• Mesekocka 4.

  Egy délután a gyerekekről és a tehetségről

  2016.11.21 — Szerző: Kortárs Online

  A Kortárs folyóirat negyedik Mesekockája ezúttal is új témát jár körül, de az első három alkalomhoz hasonlóan a középpontban most is a gyerekek és a fiatalok állnak.

 • Mesekocka 4.

  Bár számos formában és módon találkozhatunk a teheséggel, mégis nehéz meghatározni, mit takar ez a kifejezés. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a tehetséggondozás, a gyerekek életét és tanulmányait gyakran már egészen kis kortól meghatározza az, hogy miben tehetségesek, mihez van érzékük.

  De valóban ennyire fontos a tehetség? Vajon a tehetséges, sikeres felnőttek már valamilyen tálentummal születtek, vagy fejleszthetőek a különböző készségek? Milyen szerepet kap a tehetség az oktatásban és a munkavállalásban? Hogyan támogathatjuk a tehetséges gyekeket, fiatalokat? Hogyan vehetjük észre, hogy miben tehetséges valaki?

  Míg a gyerekek vidám kézműves és interaktív mesés programokon próbálgathatják szárnyaikat, a felnőtteket kerekasztal-beszélgetésekre várjuk, hogy a meghívott szakemberekkel többek között ezekre a kérdésekre keressük közösen a választ.

  A belépés ingyenes.

  Mindenki szeretettel várunk!

  Program

  Gyerekeknek:

  14:00–15:30 Fabrika kézműves játszóház

  Lámpás üvegből, Luca-napi búzaültetés papírpohárba, képeslapkészítés – ünnepi készülődés, ahol különböző technikákat próbálhatnak ki a gyerekek.

  15:45–17:15 Kincskereső meseterápiás foglalkozás Lentulay Edinával

  „De nini, mi van a fejeden? Ihol három aranyhajszál, ezt a három aranyhajszálat kihúzom a fejedből, adok hozzá egy kilincsmadzagot. Mikor aztán kiérsz erre meg erre a magas hegyre, ott a madzaggal csapd meg a három aranyhajszálat, s egyszeriben elébed toppan a táltos paripa.” (Világszép nádszálkisasszony)

  Íme a részlet hétköznapi fordítása: Látom, tehetséges vagy! Megmutatom, hogyan használd ezt a tehetséget. Nézd, most a kezedbe adom! Ha ügyesen bánsz vele, könnyen boldogulsz majd az életben, olyan sikeres, boldog ember leszel, aki a markában tartja a szerencséjét. De mondott ezzel a néhány mesei képpel ez az öreg bölcs asszony többet is…

  Interaktív mesés játék gyerekeknek, akik tovább bontogatnák ezeket a képeket, és akik szeretnék a kezükbe kapni saját aranyhajszálaikat, tehetségüket.

  Felnőtteknek:

  14:00–15:00 Tehetség a munkaerőpiacon

  Vendég:

  Antal Brigitta, az F4 társalapítója, tréner, pszichológus, közgazdász

  Az F4 egy szemléletformáló mozgalom, közösségi tér tudatos fiataloknak. Képzési programjában középiskolásokat készít fel arra, hogyan valósítsák meg önmagukat, és hogyan tehetik jobb helyé ezt a világot.

  Moderátor:

  Kappelmayer Zita, televíziós műsorvezető

  15:15–16:15 Tehetség a mindennapokban

  Vendégek:

  Szörnyi Krisztina, HVG Extra magazinok főszerkesztő, TEDxYouth@Budapest kurátor

  Szabó Dávid, a Miutcánk.hu alapítója és ügyvezetője, a TEDxYouth@Budapest előadója

  Moderátor:

  Kappelmayer Zita, televíziós műsorvezető

  16:30–17:30 Tehetség az oktatásban

  Vendégek:

  Hudáky Rita, magyar–német szakos középiskolai tanár, a Magyartanárok Egyesülete választmányának tagja, nyelviskolavezető

  dr. Fábián László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium vezetőtanára

  Moderátor:

  Fodor Bernadett, a Kortárs Online főszerkesztője, nyelvtanár


 • További cikkek