• Woodstock helyett

  Kis magyar fesztiválkörkép

  2019.06.07 — Szerző: Soós Tamás

  Idén 50 éves a mai fesztiválok keresztapja, Woodstock. Ha oda nem is juthatunk el, jobbnál jobb fesztiválok közül válogathatunk itthon. Előretörtek az apró vintázsfesztiválok, megint kihagyhatatlan a Sziget, és a színházba járásról sem kell lemondanunk.

 • Woodstock helyett

   

  KOLORÁDÓ

  Mikor?

  Június 19–22.

  Hol?

  Sztrilich Pál Cserkészpark, a Szél Kálmán tértől 15 percre

  Miért?

  Mert vissza kell térni a gyökerekhez, a bensőséges kisfesztiválokhoz, ahol nincs por, elviselhetetlen tömeg, minden barkács, és az okostelefon se vonja el a figyelmed, mert nincs térerő a budai hegyekben.

  Kikkel?

  Itt lesz a legfrissebb indie csodagyerek, Kurt Vile, az afrobeat feltalálójának, Fela Kutinak a fia, Femi Kuti, valamint csodálatos underground gitárzenék, Middlemist Red, Dope Calypso, Mayberian Sanskülotts, az egy koncertre újra összeálló Moog pedig visszaemlékszik a tízéves Razzmatazz Orfeum lemezére.

  Mennyiért?

  9900 Ft (napijegy), 19.900 Ft (bérlet)

   

  FISHING ON ORFŰ

  Mikor?

  Június 19–22.

  Hol?

  Orfű

  Miért?

  Ha magyar alter, akkor Fishing on Orfű.

  Kikkel?

  30Y Kispál Andrással, Ganxsta Zolee a húszéves Helldoradóval, Hobo a Hé, Magyar Joe!-val, Krúbi Dé:Nash-sel. Meg persze Rühes Foxi, Lovasi-szóló és Ivan & the Parazol.

  Mennyiért?

  sold out

   

  TELEKOM VOLT FESZTIVÁL

  Mikor?

  Június 26–29.

  Hol?

  Sopron

  Miért?

  Mert a VOLT az új Sziget. Még mindig.

  Kikkel?

  A soproni fesztivál olyan előadókkal repít vissza idén a kamaszkorunkba, akikért tíz-tizenöt éve rajongtunk. A legnagyobbat nyilván a Slipknot fog szólni, de szépeket szólózik az örökzöld Slash, rappelve zúz a Cypress Hill és a Papa Roach, születésnapot ünnepel a Halott Pénz (15) és a Tankcsapda (30), beköszön az újjáalakult Black Eyed Peas, ínyenceknek pedig ott az Ugly Kid Joe.

  Mennyiért?

  14.990 Ft (napijegy), 34.990 Ft (3 napos bérlet), 37.990 Ft (4 napos bérlet)

   

  HELLO UGAR!

  Mikor?

  Július 3–6.

  Hol?

  Ópusztaszer

  Miért?

  Ha már Woodstockra nem juthatunk el, nincs jobb hippifesztivál a hortobágyinál. Fröccsözés a pusztában, ökotudatos chill, no selfie zóna, lovak, irodalom, zene.

  Kikkel?

  Underground élvonal: Quimby, Belga, 30Y, Apey, Turbo, Supernem, Ferenczi György, és persze a házigazda Anna and the Barbies.

  Mennyiért?

  6890 Ft (napijegy), 19.900 Ft (hetijegy kempinggel)

   

  VÉNÉGY FESZTIVÁL

  Mikor?

  Július 4–7.

  Hol?

  Vác

  Miért?

  Még alig ismert, de nem kevésbé izgalmas összművészeti fesztivál, ahol különleges színházi programokat tekinthetünk meg, többek között egy Székely Csaba-darabot erdélyi társulat előadásában, illetve a kelet-európai régió válogatott színházainak bemutatóit.

  Kikkel?

  A koncertprogram sem gyenge, Tankcsapdára, Russkajára, Vad Fruttikra, Margaret Islandre lehet bulizni.

  Mennyiért?

  2900 Ft (színház napijegy), 4500 Ft (koncert napijegy), 14.900 Ft (bérlet)

   

  ROCKMARATON

  Mikor?

  Július 8-13.

  Hol?

  Dunaújváros, Szalki-sziget.

