• A tény

  DIALÓGUSOK 2. – PÁRBESZÉDEK A VALÓSÁG SOKOLDALÚSÁGÁRÓL

  2017.11.17 — Szerző: Kortárs Online

  Egyre inkább úgy tűnik, hogy – ki-ki a saját eszközét és nyelvét használva – a természettudósok ugyanazt próbálják megfogalmazni, mint a bölcsészek, a kutatók azonban ritkán cserélnek eszmét, és szinte soha nem osztják meg egymással az oly értékes tapasztalataikat. A Kortárs folyóirat és a Typotex Kiadó most együtt tesz kísérletet arra, hogy összehozza a kétféle terület egy-egy jeles képviselőjét, szakemberét, alkotóját, és így hasznos és termékeny párbeszédet indítson el.

 • A tény

  „Nem hittem a fülemnek, amikor egy tanult, világlátott ember szájából a következő mondat hangzott el a minap: »Mindenre van tudományos bizonyíték, és mindennek az ellenkezőjére is.« Ez sajnos tökéletesen jellemzi napjaink valóságát, amelyet sokan csak »tények utáni világnak« neveznek.” (Lovász László)

  Az ismeretterjesztő sorozat következő estje november 22-én 19 órától A TÉNY címmel várja az érdeklődőket a Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum u. 7.).

  „A hír szent, a vélemény szabad” – szólt sok évtizeden át a politikai újságírás egyik legfontosabb etikai elve, amely valójában nem több jól hangzó zsurnalisztikai frázisnál. És hogy mi van ma? Szubjektív realizmus – ahogy a képzőművészetben nevezik; post-truth – ahogy a politikai kommunikáció hívja; párhuzamos valóságok – ha a hétköznapokban használjuk. A vélemény győzelme a hírek, a tények felett, a média közvetítő szerepének összeomlása, a közösségi médiumok mindent elsöprő fölénye – Mucsányi Marianna előadása ezt a megközelítést állítja a fókuszba, míg Dr. Mérő László előadásában egy Vonnegut-idézetből kiindulva keresi a választ a következő kérdésekre: „Hol itt a macska? Hol itt a bölcső?” Hol itt a logika? Hol itt a tény? Kell-e a logika? Kellenek-e a tények?

  AZ EST RÉSZTVEVŐI:

  Dr. Mérő László, matematikus, a műszaki tudományokból doktorált, jelenleg az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora. Könyvei (Észjárások, Mindenki másképp egyforma, A pénz evolúciója, Az érzelmek logikája, A csodák logikája) eddig összesen 8 nyelven jelentek meg.

  Mucsányi Marianna, újságíró, szerkesztő, a Kossuth Rádió igazgatója. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett, és a nyomtatott sajtóban kezdett dolgozni. Később az InfoRádió felelős szerkesztője, majd főszerkesztő-helyettese lett. Tanított a Mathias Corvinus Collégiumban és a Budapesti Metropolitan Egyetemen is, elsősorban hír- és politikai újságírást.

  Moderátor: Palugyai István tudományos újságíró, az ELTE Természettudományi Karának oktatója.

  A tény

  Az előadásra a belépőjegy 1000 Ft, ami a Typotex Kiadó boltjaiban vagy a rendezvény helyszínén levásárolható. Jegyek kaphatók ONLINE vagy az előadás előtt a helyszínen.


 • További cikkek