• Mikronovella 45.

  avagy részlet az Egy rakodómunkás emlékirataiból

  2015.03.12 — Szerző: Gy. Molnár Kadosa

  „Decemberben délelőtt rakodó voltál, dél­után kvázi eladó. Be­tettek az üzletbe, Zsödé­vel dol­goz­tam, ő volt kassza mögött. Nyolc körül be­men­tem és a pultra hanyat­lottam. – Azt mondja –mondtam – a vevő: „Nagyon ügye­sen forga­tod, hogy pont azt az oldalt ne lássam, ahol csúnya.” Molnár Gy. Kadosa kis­prózája.

 • Decemberben délelőtt rakodó voltál, délután kvázi eladó. Betettek az üzletbe, Zsödével dolgoztam, ő volt kassza mögött.

  Nyolc körül bementem és a pultra hanyatlottam.
  – Azt mondja – mondtam – a vevő: „Nagyon ügyesen forgatod, hogy pont azt az oldalt ne lássam, ahol csúnya.”
  – Ezt így mondta? – nevetett fel Zsödé.
  – Psss – fújtattam, és öklömet a fejemhez szorítottam. – Ez már megint sokkolt. Rögtön az elején.
  – Na, bimbó – mondta Zsödé. – Üdvözöllek a Mélypontban.
  – Hú – mondtam. – Az valami étterem? Vagy bár?
  – Nem. Jelen állás szerint a munkahelyed. – Fölröhögött.
  Nagyon megsínylettem a főfőnököm új döntését, hogy nem hallgathatunk fülhallgatón zenét. Nem volt esély punkzenével nitrózni a dolgokat.
  Tízkor megint ott terültem Zsödé előtt a pulton.
  – Mi volt? – szólított fel vallomástételre avokádós kését tisztogatva.
  – Mih – mondtam. – Ja? Váárjá. „Maga legalább tudja, ezek milyen fajta krumplik?”, kérdezi. „Hát”, mondom, „ez például Deziré.” „Magyar krumpli?”
  Slejmben áztatott, ingerült hang.
  – „Hát ez például import. Francia. De ha megnézi, látja?, ez meg itthoni.” Na erre a pali, még mindig így piszkálja kézzel a burgonyát: „Szóval génkezelt az egész szar, mi?”
  Zsödé röhögni kezdett.
  – Ja meg hogy: „Behozzák nekünk külföldről a génkezelt szarukat! Trianoni cigányok!” Psss.

  Késő délután bejött egy negyvenes figura, prémium kinézetben, makulátlan stílusa volt, nem kellett összebeszélnünk Zsödével, hogy rögtön levágjuk, nem kevés pénze van. Gyérült a haja, de a gyérülés is mintha direkt volna, jól állt neki. „Szevasztok srácok”, köszönt. Két gyerek jött vele, egy fiú és egy lány, eleven, szép, okos gyerekek. Megkívánták a mangót, kiválasztottak két hibátlan darabot: „Veszünk mangót?”, kérdezte a fiú. „Veszünk”, mondta a fickó. Vett néhány szem aszalt gyümölcsöt is. Zöldcitromot. Gyömbért. Barna paradicsomot. Mandulát. Kinéztem az ajtón: Audi.
  – A darált mákotok milyen? – kérdezte a pultnál a hozzáértés udvariasan palástolt hangsúlyával.
  – Neeem igazán jó – válaszolt Zsödé, és fejrázás helyett határozottan bólintott, mintha egyetértést fejezne ki.
  Elköszöntek.

  – Köszönjük, szevasztok! – hadarta széles mosollyal a férfi, már majdnem mintha valami vicceset hallott volna. Jattolt, nagyot. A két gyerek is tegeződve köszönt el.
  Kiléptek az ajtón, utánuk néztünk. Egyszerre kiáltottunk egymásra:
  – Azért már mindennek van határa!
  Hát. Béke van, osztálybéke. Nézzük a másikat, kis mocorgás, semmi. (Amíg Zsödé be nem kapcsolja a rádiót – attól falnak megyek.)  .

  Gy. Molnár Kadosa 1989-ben született Szentendrén. Jelenleg is ott él. Tanárszakra jár. Állatot tart. Zenél. Foglalkoztatják a kísérleti műfajok, különösen a nagyon rövid elbeszélések.

 • További cikkek