• Ceruzával a fronton – Beszélgetés a Tehát ez a háború? című könyvről a KO Közös nevezőben

  2024.01.19 — Szerző: KO

  Miért készült olajfestmény tankokról a fényképek korában? Miért nem lehet arca az ellenségnek? És miért csak a művészet tudja közvetíteni a valóságot? Sümegi György könyve kapcsán beszélgettünk arról, hogyan lehet valamit érvényesen megmutatni az utókornak a képzőművészeten keresztül.

 • Picasso Guernicája vagy Remarque Nyugaton a helyzet változatlan című műve olyan képzőművészeti és irodalmi alkotások, amelyek a mai napig konzerváltak egy időpillanatot, koncentráltan közvetítve valamit abból, amit szerencsés esetben nem tapasztalunk meg közelről. A negyvenes években hasonló alkotások születtek, amikor képzőművészeket azzal a céllal küldtek a frontra, hogy képeken keresztül tudósítsanak a hátországnak a látottakról. Az alkotások az apokaliptikus borzalmakat ábrázoló absztrakt képtől a húsvéti levelezőlap-illusztráción át az unalmas hétköznapokat bemutató művekig mind a valóság egy szeletét tükrözték. Sümegi György Tehát ez a háború? Hét haditudósító képzőművész a Donnál című könyvében az ezekből készült 1943-as tárlatról ír, kiegészítve a képeket a képzőművészek visszaemlékezéseivel. A könyvet átlapozva arra döbbenünk rá, hogy ezek a művek bármikor születhettek volna, hiszen a technológia változásán túl nincs semmi különbség régi és új háború között. A képek szembesítenek azzal, hogy a háború nem egy elfeledett, a múlthoz kapcsolódó absztrakció, hanem itt zajlik mellettünk, és talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen egyre nagyobb kérdés, hogy a közösségi média korában, a hírgyárak képözöne mellett hogyan lehet érvényesen szólni az eseményekről. Az adásban a KO-n megjelent korábbi cikkünk kapcsán beszélget Dobri Imre és Túri Judit.

  Részlet Benyovszky István: „Felderítő járőr” című rajzából Kép forrása: Sümegi György: „Tehát ez a háború? Hét haditudósító képzőművész a Donnál” című könyve (az eredeti mű a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tulajdona)
  Részlet Benyovszky István: „Felderítő járőr” című rajzából
  Kép forrása: Sümegi György: „Tehát ez a háború? Hét haditudósító képzőművész a Donnál” című könyve (az eredeti mű a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tulajdona)

  Podcastjainkban alapvetően a KO-n megjelenő sokféle kulturális tartalmat szeretnénk visszaadni, de az adások tartalmukban és szellemiségükben a Kortárs folyóirathoz is kötődnek. Beszélgetéseink tükrözik a KO összművészeti portál jellegét, és értékhalászatunk során a kulturális jelenségek minél szélesebb kontextusát kívánjuk bemutatni hallgatóinknak. 

  A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a KO Közös nevező csatornáján az Apple Podcaston, a Spotifyon, a SoundCloudon és a YouTube-on.

   


 • További cikkek