• Elektromos szitár és cimbalom – Beszélgetés a világzenéről a KO Közös nevezőben

  2024.04.26 — Szerző: KO

  Miért izgalmas egy népdal és az elektronikus zene találkozása vagy az, ha a ritmust egy vasvágó gép szolgáltatja? Meddig tud a keveredés által új inspirációt nyerni a zene? És mi köze lehet ehhez Asimov Alapítvány-trilógiájának? A világ sokszínű zenéinek ötvözéséről Halper Lászlóval beszélgettünk.

 • A zene univerzális nyelv, üzenete minden kultúrában „átjön”. Egy magyar népdal hangfoszlánya bennünk mást mozgat meg, mint egy mexikóiban, de maga a hangulat számára is átérezhető lesz. Ezért is rendkívül népszerű a különböző régiókra, stílusokra jellemző hangszerek és ritmika találkozásán alapuló világzene. Az irányzat gyökerei a blues és a jazz környékén keresendők, amikor a zenészek új irányt próbáltak adni az elfáradó zenei stílusoknak. Magyarországon Bartók Béla óta jelen van a népzene ötvözése más zenei irányokkal, és a nyomdokain haladva nem egy magyar művész is kilépett a világzenei piacra hasonló kísérletekkel. Később a technikai fejlődés is sokat adott ehhez a folyamathoz, a számítógép elterjedése hihetetlenül sok lehetőséget hozott a hangmontázsokkal való kísérletezések terén. Viszont adódik a kérdés, hogy meddig van lehetőség a megújulásra, és elképzelhető-e, hogy egy ponton kimerülnek a variációs lehetőségek? Ebben az esetben honnan nyerhet új inspirációt a zene? Az új eszközök vagy egy zseniális zenész megjelenése adhat-e új irányt a folyamatnak?

  Az adásban minderről Halper László jazz-zenész mesél, akiben mindig volt hajlam a különböző zenei stílusok ötvözésére. Jellemzően a legősibb hangszíneket, a magyar népzenét és a felmenői által magas szinten művelt cigányzenét hozza össze a jazz és Jimi Hendrix zenei világával. Maga is több nemzetközi hírű zenésszel működött együtt, például Steve Gadd-del Orszáczky Jackie-vel vagy Eddie Gomezzel, és számos különböző hangzásvilágot megjelenítő saját albuma is megjelent (mint az Urban Noises vagy a Voodoo Chiles), amelyeken jól megfér az elektromos gitárral a cimbalom, a duda, a furulya vagy a szitár.

  Halper László Fotó: Thimár Attila
  Halper László
  Fotó: Thimár Attila

  Podcastjainkban alapvetően a KO-n megjelenő sokféle kulturális tartalmat szeretnénk visszaadni, de az adások tartalmukban és szellemiségükben a Kortárs folyóirathoz is kötődnek. Beszélgetéseink tükrözik a KO összművészeti portál jellegét, és értékhalászatunk során a kulturális jelenségek minél szélesebb kontextusát kívánjuk bemutatni hallgatóinknak. 

  A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a KO Közös nevező csatornáján az Apple Podcaston, a Spotifyon, a SoundCloudon és a YouTube-on.


 • További cikkek