• „Ami a földön mindenkit őrülten érdekel” – Futballról és irodalomról a KO Közös nevezőben

  2024.07.05 — Szerző: KO

  Zajlik a labdarúgó-Európa-bajnokság, így időszerű, hogy vessünk egy pillantást a futball és az irodalom kapcsolatára. Létezik-e legszebb gól? Kevesebb-e a háború a mérkőzéseknek köszönhetően? És miért írnak erről verseket? A KO Közös nevezőben erről beszélgetett Thimár Attila és Dobri Imre.

 • „Tizeneggyé / Szakadjak s legyek a csapat” – írta Szabó Lőrinc közel száz éve, remekül kifejezve, mit érez a szurkoló a mérkőzésen. A sport számos űrt kitölthet a modern ember életében, megadhatja a szurkolói tömegben való teljes feloldódás élményét, és nem utolsósorban a nemzeti összetartozás megtapasztalásának is egy kockázatmentes terepe. „Itt és most”-jellege révén a művészeten kívül talán itt tudunk a legközelebb kerülni a valósághoz.

  Sokan vonták be az irodalomba a sportot, gondoljunk például Ottlik Géza, Mészöly Miklós vagy Esterházy Péter prózájára, és a költészet sem maradt adós a témával. A futballról már Szép Ernő és Szabó Lőrinc is írt, napjainkban pedig – többek között – Vörös István vagy Szálinger Balázs versein keresztül kerülhetünk közelebb a sporthoz. Bárhogy is viszonyuljunk a futballhoz, megjelenése az irodalomban segíthet megérteni, miért vált ki nagyon erős érzelmeket az emberekből, és egyáltalán, mi történik a pályán azon kívül, hogy egy labdát rúg kétszer tizenegy játékos.

  Legújabb adásunkban négy vers kapcsán beszélget a sporttal kapcsolatos érzelmek kifejezhetőségéről Dobri Imre és Thimár Attila.

  Puskás (Kispest) ballal kapura lő, mögötte Balogh (Újpest) Forrás: Fortepan / Kovács Márton Ernő
  Puskás (Kispest) ballal kapura lő, mögötte Balogh (Újpest)
  Forrás: Fortepan / Kovács Márton Ernő

  Podcastjainkban alapvetően a KO-n megjelenő sokféle kulturális tartalmat szeretnénk visszaadni, de az adások tartalmukban és szellemiségükben a Kortárs folyóirathoz is kötődnek. Beszélgetéseink tükrözik a KO összművészeti portál jellegét, és értékhalászatunk során a kulturális jelenségek minél szélesebb kontextusát kívánjuk bemutatni hallgatóinknak. 

  A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a KO Közös nevező csatornáján az Apple Podcaston, a Spotifyon, és a YouTube-on.

   

   


 • További cikkek