• Új elnököt választott a Magyar Jazz Szövetség – Interjú Gayer Ferenccel

  2023.10.08 — Szerző: Halper László

  Gayer Ferenc személyében új elnököt választott a Magyar Jazz Szövetség. A nagyszerű muzsikussal és kiváló szervezővel, a Budapest Ragtime Band vezetőjével a jubileumi XV. Magyar Jazz napjáról, az MJSZ idei díjazottjairól és hosszú távú terveiről is beszélgettünk.

 • Gayer Ferenc Kép forrása: Budapest Ragtime Band
  Gayer Ferenc
  Kép forrása: Budapest Ragtime Band

  Először is gratulálok a kinevezésedhez! Te már több éve tagja vagy a szövetség elnökségének, most téged választottak meg az elnökévé.

  Köszönöm szépen a gratulációt. Tíz éve vagyok az elnökség tagja, két éve az egyik alelnöki posztot is én töltöm be, most pedig a tagság megválasztott elnöknek. Nagyon boldog, lelkes és eltökélt vagyok. Megpróbáljuk egy kicsit magasabb szintre emelni a magyar jazz helyzetét.

  Azt, hogy nemcsak nagyszerű muzsikus, hanem kiváló szervező is vagy, az is mutatja, hogy több évtizede vezeted a Budapest Ragtime Bandet, mellyel bejártátok, illetve jelenleg is járjátok a világot. Játszottatok a legnagyobb fesztiválokon, sőt, felléptetek New York egyik leghíresebb jazzklubjában, a Village Vanguardban is.

  Igen, ez egy nagy szerelem. Nyolcvanöttől vagyok a zenekar tagja, és nyolcvankilenctől a vezetője. Tényleg nagyon sok helyen játszottunk, és nagyon sok szép élményben volt részünk. A Budapest Ragtime Band története olyan, mint egy klasszikus romantikus regény, amelyben van minden – utazás, szerelem, veszekedés. Nagy öröm, hogy a mai napig működik a zenekar. Úgy gondolom, hogy mi egy különleges színfoltja vagyunk a magyar jazzéletnek.

  Mózes Tamara – Kaltenecker Zsolt-duó: Blade

  Nyolcadikán lesz egy nagyszabású rendezvénye a Magyar Jazz Szövetségnek, a Magyar Jazz Napja, amely most a jubileumi tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre. Ez idén a tavalyihoz hasonlóan a Magyar Zene Házában lesz megtartva.

  A Magyar Jazz Napja az MJSZ egyik legnagyobb, legnívósabb rendezvénye. Ez egy egész délutánt betöltő program, melyben több, nagyszerű zenekar ad koncertet. Nagyon színes lesz a műsor. Több zenei stílus is helyet kapott a programban.

  Hallható lesz a népzenei ihletésű jazztől kezdve a fúziós zenén át a big band muzsikáig szinte minden jazzhez köthető stílus.

  Szendőfi Péter – Fusio Group: Live

  Kik lesznek a fellépők? Úgy tudom, egy nagyon fiatalokból álló, nagyszerű zenekar is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

  Igen, a Symbiosis 5 nevű együttes idén a Müpában rendezett Jazz Showcase versenyt nyerte meg. Ez egy fiataloknak szóló verseny, amelynek az MJSZ a társszervezője, valamint részt vesz a zsűrizésben, és ajánl zenekarokat is. A Symbiosis 5 lesz az idei Magyar Jazz Napja első fellépője. Őket követi a Mózes TamaraKaltenecker Zsolt-duó. Ezután játszik Szendőfi Péter Fusio Group nevű formációja. A fesztiválon fellép a kiváló énekesnő, Szőke Nikoletta Jazzplosion nevű új szupergroupja is. Az etnojazz vonalat Geröly Tamás zenekara fogja képviselni, melynek műsorát vetítés is színesíti. A napot az idén hatvanéves Stúdió 11 zárja, melynek sztárvendége Zsoldos Béla lesz.

  Gayer Ferenc Kép forrása: Éder Vera
  Gayer Ferenc
  Kép forrása: Éder Vera

  Már hagyomány, hogy a Magyar Jazz Napján kerülnek átadásra az MJSZ díjai is. Idén kik a díjazottak?

  Igen, hat díjunk van. Idén a Szabó Gábor-életműdíjat Bágyi Balázs kapja. A magyar jazz, valamint az MJSZ munkáját segítő támogatóknak szóló Mecénás díjat idén hárman kapják meg: Maloschik Róbert, Szász Gabriella és Breuer Péter, a Heti TV tulajdonosa. A Pernye András-díjjal a jazz népszerűsítéséért, valamint a műfaj előremenetelének ügyéért a sajtóban és egyéb helyeken dolgozó munkatársakat díjazzuk. Ezt idén Somogyvári Péter fotós kapja meg. Van még egy nagyon fontos díjunk, a kiemelkedő pedagógiai munkáért járó Gonda János-díj, amellyel idén a kiváló énekesnő, Lakatos Ágnes lesz kitüntetve.

