• Rockabilly lángoló bőgővel

  Interjú a Naked Truckers nagybőgősével, Szilágyi Mihállyal

  2015.06.17 — Szerző: Schranez Rebeka

  2009 óta meghatá­rozó szereplői a rocka­billy zenének itthon és külföl­dön egy­aránt. Két leme­zük jelent meg eddig, és a Jump című klipjük tavaly elnyerte a Berlin Music Awards fődíját. Beszél­gettünk a rocka­billy vadsá­gáról, népsze­rűsé­géről, a kül­földi ban­dák­kal való együtt­műkö­dés fontos­ságá­ról és a kínke­serves e-mailek­ről.

 • 2009 óta meghatározó szereplői a rockabilly zenének itthon és külföldön egyaránt. A kezdeti szelíd vadulástól a garázs-rock irányába mozdulnak, így lett védjegyükké a színpadon lángoló bőgő. Két lemezük jelent meg eddig, és a Jump című klipjük tavaly elnyerte a Berlin Music Awards fődíját. Beszélgettünk a rockabilly vadságáról, népszerűségéről, a külföldi bandákkal való együttműködés fontosságáról és a kínkeserves e-mailekről.  2009-ben indultatok egy rockabilly, punk és blues kombinációval. Azóta melyik stílusra helyeződött inkább a hangsúly?

  Nem választanám szét a hatásokat, inkább úgy mondanám, hogy megtartottuk a rockabilly alapokat, és megspékeltük azóta egyfajta modernebb hangzással. Most inkább a garázs-rock felé megyünk, a Black Keyses, Nirvanás vonalon próbálunk mozogni. A csapatban is mindenki más zenét hallgat, így különböző hatásokból merítünk, ezek ötvözetét játsszuk. Hallgatunk például Demjént, AC/DC-t. Én most kaptam rá az Iron Maidenre, Judas Priestre de a kedvenceim továbbra is az ’50-es évek rockabilly bandái: klasszikus hangzás, nagybőgő, gitár, finoman kiemelt dobjáték, erőszakos ének.

  Mekkora igény van a zenétekre itthon? Mi a visszajelzés a közönség részéről?

  Azt gondolom, most reneszánszát éli ez a fajta stílus. Egyre többen akarnak pin-up modellek lenni, sokan hordják a rockabilly hajat, a lányok a piros pöttyös szoknyát. Számos helyen lehet olvasni rock and roll partikról is. Nagy az igény rá, csak megfelelően kell tálalni. Az emberek szeretnek táncolni, régen is megőrültek a rock and rollért. Szerintem ez most sem változott…

  [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=23KmG-NypS4[/youtube]

  Kevés olyan banda van itthon, mint mi, talán a Silver Shine-t említeném meg. Összesen harminc-harmincöt rockabilly zenekarról tudok Magyarországon, de ők inkább „rock and rollosabb” zenét játszanak. Úgy vélem, a mi hangzásvilágunk sokkal erőteljesebb, mert leginkább a ritmusra fókuszálunk. Az első pár számunk után az emberek mindig elkezdenek őrjöngeni. A Kuplungban szoktunk a legtöbbet játszani, és szerencsére eddig mindig sikerült a koncertekre bevonzanunk közel négyszáz embert. A Mika Tivadarban is eszméletlen jó bulit éltünk meg, de a legutóbbi kecskeméti fellépésünkön is fantasztikus volt a közönségünk. Több koncertünk lesz júniusban is. Idén csak a C+ és az Adrenalin Fesztiválon lépünk fel, a többiről sajnos lemaradtunk. Szeretnénk majd eljutni több más fesztiválra, nagyobb klubokba és egyetemi városokba is. Azt gondolom, nagyon sok jó zenekar van, ezért ennyire nehéz érvényesülni. De talán ki lehet tűnni, ha próbálunk minél több olyan elemet becsempészni a koncertjeinkre, ami a védjegyünkké válhat, mint például a lángoló bőgő…

  Sokat turnéztok Európában. Ez hogy kezdődött, és milyen tapasztalatokat szereztetek?

  Egy hazai autós találkozón az EMAT-on léptünk fel, több külföldi zenekarral, akikkel utána felvettük a kapcsolatot. Segítettek a koncertek szervezésében a környező országokban. Több itthoni fellépésünkre jöttek el svájci, osztrák és olasz szervezők, akiknek a klubjaiban azóta is rendszeresen koncertezünk. Próbálunk minél több együttműködésben részt venni, hogy egymást segítve haladhassunk lépésről-lépésre, és minél több országban játszhassunk.

  2014-ben a Jump című dalotokhoz forgatott kisfilmmel nyertetek díjat a Berlin Music Awardson. Mennyire segítette ez a nemzetközi karriereteket? Van-e kilátásban lemezszerződés?

  Igazából ez a rendezvény nem sok emberhez jut el, inkább a videós-filmes szakmának szól. Leginkább amerikai autós-motoros és rockabilly helyszíneken, találkozókon szoktunk fellépni, melyek meghívásos alapon történnek. Azt gondoljuk, hogy a kettő nem igazán áll párhuzamban egymással, hiszen azt a díjat a videónkért kaptuk, a koncertekre pedig ismeretség alapján hívnak meg minket. Nekik a zenénk tetszik, és az előadásmódunk.

  [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sX7lpDQ-cqo[/youtube]

  A lemezszerződésekkel még nem igazán foglalkoztunk eddig, van néhány lehetőség Spanyolországban, Németországban is, de még tárgyalnunk kell velük. A mostani albumunkat viszont szeretnénk minél több helyen megjelentetni.

  Hogyan lehet sikeres egy zenekar külföldön? Mit kell érte tennie a tagoknak? Ti hova szeretnétek még eljutni?

  Elsősorban jó zenét kell játszani! Illetve kínkeservesen e-maileket írni minden klubnak és fesztiválnak, hogy tudjanak rólunk. Telefonálni, ismerkedni és nyitottnak lenni. Nem utolsó sorban pedig el kell érni, hogy tetsszen a zenénk. Nem árt, ha angolul énekelünk, hogy sokakhoz eljusson, és ezáltal több lehetőségünk legyen. Fontos még a jó megjelenés, egységes logó, egyedi arculat és dizájnelemek. Itthon szívesen játszanánk a VOLT-on és a Hegyalja Fesztiválon, külföldön pedig osztrák, de főleg spanyol fesztiválokon, ahol a tengerparton egy hatalmas sátornál több száz ember bulizhat a parton. Úgy vélem, nemcsak a környező országokban nagy a kultúrája ennek a fajta zenének, hanem Európa többi részén is. Örülnék, ha el tudnánk jutni minél több helyre.

  Következő koncert: 2015. június 18., Könyvtár Klub és TreffOrt Kert

 • További cikkek