• Világvége a filmvásznon – Beszélgetés Lubianker Dáviddal a posztapokaliptikus filmekről a KO Közös nevezőben

  2024.06.21 — Szerző: KO

  Szörnyek, leigázott nagyvárosok, túlélésért küzdő embercsoportok – soha el nem évülő témák, amelyeken szívesen borzongunk a moziterem biztonságában. A posztapokaliptikus filmekről Dobri Imre beszélgetett Lubianker Dáviddal a KO Közös nevező podcast legújabb adásában.

 • Magányos hős kóborol egy kietlen tájon, nem tudja, ki barát és ki ellenség, miközben próbál kapaszkodót keresni a káoszban. A világvégevárás a bibliai pusztulástörténetektől kezdve folyamatosan jelen van az emberiség történeteiben, és az erre épülő filmeket is mindig érdeklődés övezi. Ezek az alkotások gyakran nagy társadalmi krízisekre reflektálnak, mint a háború, az atomfegyverek megjelenése, a politikai botrányok okozta instabilitás vagy akár a klímaszorongás. Úgy is mondhatnánk, hogy ezeknek a valós krízishelyzeteknek felfokozott változatai köszönnek vissza a mozikban.

  A 60-as, 70-es évek ikonikus filmjein alapuló nosztalgiahullámot meglovagolva a műfaj reneszánsztát éli, és számos, több évtizeddel ezelőtti franchise éled újjá, mint például a Mad Max vagy A majmok bolygója. Ezek a filmek gyakran valamilyen jövőbe vetett hitet is megjelenítenek, mint például a 451 Fahrenheit, de új témák és kérdések is megjelennek, amelyeket kifejezetten a 21. század hozott magával. Ilyen például az a szemléletváltás, amely szerint a krízis megakadályozása helyett inkább próbáljunk meg együtt élni vele.

  Podcast-sorozatunk legújabb adásában a Polgárháború című, nemrég bemutatott film kapcsán beszélget Dobri Imre és Lubianker Dávid a posztapokaliptikus filmek disztópikus világáról, valamint arról, hogy ezek az alkotások hogyan nyúlnak vissza a hagyományokhoz, hogyan variálják a jól ismert témákat és műfaji kliséket.

  Posztapokaliptikus filmek plakátjai A képek forrása: IMDb / Port.hu
  Posztapokaliptikus filmek plakátjai
  A képek forrása: IMDb / Port.hu

  Podcastjainkban alapvetően a KO-n megjelenő sokféle kulturális tartalmat szeretnénk visszaadni, de az adások tartalmukban és szellemiségükben a Kortárs folyóirathoz is kötődnek. Beszélgetéseink tükrözik a KO összművészeti portál jellegét, és értékhalászatunk során a kulturális jelenségek minél szélesebb kontextusát kívánjuk bemutatni hallgatóinknak. 

  A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a KO Közös nevező csatornáján az Apple Podcaston, a Spotifyon, és a YouTube-on.


 • További cikkek