• Klasszikus zene tornacsukában

  Zenés programok Budapesten

  2019.01.16 — Szerző: Hekler Melinda

  Van, akiknek a komolyzene világa idegen és unalmas, de Andrea Bocelli tolmácsolásában szívesen hallgat operaslágereket. Ez a cikk elsősorban nekik ajánl programokat, de a komolyzene rajongói se riadjanak vissza egy kis könnyed zenei élménytől!

 • Klasszikus zene tornacsukában

  Az elmúlt években a nagy érdeklődésnek hála egyre szaporodnak a gyerekek számára készített beavató jellegű komolyzenei programok. Mit tegyenek viszont azok a felnőttek, akik ezeken a koncerteken már nem vehetnek részt, de szeretnének többet tudni a komolyzenéről, hogy értőbb fülre tegyenek szert? Szerencsére Budapesten a tél utolsó két hónapjában is sok olyan programlehetőség közül választhatunk, ahol a komolyzene leveti szokásos frakkját, és tornacipőben lép a közönség elé – teszi ezt a könnyűzenével, irodalommal vagy népzenével karöltve.

  Ennio Morricone: 90. jubileumi exkluzív koncert

  Papp László Budapest Sportaréna // 2019. január 23.

  Az idén kilencvenedik születésnapját ünneplő filmzeneszerző sztár, Ennio Morricone ismét Magyarországra látogat. Az esemény valóban exkluzívnak mondható, hiszen a mester mindössze hat európai városban lép fel, és ezzel szinte minden bizonnyal befejezi az általa oly nagyon szeretett koncertezést. Ezúttal a kíséretet a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar biztosítja, és olyan filmek zenéi is felcsendülnek, mint aVolt egyszer egy Vadnyugat, A profi,Egy maréknyi dollárért, A Jó, a Rossz és a Csúf és az Aki legyőzte Al Caponét. A kétszeres Oscar-díjas, Grammy- és Golden Globe-díjas zeneszerző tavaly is telt házas koncertet adott az Arénában, valószínűleg idén sem lesz ez másképp. A komolyzenével ismerkedni vágyó nézőknek ezt a programot bátran ajánljuk.

  Four Fathers-koncert: A magyar gregoriántól a rock and rollig

  Hungarikum Élményház // 2019. január 23.

  A szervezők azt ígérik: különböző korok és zenei stílusok várnak ránk különleges dalokkal, az énekes produkciók között pedig egy-egy versparódia vezet majd át egyik korszakból a másikba. A nem titkoltan négy apukából álló együttes 1995-ben alakult, először csak a maguk kedvére énekeltek kíséret nélküli többszólamú feldolgozásokat, majd zenész kollégáik bíztatására műsorukkal kiléptek a nagyközönség elé. Az elmúlt években olyan nívós magyar zenekarokkal léptek fel, mint a Benkó Dixieland Band, az Old Boys, Fenyő Miklós vagy Gerendás Péter.

  Pandit Rajeev Janardan, Sharada Mushti, Sukhad Munde: Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XXV.

  Trafó // 2019. február 2.

   

  Klasszikus zene tornacsukában

  Igazi zenei csemege, amely nem terheli meg a befogadói „gyomrot”. Magyarországon először fog megszólalni a surbaharnak nevezett indiai hangszer, a szitár mély hangrendű testvére, melyen virtuózabban lehet játszani. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint az egzotikus hangszert megszólaltató Pandit Rajeev Janardan egyike azon kevés indiai muzsikusnak, akiknek a zenéje képes áttörni a kulturális határokat. A művész tavaly óta egy több mint százéves hangszeren játszik, ami közel olyan nagy dolog, mintha egy Stradivari hegedűvel állna ki a közönség elé egy zenész. Az este második közreműködője, Sharada Mushti először építésznek tanult, és saját bevallása szerint még ezek az egyetemi tanulmányok is segítették, hogy minél alaposabban megismerje hangszerét, a rudra veenát és a Dhrupad előadási rendszerét. Az egyedi világú koncert harmadik fellépője Sukhad Munde lesz: édesapjától tanulta a mesterséget, aki maga is világhírű pakhawaj zenész.

  Egy kóstolónyi Dezső – zenés, irodalmi borkóstoló VinoSofia módra

  Budapest Jazz Klub // 2018. február 3.

  Klasszikus zene tornacsukában

  Van-e annál szebb és üdvösebb módja a klasszikus zenével való ismerkedésnek, amikor egy borkóstolóval egybekötve élvezhetjük a csodálatos dallamokat? Ha a programot még irodalmi szövegek is gazdagítják, akkor elmondható, hogy szinte mindenki talál benne kedvére valót. Ehhez pedig adott a remek helyszín, ami nem egy szigorú koncertterem, hanem – ahogy a neve is mutatja – egy olyan klub, ahol az ellazulás nem csak az elfogyasztott bor miatt garantált. A február 3-i rendezvényen Esti Kornéllal kalandozhatunk egy becsületes városban, egy nemzetközi gyorsvonaton és végül a pesti éjszakában, miközben Brubeck, Albeniz, Piazzola, Satie műveit hallgathatjuk meg Kristó Zsófia (fuvola) és Oravecz Péter (gitár) előadásában.

  Chanticleer Énekegyüttes: Then and There – Here and Now

  Zeneakadémia Nagyterme // 2019. január. 27.

  A negyvenéves múltra visszatekintő amerikai énekegyüttes repetroárjának legjavát hozza el idén Budapestre. Műsorukban reneszánsz és barokk művek mellett spirituálék, illetve 20. századi amerikai szerzők kompozíciói és átdolgozásai szólalnak meg. Amikor a capella, azaz kíséret nélküli énekes zenét hallunk, újra és újra rácsodálkozhatunk az emberi hang nagyszerűségére és páratlan gazdagságára. A San Franciscó-i énekegyüttes elnyerte a Grammy-díjat, aThe New Yorker Magazine„a világ vezető férfikaraként” definiálta, zenei vezetőjük a Bostoni Operavolt művészeti vezetője, William Fred Scott.A legmagasabb minőség és a könnyed hangulat is garantált.

  Az improvizáció”: Rúzsa Magdolna és Balázs János estje a Cziffra Fesztivál keretében

  MOM Kulturális Központ // 2019. február. 20.

   

  Klasszikus zene tornacsukában

  Rúzsa Magdi életében először lép színpadra komolyzenei rendezvényen, de az este repertoárjának megismerésével azonnal kitalálhatjuk, hogy miért áll majd Balázs János zongoraművész oldalán. Köztudott, hogy Bhrams és Liszt Ferenc is forrásként használta a magyar népzenét és cigányzenét. Ezen az estén a népszerű énekesnő csodaszép hangjával megmutatja nekünk azokat a dallamfoszlányokat, esetenként teljes népdalokat, melyek a Magyar táncokat vagy a Magyar rapszódiát ihlették. Sajnos a koncert már teltházas, de a közösségi oldalakon mindig lehet jegyet vadászni az utolsó pillanatban, illetve a hatalmas érdeklődésre való tekintettel remélhetőleg meg fogják ismételni.

  Leadkép forrása: www.enniomorricone.org


 • További cikkek