• KO VERSes felhívás JÚLIUSra

  „gyümölcsös”

  2014.06.30 — Szerző: Nagypál István

  A Kortárs Online VERSes rovata ismét friss, nyári témával várja a szerzőket és olvasókat: szeretnénk, ha a július is meghozná a maga gyümölcseit.

 • A föld is egy nagy gyümölcs” – írja Petőfi Az apostolban, Kosztolányi pedig Őszi reggeli című versében a terméseket a természet ékszereihez hasonlítja, azt pedig, hogy „Őszi éjjel izzik a galagonya, reszket a galagonya, magába”, szinte minden magyar gyerek örömmel kántálja Weörestől, még ha nem is feltétlen érti még, miről lehet benne szó. Gyerekverseink amúgy is bővelkednek a gyümölcsökben Zelk Zoltántól Kányádi Sándorig, akinek talán leggyakoribb gyümölcstémája az alma – méghozzá nem csak gyerekverseiben.

  A gyümölcsök tartósításáról, elkészítéséről Jan Wagner német szerző egész sorozatot készített, melynek birssel kapcsolatos darabja Tatár Sándor fordításában is hozzáférhető az OIK versenyét követően. És még egy külföldi példa: hogy az alanyi és tárgyi költészet mennyire megfér egymás mellett, annak rendkívüli példája Seamus Heaney Különös gyümölcs című verse (Gerevich András fordításában), amelyben gyümölcsök keltik életre egy fiatal lány idomait, akár Arcimboldo festményein a portrékat.

  Reméljük, még gyümölcsözőbb az új felhívás, ha egy többértelmű szót választunk, így tágítva az asszociációs mezőt.

  Júliusi témánk: „gyümölcsös”

  Egy szerző több művet is küldhet a ko.verses@gmail.com címre. A júliusi megadott témára készített munkákat július 25-ig várjuk, a közleményben kérjük feltüntetni a „gyümölcsös” szót. A további témákat a www.kortarsonline.hu oldalon tesszük közzé.

  Szeretettel látunk a VERSes-ben:
  Pataky Adrienn és Nagypál István
  KO VERSes rovatvezetők


 • További cikkek