• A búcsúzás margóján

  A hét verse Nagypál István ajánlásával

  2014.07.01 — Szerző: Urbán Bálint

  Kis szünet után repül a Kortárs Online VERSes második „hét verse”, még a „madarak” témá­ban. Urbán Bálint rövid verse pimasz, s minden ízében a madár meta­forá­ját járja át, szár­nyalja túl. Nagypál István aján­lásá­val.

 • Urbán Bálint

  A búcsúzás margóján


  ha nem röpül már el semmi felettünk
  se madár
  se kő
  se zuhanó repülő

  magába fogadhat végleg
  a humusz
  éhező neuraszténiája

  Ajánlás


  Urbán Bálint verse pimasz. Pimasz abban a tekintetben, hogy nem mondja ki, mely madárra gondol, de finom, rövid utalásaiból kiolvashatjuk Antoine de Saint-Exupéry regényeiből ismert gépmadarat, amellyel legtöbb írása elkezdődik. És pimasz, mert egy-két elejtett szavával megidézi Arany János Toldiját és Jézus szállóigévé vált keresztényi tanítását is: „ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!”

  „ha nem röpül már el semmi felettünk” – így kezdődik a vers, amely a „hol jársz itt, ahol a madár se jár?” népmesei szólás kifordítása, ezt követi a meséből ismert ember nem lakta kietlen puszta radikálisan újszerű képe. Ez a költészet ironikus pontossággal mutatja be az emberi és a biológiai lét mulandóságát. Miközben felmerül az a kérdés is, hogy szállhatunk-e egyáltalán, mint a madár az ég felé.

 • További cikkek