  Szőke Nikoletta: Akusztik koncert

  Van a Magyar Jazz Szövetségnek egy új tisztsége – a Magyar Jazz Nagykövete –, mely pozíciót először a kiváló, nemzetközi hírű dobos, Borlai Gergő fogja betölteni. Úgy tudom, ennek a megbízásnak az ünnepélyes átadására is a Magyar Jazz Napján kerül sor.

  Igen. Ezt a tisztséget Csapó Krisztián elnökségi tag találta ki, én nagyon jó ötletnek tartom, és Gergő nagy örömmel vállalta el.

  Visszatérve arra, hogy te töltöd be az MJSZ elnöki pozícióját: miben szeretnéd megújítani a szervezet működését? Nyilván, ahogy változnak az idők, ennek a szövetségnek is változnia kell, amelyet Gonda János még 1990-ben hozott létre.

  Ez pontosan így van. Az egy óriási eredmény volt, amikor a rendszerváltáskor megalakult a Magyar Jazz Szövetség. Ez azóta is a magyar jazz egyetlen ernyőszervezete. Ebben benne van az oktatástól kezdve a koncertszervezésig minden. A szövetség egyik legfontosabb feladata profán módon megfogalmazva: a pénzszerzés. Ez azért nagyon fontos, mert úgy gondolom, hogy a magyar jazz alulfinanszírozott. Még ha nem is jó a gazdasági környezet, mindig arra kell törekedni, hogy tudjunk forrásokat szerezni, és próbáljuk meg bevonni a magánszférát is. Másik fontos dolog, hogy a tagsággal jobban megtaláljuk a kapcsolatot, a közös hangot. Megpróbálunk nem unalmas közgyűléseket tartani, ahol elsősorban a szövetséggel kapcsolatos száraz tények hangzanak el, hanem egy olyan éves találkozót létrehozni, ahol egymás véleményét, gondolatait meghallgató beszélgetés is létrejöhet. Az elnökség eddig nem igazán nyitottan működött, kicsit elszigetelődött a tagságtól. Felmerült sok jó új ötlet a koncertszervezéssel kapcsolatban is, például bekapcsolódni különböző kulturális fesztiválokba. Ez a legutóbbi hónap azzal telt, hogy átvettük az MJSZ irányítását a kollégáimmal. Mindegyikünk nagyon lelkes, és bízunk egymásban.

  Geröly Tamás Trió

  Amellett, hogy ezt a tisztséget megkaptad, más zenei szervezetekben is jelen vagy.

  Az MMA-ban köztestületi tag vagyok, és ott részt veszek különböző projektekben. Közreműködöm a MAB – a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság – munkájában is, ahol a zenei témájú új elképzeléseket véleményező írásokkal segítem a szervezetet. A Heti TV-ben immár hetedik éve van műsorom, ahol hosszabb-rövidebb interjúkat tudok készíteni magyar jazzmuzsikusokkal vagy a műfajjal foglalkozó emberekkel. Ezek mellett koncertek szervezésében is részt veszek. Sok dolgom van, de ezt nagyon élvezem.

  Kiírni: Symbiosis 5: Pillanat (Live at BJC)

  Ha sikerül megteremteni az anyagi feltételeit, milyen rendezvényeket szeretne létrehozni a Magyar Jazz Szövetség a jövőben?

  Jövőre megrendezzük a Babos Gyula-gitárversenyt. Ez egy fontos dolog, mert ő a magyar jazzélet egyik ikonikus alakja volt. Vissza szeretnénk hozni Az Év Fiatal Jazz-zenésze versenyt, melynek sorozata tavaly megszakadt. Természetesen megtartjuk a Magyar Jazz Napját is, kicsit másképp, talán más néven. A Magyar Jazz Ünnepe koncertsorozat tavaly a Művészetek Völgyében került megrendezésre, és ez a helyszín nagyon bevált, ezért már folynak a tárgyalások, hogy jövőre ismét itt kerüljön erre sor. Vannak oktatási teveink is. Szeretnénk elmenni előadásokat tartani gimnáziumokba, egyetemekre, hogy népszerűsítsük ezt a műfajt. Szeretnénk bekapcsolódni nagyobb fesztiválokba is, ahol a jazz esetleg kapna egy napot vagy egy színpadot. Külföld felé is szeretnénk nyitni a társszervezetekkel való kapcsolatfelvétellel, hiszen a magyar jazznek ott a helye a világ színpadain, rendezvényein.

  Raktárplusz – Studio11 Ensemble – Jaco Pastorius Project

  Most is van egy aktuális rendezvénye az MJSZ-nek, a Zeneszerző és Hangszerelő Verseny.

  Ez november végén lesz megtartva, még lehet rá jelentkezni, harminc év a korhatár. Ezt Kollmann Gábor, a MJSZ alelnöke szervezi.

  Nagyon sok sikert kívánok a munkátokhoz!

  Nagyon szépen köszönöm.


 • További cikkek