• A lefejezéstől a kiadatási kérelemig – Írók a jog útvesztőiben a KO Közös nevezőben

  2024.03.01 — Szerző: KO

  Talán kevéssé ismert tény, hogy Herczeg Ferenc karrierje valójában a börtönben indult, Oscar Wilde-é pedig ott fejeződött be, de rajtuk kívül még számos író került szembe a törvénnyel életvitele vagy írásai okán. Adásunkban ezek közül idézünk fel ismert és kevésbé ismert eseteket.

 • Ha az írók és a jog kapcsolatát említjük, az ember legelőször óhatatlanul a 20. század első felének híres pereire, a Babitsot, Móriczot vagy Márait ért vádakra gondol, de a régiségtől egészen a modern korig számos egyéb eset ismert az irodalomtörténetben, amikor írók szembe kerültek a törvénnyel. Voltak, akikre magánemberként elkövetett cselekedeteik vagy életvitelük okán szabtak ki akár szabadságvesztést, mint például Oscar Wilde-ra vagy Herczeg Ferencre, másokat műveik tartalma miatt üldöztek, mint Ujhelyi Nándort, a saját korában népszerű erotikus regények szerzőjét. Az is előfordult, hogy valaki maga kezdeményezett pert, mint például Erdős Renée egy általa igazságtalannak ítélt pályázat kapcsán, vagy Szabó Dezső, aki nem teljesen jóhiszemű módon, tulajdonképpen megélhetési okból fordult a kiadója ellen. Érdekes a példák mentén végigtekinteni azon, hogy az egyes korokban hogyan alakult, szelídült az igazságszolgáltatás és miképpen kezdték egyre inkább képviselni a saját érdekeiket az írók. Minderről Buda Attila irodalomtörténésszel Thimár Attila beszélgetett a KO Közös nevezőben.

  Erdős Renée, Szabó Dezső, Oscar Wilde és Herczeg Ferenc Kép forrása: szerkesztett / KO
  Erdős Renée, Szabó Dezső, Oscar Wilde és Herczeg Ferenc
  Kép forrása: szerkesztett / KO

  Podcastjainkban alapvetően a KO-n megjelenő sokféle kulturális tartalmat szeretnénk visszaadni, de az adások tartalmukban és szellemiségükben a Kortárs folyóirathoz is kötődnek. Beszélgetéseink tükrözik a KO összművészeti portál jellegét, és értékhalászatunk során a kulturális jelenségek minél szélesebb kontextusát kívánjuk bemutatni hallgatóinknak. 

  A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a KO Közös nevező csatornáján az Apple Podcaston, a Spotifyon, a SoundCloudon és a YouTube-on.


 • További cikkek