• Sírós-nevetős magyar családi film készül a gyerekkori veszteségekről

  2023.08.27 — Szerző: Várkonyi Zsolt

  Családias hangulatban készül Lakos Nóra második egész estés alkotása egy tizennégy éves gyerekszínésszel a főszerepben. A Véletlenül írtam egy könyvet forgatási sajtónapján jártunk, ahol a film rendezője és producere mesélt a 2025-ben megjelenő családi moziról.

 • Demeter Villő a „Véletlenül írtam egy könyvet” című film forgatásán Fotó: Kovács Tamás
  Demeter Villő a „Véletlenül írtam egy könyvet” című film forgatásán
  Fotó: Kovács Tamás

  Júniusban indult és a nyár végéig tart a Véletlenül írtam egy könyvet című családi film forgatása. A Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? című holland regény alapján, a JUNO11 Pictures gyártásában készülő egész estés alkotást a 2020-ban bemutatott Hab direktora, Lakos Nóra írta és ő is rendezi. A történet főszereplője Nina, aki korán elveszti az édesanyját, és az írás segítségével dolgozza fel a traumát. A magyar–holland koprodukcióban készülő alkotás munkálataiba egy forgatási sajtónap keretében nézhettünk bele. A szervezők a Szabó Lőrinc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium parkolójában fogadták az újságírókat. A helyszínen Sümeghy Claudia, a Véletlenül írtam egy könyvet egyik producere és Lakos Nóra mesélt a filmről. A rendező úgy fogalmazott, hogy áldás van a produkción, mert mindig akkor süt ki a nap vagy kezd el esni az eső, amikor arra éppen szükség van, így az esőgépet még nem kellett használniuk az ötvennaposra tervezett forgatás harmincöt napja alatt.

  Lakos Nóra a sajtónapon Fotó: Kovács Tamás
  Lakos Nóra a sajtónapon
  Fotó: Kovács Tamás

  A film főszereplője, a tizennégy éves Demeter Villő az összes jelenetben szerepel, és napi hat-nyolc órát forgat a stábbal.

  A gyerekszínésznek ez az első komoly szerepe, és több mint háromszáz lány közül választották ki. Rajta kívül többek között Mátray László, Rujder Vivien, Zsurzs Kati, Tenki Réka, Lovas Rozi és Hárs Bonca játszik a filmben. Lakos Nóra szerint fontos, hogy a gyerekfilmekkel értéket teremtsenek, és fontos alkotásokat hozzanak létre a fiatal közönség számára. „A Véletlenül írtam egy könyvet sírós-nevetős film lesz, ami megmutatja, hogyan tudjuk feldolgozni a gyerekkori veszteségeinket és traumáinkat az írás segítségével” – emelte ki a rendező, aki fontosnak tartja, hogy több gyerek- és ifjúsági film készüljön hazánkban, ezzel a céllal indította el a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivált is.

  Sümeghy Claudia a díszletben Fotó: Kovács Tamás
  Sümeghy Claudia a díszletben
  Fotó: Kovács Tamás

  „Amikor Nóri három éve megkeresett minket a filmtervvel, egy óra alatt elolvastam a szinopszist. Rögtön éreztem, hogy személyesen is tudok kapcsolódni a történethez. Magától értetődő volt, hogy igent mondunk az ötletre” – mondta Sümeghy Claudia. Kitért arra is, hogy a Véletlenül írtam egy könyvet az egyik legfontosabb gyerekfilmes fesztiválon, a Cinekiden megnyerte az Eurimages koprodukciós fejlesztési díjat, amelyet magyar alkotás még nem kapott meg korábban. A producer szerint ez a siker a film életútján is nagyot lendített. Az alkotók fontosnak tartották, hogy jó hangulatban teljen a forgatás, és szívesen emlékezzenek vissza rá, a gyerekszereplők miatt pedig a szokásosnál rövidebbek a forgatási napok. A Véletlenül írtam egy könyvet a Nemzeti Filmintézet első zöld produkciója: a stáb vállalja, hogy hetente egyszer vegetáriánus napot tart, nem használ PET-palackot, szelektíven gyűjti a hulladékot, és aggregátor helyett a helyi áramot használja, ezzel is hozzájárulva az élhető jövő fenntartásához.

  Jelenetkép a „Véletlenül írtam egy könyvet” című film forgatásáról Fotó: Kovács Tamás
  Jelenetkép a „Véletlenül írtam egy könyvet” című film forgatásáról
  Fotó: Kovács Tamás

  A sajtónap a Napraforgó utcában, a „Bauhaus-mintalakótelepen” folytatódott, ahol Bauhaus stílusban épült házak sorakoznak, köztük olyan is, amit Hajós Alfréd tervezett. Az utcában található a forgatás egyik fő helyszíne, a családi ház, ahol a történet főszereplője, Nina és családja él. Mint Sümeghy Claudia elmondta,

  a Bauhaus stílus a film látványvilágának egyik legfontosabb eleme, amelyet érdekes kihívás volt vegyíteni a „tinilányos” miliővel.

  Az alkotók elsőként a ház belsőépítészeti megoldásaiba szerettek bele, de a díszletépítők is sokat dolgoztak, hogy a helyszín elnyerje végső formáját. A film többi jelenetét a Lupa-szigeten, a XVI. kerületi Ikarus-sporttelepen, a Balaton déli partján, valamint műteremben forgatják. A vágás és a hangutómunka Magyarországon, a képi utómunka jelentős része Hollandiában zajlik majd.

  Sümeghy Claudia és Lakos Nóra a sajtónapon Fotó: Várkonyi Zsolt
  Sümeghy Claudia és Lakos Nóra a sajtónapon
  Fotó: Várkonyi Zsolt

  A díszletbejárás után beszélgettünk Lakos Nórával, aki elmondta, hogy családias hangulatban telik a forgatás, a fiatal főszereplő pedig jelét sem mutatja a fáradtságnak. „Arra számítottam, hogy mostanában, a forgatás több mint felénél lesz egy nehezebb időszaka. Egy nagyjátékfilm általában száz-százhúsz jelenetből áll, a Véletlenül írtam egy könyvet százkilencvenötből, és sok helyszínen játszódik a történet. Folyamatosan máshol forgattunk, így új ingerek érték Villőt is, most azonban több mint tíz napja ugyanabban a családi házban zajlik a munka. Azt hittem, most fog elfáradni, de továbbra is elképesztő energiával és fókuszáltsággal van jelen” – mesélte a rendező, akinek a filmmel az is a célja, hogy népszerűsítse az írást, amely sokat segíthet az elmagányosodott fiatal korosztálynak.

  Lakos Nóra reméli, hogy a filmmel áttörést érhetnek el, és a jövőben több gyerekfilm készül majd Magyarországon.

  A Véletlenül írtam egy könyvet a Nemzeti Filmintézet, a Holland Filmalap és az EURIMAGES támogatásával, a Véletlenül Film Kft. és a JUNO11 Pictures gyártásában, a Squirrel Film és a holland BIND koprodukciójában készül. A munkát várhatóan 2024-ben fejezik be, és a film 2025-ben kerülhet a mozikba.


 • További cikkek