhírű operasztárok a fővárosban a következő évadban

  2017.08.10 — Szerző: Péter Zoltán

  Az operavilág több nemzetközi hírű sztárja is fellép Budapesten a 2017/2018-as színházi évadban. Az elkövetkezendő kilenc hónap a régizene szerelmeseinek éppúgy tartogat szenzációsnak ígérkező előadásokat, mint a romantikus opera vagy a Mozart-művek rajongóinak. #KINEHAGYD

 • Sztárparádé Budapesten

  Múlt júniusban az Ybl-palota bizonytalan időre ugyan bezárta kapuit az intézmény közelgő felújítása miatt, de szerencsére az Erkel Színház tovább üzemel, repertoárját pedig az agyonjátszott darabok mellett továbbra is olyan ritkaságok színesítik majd, mint a Hugenották, az Olasz nő Algírban vagy a Rajnai sellők. A szcenírozott operabemutatók mellett azonban érdemes lesz ellátogatni egy-egy koncertszerű operaelőadásra is, hiszen ezeken több alkalommal külföldi sztárénekesekkel találkozhatunk.

  Andrea Chénier – Netrebkóval

  Erkel Színház // 2017. december 29.

  Napjaink talán leghíresebb és legkeresettebb szopránját, Anna Netrebkót hallhatjuk ismét élőben, aki tavaly szeptemberi áriaestje után most egy teljes operaelőadásban lép a magyar közönség elé. A nemzetközi operaéletbe Mozart- és Verdi-szerepekkel berobbanó, majd bel canto énekesként sikert sikerre halmozó, nemrég Wagnert is éneklő művésznő az elmúlt években verista darabokat is repertoárra vett. Ezek közé tartozik Maddalena di Coigny szerepe is az Andrea Chénierben, amelyet a milánói Scala után az Erkel Színház koncertszerű előadásán is elénekel majd férje, Yusif Eyvazov és Elchin Azizov társaságában.

  Sztárparádé Budapesten

   

  Verdi: Otello

  Művészetek Palotája // 2018. január 30.

  A Metropolitan Opera élő előadás-közvetítései jóvoltából már a budapesti közönség is megismerkedhetett Aleksandrs Antonenko Otello-alakításával, januárban pedig végre élőben is meghallgathatjuk a litván tenort Verdi kései remekművében a Művészetek Palotájában. Partnerei Rost Andrea (Desdemona) és Kálmándi Mihály (Jago) lesznek.

   

  Rameau: A gáláns Indiák

  Művészetek Palotája // 2018. február 27.

  A régizene szerelmesei számára is tartogat izgalmakat a következő évad: Vashegyi György Rameau-operákat bemutató sorozatának következő állomása A gáláns Indiák első magyarországi előadása, amelyre szintén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kerül majd sor. A februári előadás nemzetközi hírű szólistái már több alkalommal sikerrel léptek pódiumra hazánkban Vashegyi György és a Versailles-i Barokk Zenei Központ közös produkcióiban. Közülük talán a legismertebb Véronique Gens, aki az egyik leghíresebb barokk zenekar, a William Christie vezette Les Arts Florissants partnereként kezdte pályafutását, majd ezt követően számos nemzetközi hírű, régizenére specializálódott karmesterrel dolgozott együtt, többek között Marc Minkowskival és René Jacobsszal.

  Sztárparádé Budapesten

   

  Monteverdi: Orfeo

  Művészetek Palotája // 2018. március 10.

  Pár héttel később az operatörténet első igazi remekművét, Monteverdi Orfeóját hallgathatjuk meg a Duna-parton nem kisebb énekes, mint – a Placido Domingo híres Operália énekversenyén második helyezést elért – Rolando Villazón címszereplésével, aki 2009-es hangszalagciszta-műtétje után is sikeresen megtalálta önmagát az operavilágban, és ma már ismét a leghíresebb operaházakban és fesztiválokon lép fel. Magyar partnere a külföldön is több alkalommal szép sikereket aratott Baráth Emőke lesz. A régizenei hangzás autentikusságára pedig a L'Arpeggiata zenekar lesz a garancia, amelynek koncertmestere, a nagyszerű lantművésznővel, Christina Pluharral együtt igazi szakavatott ismerője a 17. századi operamuzsikának.

   

  Wagner: Trisztán és Izolda

  Művészetek Palotája // 2018. június 13.

  A New York Times kritikusa általa pár éve „kis-Bayreuthnak” nevezett Wagner-napokon új Trisztán és Izolda produkciót láthatunk majd Anja Kampe közreműködésével, illetve a világhírű olasz rendező, Cesare Lievi színpadra állításában, aki többek között a Metropolitan Opera számára is rendezett már. De nem ismeretlen a magyar közönség előtt sem, hiszen 2009-ben az ő rendezésében láthattuk Rossini Hamupipőkéjét a Müpában.

   

  Szólóestek

  A teljes operaelőadások mellett lesz több szenzációsnak ígérkező szólóest is. Ramón Vargas többször fellépett már Budapesten, ezúttal márciusban ad dalestet a II. János Pál pápa téren, többek között Liszt, Leoncavallo és Rossini ritkán hallható műveit énekli majd. Februárban Juan Diego Florez tér vissza Magyarországra, aki az elmúlt években már kétszer is adott áriaestet a Magyar Állami Operaházban, ám ezúttal nem romantikus operákból, hanem nagysikerű 2017-es Mozart-lemeze nyomán az osztrák mester színpadi műveiből énekel részleteket a Müpában.

  Sztárparádé Budapesten

  Június 19-én a német zenekritikusok és a német zeneipar által Echo Klassik-díjjal jutalmazott, és 2013-ban az év énekesének választott Joyce DiDonato látogat el hozzánk ismét, aki az Il Pomo d’Oro zenekarral Händel, Leo, De Cavalieri, Purcell, Gesualdo, Arvo Pärt és Jommelli nálunk ritkán terítékre kerülő műveiből ad elő részleteket.

  Sztárparádé Budapesten

  Jonas Kaufmann jelenleg a nemzetközi operaélet legfoglalkoztatottabb tenoristája, aki több rangos díjnak is birtokosa, és aki már a tavalyi évadban is bebizonyította a pesti közönségnek, hogy nem idegen tőle a dal műfaja sem. A jövő évadban Diana Damrauval – aki 2016 júniusában szintén fellépett már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, és akit koloratúrszerepek egyedülálló előadójaként ünnepelnek Londtól Párizson át New Yorkig – lesz közös koncertje, a hazánkban kevésbé ismert komponista, Hugo Wolf Olasz daloskönyvét szólaltatják meg Helmut Deutsch zongorakíséretével 2018. február 22-én a Müpában.

  Sztárparádé Budapesten


 • További cikkek