  Miért?

  A hamisítatlan metálunderground gyűjtőhelye, a legkeményebb bandákkal, amikről a Metal Hammerben olvashatsz.

  Kikkel?

  A szimfonikus power metal alapcsapata, a Rhapsody nosztalgiázik, a Pantera egykori énekese, Philip Anselmo kizárólag Panterát zúz, az Exploited pedig megmutatja, hogy a punkok még mindig nem haltak meg.

  Mennyiért?

  8990 Ft (napijegy), 15.990 Ft (3 napos bérlet), 19.990 Ft (heti bérlet), 32.990 Ft (Rockmaraton-FEZEN kombinált bérlet)

   

  BÁNKITÓ

  Mikor?

  Július 10–13.

  Hol?

  Bánki-tó, Nógrád megye

  Miért?

  Magyarország legnagyobb kisfesztiválja évek óta bizonyítja, hogy nem kell a túlzsúfolt Balatonra menni, ha vízközelben akarunk fesztiválozni. Lángos, hekk, sztrapacska, napsütötte underground: a legjobb nyaralás.

  Kikkel?

  Noise poetry & hiphop futurism szettel készül Saul Williams, hátradőlős elektronikát játszik a Grammy-jelölt Bob Moses, és 10. születésnapját ünnepli Szabó Balázs és Bandája.

  Mennyiért?

  9900 Ft (napijegy), 22.900 Ft (bérlet)

   

  FEZEN

  Mikor?

  Július 24-27.

  Hol?

  Székesfehérvár, Mártírok útja, MÁV Pálya

  Miért?

  A FEZEN a magyar metálosok Mekkája. Megfizethető árak a műfaj legnagyobb sztárjaival.

  Kikkel?

  Az Airbourne megmutatja, ki az új AC/DC, a Dream Theater és a Queensryche a progresszív zenékbe tart bevezetést, Bill és Hobo újra együtt játszik, Krúbi pedig meghackeli a rockfesztivált. Plusz: Arch Enemy és Halott Pénz, Cradle of Filth és Wellhello, és ebben a felsorolásban épp az összeférhetetlenség a gyönyörű.

  Mennyiért?

  10.990 Ft (napijegy), 23.990 Ft (bérlet), 32.990 Ft (Rockmaraton-FEZEN kombinált bérlet)

   

  ÖRDÖGKATLAN

  Mikor?

  Július 30. – Augusztus 3.

  Hol?

  Pécs közelében, Kisharsány, Nagyharsány, Villanykövesd

  Miért?

  Mert kell az összművészeti kikapcsolódás, a Művészetek Völgye mellett pedig a még otthonosabb Ördögkatlan a legjobb választás.

  Kikkel?

  Bereményi Géza és Másik János közös estje, a legmenőbb amerikai rádiót, a KEXP-t nemrég megjárt Qualitons, plusz Sziámi, Quimby, és a zenélő irodalmárok: Rájátszás és Szűcsinger. Szabó Kimmel Tamás a Széttépvé-vel, az Örkény Színház az Üvegbúrával és A dohány utcai seriffel lé pszínpadra, díszvendég Reisz Gábor, aki koncertet is ad a VAN zenekarral.

  Mennyiért?

  4200 Ft (napijegy), 16.000 Ft (bérlet)

   

  SZIGET FESZTIVÁL

  Mikor?

  Augusztus 7–13.

  Hol?

  Hajógyári-sziget

  Miért?

  A Sziget már megint kikerülhetetlen, mióta aktuális pop- és rocksztárokkal szórja tele a programot. Ebből a szempontból egyértelműen az idei év a legsúlyosabb.

  Kikkel?

  2010 után végre visszatér hozzánk az évtized legfontosabb indierockzenekara, a National, először játszik Magyarországon a progrockcsászár Coheed & Cambria, repetázik a Foo Fighters és a nosztalgiaszintipopos Chvrches, elszállva lebegtet a pszichedelikus Black Mountain, és persze a nagyszínpadpop királynője, Florence + The Machine. Mindenki másnak pedig ott lesz Ed Sheeran.

  Mennyiért?

  23.500 Ft (napijegy), 69.900 Ft (3 napos jegy), 93.900 Ft (5 napos bérlet), 109.900 Ft (7 napos bérlet)


 • További cikkek